Kan een “Volle Maan” mijn nachtrust beïnvloeden?
29 september 2021 
in Slapen
2 min. leestijd

Kan een “Volle Maan” mijn nachtrust beïnvloeden?

Zolang als wij al onder de maan rondlopen, zolang heeft de “Volle Maan” al de schuld gekregen voor allerlei zaken, van onverklaarbare pieken in de misdaadcijfers tot het veroorzaken van bijvoorbeeld waanzin en zelfs hogere sterftecijfers.

Kan het zo zijn dat het vele mensen meer moeite kost om de slaap te kunnen vatten tijdens een volle maan? Is het echt zo dat we tijdens een volle maan slecht slapen?

Ik zocht het voor je uit…

Wat zegt de wetenschap?

Volgens Zwitserse wetenschappers aan de Universiteit van Basel is er bewijs dat een Volle Maan wel degelijk onze nachtrust beïnvloedt. Ze kwamen tot deze bevindingen toen ze ion 2013 een studie uitvoerden bij vrijwilligers die tijdens het onderzoek sliepen in “laboratoriumomstandigheden”.

De 33 vrijwilligers waren zich niet bewust van het feitelijke doel van de studie en hadden tijdens het onderzoek geen uitkijk op de maan.

Tijdens die nacht met een volle maan:

  • Deden de vrijwilligers er gemiddeld 5 minuten langer over om de slaap te vatten
  • Sliepen ze 20 minuten minder lang
  • Verbleven ze 30 minuten minder lang in diepe slaap

Merkwaardig is wel dat de onderzoekers niet vast konden stellen dat het te wijten was aan het extra licht (wat een volle maan weerkaatst) want het slaaponderzoek werd uitgevoerd in een volledig verduisterde kamer.

De meest voor de hand liggende verklaring is volgens Professor Christian Cajoghen, de man achter de studie, dat we op één of andere manier van nature afgestemd zijn op de cycli van de maan.


“De maancyclus schijnt de menselijke slaap te beïnvloeden, zelfs wanneer men de maan niet kan zien en zich niet bewust is van de feitelijke maanstand.”


Wat kan ik doen wanneer een volle maan mijn slaap beïnvloedt?

Daar kan ik heel kort over zijn: Helemaal niets!

Wanneer de effecten van de Volle Maan door de helderheid zouden komen, dan was het een heel ander verhaal geweest. Want dan zouden de gebruikelijke dingen zoals bijvoorbeeld slaapmaskers kunnen helpen. Deze studie uit 2013 suggereert echter dat het niet het licht is wat onze slaap beïnvloedt.

Er is helaas niets wat je kunt doen om de maandelijkse “volle maan” tegen te houden. Er zal elke maand een volle maan zijn, of je dat nu leuk vindt of niet.  

Meer informatie over slapen tijdens volle maan? Check onderstaande link.,

Slecht slapen bij volle maan | Feit of fabel?

Een zelf vervullende voorspelling

Ik hoop dat er snel een grotere studie wordt georganiseerd zodat we toch wat meer te weten komen over hoe het komt dat een volle maan zo krachtig kan zijn dat het zelfs onze slaap beïnvloedt wanner we er niet direct aan worden blootgesteld.

Het is wel zo dat mensen al sinds mensenheugenis een verband leggen tussen een volle maan en hun nacht van onderbroken slaap. We zijn nu eenmaal minder snel geneigd een verband te leggen wanneer enkel de maansikkel te zien is.


Misschien is het zo dat veel mensen onbewust bezig zijn met een “volle maan” en verwachten ze al dat ze die nacht slecht zullen slapen. Hierdoor wordt het dan vaak, zoals ze dat zo mooi in het Engels zeggen, een “self-fulfilling prophecy”.


Waar wordt een “Volle Maan” nog meer van beschuldigt?

De maan komt in tal van oude mythen voor en zou ons gek kunnen maken of zelfs veranderen in weerwolven of zelfs vervullen van lust.

Ook bestaat er veel “indirect” bewijs dat er meer ongelukken, incidenten met geweld en zelfs opnames in de psychiatrie zijn tijdens een volle maan.

Toch is er door wetenschappers daarvoor (nog) maar weinig bewijs gevonden.

Maankalender

Ben je benieuwd wanneer het weer volle maan is? Dan heb ik goed nieuws voor je want ik heb een leuke kalender gevonden op het internet. De maankalender kan je hier vinden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen