Waarom is slaap belangrijk?
22 juni 2021 
in Slapen
3 min. leestijd

Waarom is slaap belangrijk?

Helaas besef je pas wanneer je een nacht slecht geslapen hebt dat slaap echt belangrijk voor je is: Je voelt je minder fit, hebt last van je geheugen dat je in de steek laat, kan je moeilijk concentreren… Slaap is dus belangrijk voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Maar wist je al dat slaap een basisbehoefte is en dat slaap daarom net zo belangrijk voor ons is als eten? Je leest er alles over in dit artikel…

Het belang van slaap

Wat is het belang van goede slaap? We brengen maar liefst één derde van ons leven al slapend door. Alleen dit gegeven al zou ons moeten doen beseffen dat slaap echt wel belangrijk voor ons is, anders had de natuur het wel anders aangepakt. Slaap is niet enkel belangrijk voor mensen maar voor de meeste diersoorten en zelfs insecten.

Helaas heeft ons moderne en drukke leven ook een negatieve invloed op onze natuurlijke slaappatronen en kampen steeds meer mensen met slaapproblemen en verstoorde slaappatronen. We beseffen hierdoor vaak niet dat onze levenskwaliteit en onze slaapkwaliteit hand in hand gaan. Het is dus van belang dat we hier een goede balans in vinden en slaap weer de plaats te geven in ons leven die het verdient.

Wat gebeurt er tijdens onze slaap?

Tijdens onze slaap rusten we uit, maar toch is ons lichaam en onze geest met heel wat processen bezig terwijl we slapen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we de indrukken en de emoties van de voorgaande dag kunnen verwerken en dat we bijvoorbeeld kunnen onthouden wat we die dag hebben geleerd.

Tijdens de slaap worden als het ware ook onze hersenen gereset zodat we de volgende dag weer genoeg ruimte hebben voor het ervaren en verwerken van nieuwe prikkels, kennis en emoties.

Ook herstelt je lichaam tijdens de slaap. Dit doet het met de medewerking van zogenaamde groeihormonen. Die zorgen ervoor dat je eventuele wondjes kunnen helen maar ook dat je spieren herstellen.

De voordelen van slaap

Gelukkig is slaap één van de weinige dingen in het leven die je enkel maar voordelen biedt. Ik som er dan ook graag enkele voor je op:

Een beter geheugen

Vooral tijdens de Rem-slaap of diepe slaapfase verwerken we de informatie van de dag. Tijdens deze slaapfase wordt alle belangrijke informatie er uitgefilterd en opgeslagen, de rest wordt vergeten. Gelukkig maar, anders zou ons hoofd te vol zitten.

Meer zin in seks

Mensen die weinig of slecht slapen zullen ook minder seks hebben. Gelukkig is het tegenovergestelde ook waar: Een goede nachtrust is goed voor je libido.

Minder vaak ziek

Tijdens de slaap maakt je lichaam witte bloedcellen en verschillende soorten afweerstoffen aan die je immuunsysteem helpen om het hoofd te bieden aan verschillende ziektes en infecties. Je beschermt jezelf dus tegen ziektes door voldoende te slapen. Ook bewijzen verschillende studies dat vaccins beter werken als je goed slaapt.

slaap belangrijk minder dikmakers

Je eet minder dikmakers

Onvoldoende nachtrust brengt hongerhormonen (leptine en ghreline) uit balans. Hierdoor vertelt je lichaam niet meer aan je hersenen dat je al genoeg calorieën opgenomen hebt en zal je dus sneller naar ongezonde snacks grijpen. Je doet er dus goed aan om voor voldoende kwaliteitsvolle slaap te zorgen als jij veel hongergevoelens hebt gedurende dag en op vreemde tijdstippen…

Goed voor je gemoedstoestand

Mensen die een paar nachten na elkaar slecht geslapen hebben zijn vaker prikkelbaarder en humeuriger. Slaap regelt namelijk ook onze emotionele balans. Het is dus niet zo vreemd dat dit op de lange duur kan leiden tot angst- en zelfs depressieve gevoelens.

Goed voor je hart

Tijdens een goede nachtrust klopt je hart trager en daalt je bloeddruk. Minder slijtage aan je hart en slagaders dus…

Conclusie

We brengen maar liefst een derde van ons leven al slapend door maar dit is geen verloren tijd. Terwijl wij lekker liggen te dromen is ons lichaam en onze geest bezig met te herstellen zodat we er de volgende dag weer lekker tegenaan kunnen. Nu we dit allemaal weten kunnen we toch wel samenvatten dat slaap echt belangrijk is voor ons.

Over de schrijver
Reactie plaatsen