Waarom word ik wakker met een droge mond? 10 Mogelijke oorzaken
16 februari 2021 
8 min. leestijd

Waarom word ik wakker met een droge mond? 10 Mogelijke oorzaken

Iedereen is wel eens wakker geworden met een droge mond. Dit is zeker het geval als je een keer een avond ervoor goed gedronken hebt. Maar indien je regelmatig wakker wordt met een droge mond dan is het beste om eens te onderzoeken wat de oorzaak zou kunnen zijn zodat je er iets aan kunt doen. Wanneer je regelmatig een droge mond hebt kan dit namelijk gevolgen hebben voor je gezondheid.

In de meeste gevallen valt er gelukkig veel te doen om een droge mond te behandelen. Maar in sommige gevallen is het helaas onbehandelbaar. Gelukkig zijn er wel manieren om je even te verlossen van een droge mond zelfs als er geen permanente oplossing is.

Xerostomie

De medische term voor een droge mond is: “Xerostomie”. Het is een aandoening waardoor er te weinig speeksel gevormd wordt door de speekselklieren en er zo dus een droge mond ontstaat. Normaal produceren we gemiddeld zo’n 1,2 tot 1,5 Liter speeksel per dag. Wanneer er te veel speeksel geproduceerd wordt spreekt men van hypersalivatie. Produceer je te weinig speeksel, dan spreekt men van Xerostomie.

Speeksel is heel belangrijk voor je gezondheid omdat het onder andere bacteriën doodt, je mond reinigt en het helpt om je voedsel door te slikken en te verteren.

Een droge mond kan de volgende symptomen tot gevolg hebben:

 • Een milde tot ernstige zere keel.
 • Een branderig gevoel in je mond.
 • Moeilijkheden om te slikken.
 • Heesheid en spraakproblemen.
 • Een droge neus en neusgaten.

Een droge mond kan leiden tot:

 • Onvoldoende voeding.
 • Mondklachten zoals onder andere ontstoken tandvlees, gaatjes en het verliezen van tanden.
 • Psychologische aandoeningen zoals angst, stress en depressie.
 • Een vermindering in smaak en reuk.

Een droge mond kan verschillende oorzaken hebben. Sommige van deze oorzaken zorgen ervoor dat je tijdelijk last hebt van een droge mond anderen kunnen ervoor zorgen dat je constant last hebt van een droge mond. Hier zijn de 10 oorzaken waardoor je zou kunnen wakker worden met een droge mond.

1. Ademen door je mond

Je slaapgewoonten zouden er zo maar voor kunnen zorgen dat je ’s morgens wakker wordt met een droge mond. Je kunt namelijk last krijgen van een droge mond als je iemand bent die met de mond open slaapt. Dit kan een gewoonte zijn maar het kan ook zo zijn dat je genoodzaakt bent om door je mond te ademen omdat je vaak last hebt van een verstopte neus of een andere gezondheidskwestie.

Ook hebben snurkers en mensen die lijden aan obstructieve slaapapneu vaak last van een droge mond ’s morgens.

klefbek

2. Medicatie

Medicatie is vaak de grote boosdoener van een droge mond. Er zijn er wel honderden die in de kleine lettertjes hebben staan dat ze een droge mond kunnen veroorzaken. Dit is inclusief medicatie voor de behandeling van:

 • Sinusklachten
 • Hoge bloeddruk
 • Mentale klachten zoals angst en depressie
 • De ziekte van Parkinson
 • Slaapklachten
 • Misselijkheid en braken
 • Diarree

Neem je verschillende medicaties door mekaar dan is het risico op een droge mond nog vele malen groter. Wanneer je van je medicatie afhankelijk bent dan is er helaas een grote kans dat je met je droge mond moet leren leven.

Het is belangrijk dat je met je huisarts praat over manieren om met je droge mond te leren omgaan en toch je medicatie kunt blijven nemen. Zo kan de mogelijkheid bestaan dat je het tijdstip van het innemen van bepaalde medicatie die je droge mond veroorzaken verschuift om het zo tegen te gaan.

Misschien is het zelfs mogelijk dat je arts andere medicatie kan voorschrijven waarvan je geen droge mond krijgt.

3. Veroudering

Je kan er meer last van krijgen naarmate je ouder wordt. Je hebt 30% meer kans wanneer je ouder bent dan 65 en 40% als je in de leeftijdscategorie van de 80-plussers behoort.

Belangrijk is om hier mee te delen dat het niet aan je leeftijd ligt maar dat je nu eenmaal meer medicatie neemt naarmate je ouder wordt.

4. Diabetes

Een kleffe mond wanneer je lijdt aan Diabetes kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt gewoonweg gedehydrateerd zijn of het kan zo zijn dat je suikerwaarden te hoog liggen en dit een droge mond veroorzaakt. Ook de medicatie die je neemt om je suikerziekte te behandelen kunnen veroorzakers zijn.

Om het risico hierop te verminderen is het noodzakelijk dat je je Diabetes goed onder controle hebt. Praat zeker met je huisarts over de medicatie die je neemt om samen met hem te bekijken of er veranderingen in je medicatieschema aangebracht kunnen worden om dit zo tegen te gaan of te verminderen.

5. Alzheimer

Door de symptomen van de ziekte van Alzheimer zijn mensen die hier aan lijden vaak niet in staat om goed gehydrateerd te blijven. Zo kan het zijn dat ze niet in staat zijn om te communiceren aan iemand anders dat ze dorst hebben. Dit leidt weer tot dehydratatie en een klefheid ’s morgens.

Een droge mond gaat bij deze patiënten dan ook vaak samen met duizeligheid, een toegenomen hartslag en delier.

Wanneer je zorgt voor iemand met Alzheimer moedig ze dan zeker aan om voldoende water te drinken gedurende de dag.

6. Auto-Immuunziekte(n)

Een voorbeeld van een auto-immuunziekte is het syndroom van Sjögren. Deze ziekte tast het bindweefsel en klieren aan in de buurt van de ogen en mond. Een fundamenteel symptoom van deze aandoening is een droge mond. Deze aandoening komt het vaakst voor bij vrouwen na hun menopauze.

Helaas is er nog geen genezing mogelijk van deze auto-immuunziekte en zal de arts samenzitten met de patiënt hoe ze de symptomen het beste kunnen behandelen.

Andere voorbeelden van auto-immuunziekten zijn bijvoorbeeld reuma of lupus.

7. Kankerbehandeling

De behandeling van tumoren in de nek en aan het hoofd kunnen ook leiden tot een droge mond. De radiatie die op je hoofd en nek wordt gericht kan permanente schade aanrichten aan je speekselklieren.

Ook chemotherapie kan tijdelijk voor een droge mond zorgen. Dit kan onmiddellijk tijdens de behandeling voorkomen of in sommige gevallen zelfs maanden of jaren later.

wakker worden met een droge mond

8. Tabak en Alcohol

Je kan last krijgen van een droge mond na het nuttigen van alcohol of het gebruik van tabak.

Alcohol zorgt ervoor dat je uitdroogt. Wie regelmatig alcohol drinkt kan zelfs te maken krijgen met tandproblemen. Gebruik je een mondspoeling waar alcohol in zit dan kan je hiervan ook een droge mond krijgen.

Ook tabak heeft invloed op je speekselaanmaak. Wat ook weer mondklachten kan veroorzaken.

Rokers hebben er ook vaker last van dan niet-rokers. Ook ontwikkelen ze sneller mondproblemen zoals tandvleesontsteking, gaatjes en losse tanden.

9. Gist Infectie (Spruw)

Dit wordt ook wel orale candidiasis genoemd en is een aandoening die optreedt door de opbouw van een schimmel in de mondslijmvliezen. Iedereen kan last krijgen van spruw. Vooral baby’s, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn echter het meeste vatbaar.

Het belangrijkste symptoom van spruw zijn de crèmekleurige wonden in de mond, meestal op de tong of de binnenkant van de kaken. Alsook een droge mond.

Heb je last van spruw dan kan dit behandeld worden door het strikt volgen van een mondverzorgingsroutine.

10. Recreatief Druggebruik

Het gebruik van sommige drugs kan leiden tot een droge mond. Deze drugs hebben dan invloed op je speekselaanmaak bijna net hetzelfde als dat bij tabak het geval is. Het gebruik van ecstasy, heroïne en amfetamines leiden allemaal tot dit effect.

Druggebruik heeft meestal ook gevolgen voor je mondgezondheid. Zo zijn amfetamines heel zuur en ervoor zorgen dat je tanden afbreken.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om een droge mond te behandelen, zelfs als een genezing van de onderliggende oorzaak niet mogelijk is.

De volgende huismiddeltjes kunnen je de nodige verlichting brengen:

 • Kauwen op (suikervrije) kauwgom
 • Zuigen op (suikervrije) snoepjes
 • Voldoende water drinken
 • Zuigen op ijsklontjes
 • Water drinken tijdens de maaltijden
 • Vermijden van pittig en gekruid voedsel
 • Goed kauwen vooraleer je doorslikt
 • Cafeïne en alcohol mijden (drijven vocht af)
 • Een luchtbevochtiger gebruiken in je slaapkamer

De volgende middelen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij de apotheek of kruidenier, al dan niet op voorschrift:

 • Gespecialiseerde tandpasta’s en mondspoelmiddelen
 • Fluoridebehandelingen
 • Neus- en mondsprays
 • Orale medicatie

Natuurlijk is het belangrijk dat je een goede mondhygiëne erop nahoudt, hier wat tips:

 • Poets je tanden 2x daags
 • Dagelijks flossen
 • Tandpasta met fluoride gebruiken
 • Regelmatig bezoek aan de tandarts
 • Regelmatig eten van yoghurt (dit helpt schimmel te voorkomen)

Wanneer naar de dokter?

Heb je echt serieus last van je droge mond dan is het altijd een goed idee om dit met je huisarts te bespreken. Hij gaat er samen met jou proberen te achterhalen wat de oorzaak is van je droge mond en een plan tot aanpak opstellen.

Samenvatting

Er kunnen tal van redenen zijn waarom je ’s morgens wakker wordt met een droge mond. Je slaapgewoonten, medicatie of een onderliggende aandoening kunnen allemaal de boosdoener zijn. Bij twijfel is het altijd aangeraden om je huisarts te raadplegen.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen