Verzwaringsdekens: Wat is een zwaartedeken en voor wie is het geschikt?
06 december 2020 
4 min. leestijd

Verzwaringsdekens: Wat is een zwaartedeken en voor wie is het geschikt?

Verzwaringsdekens worden populairder. Er wordt vaker over gesproken en er duiken steeds vaker advertenties op. Zo’n zwaartedeke zou je kunnen helpen om makkelijker in slaap te vallen en beter door te slapen. Bij het rondneuzen naar zo’n deken kwamen er meteen een hoop vragen bij me op. Hoog tijd dus om hier een artikel aan te wijden.

Hoe zwaar moet een Verzwaringsdeken zijn?

Je kan het best kiezen voor een zwaartedeken dat tenminste 10% van je eigen lichaamsgewicht is. Weeg je dus 60 kilo dan moet je deken tenminste 6 kilo zwaar zijn.

Wanneer je twijfelt tussen 2 verzwaringsdekens van 2 verschillende gewichtscategorieën dan is het beste om te kiezen voor de zwaardere. Natuurlijk is dit ook heel persoonlijk. Sommige mensen houden van een zwaardere variant terwijl de ander liefst iets lichter slaapt.

Voor wie is een Verzwaringsdeken geschikt?

Een verzwaringsdeken is geschikt voor zowel volwassenen, tieners als kinderen (vanaf 2 jaar) die moeite hebben om in slaap te vallen of door te slapen. Dit is zeker het geval als ze een onnodige hoeveelheid stress ervaren over hun werk, familie of andere zorgen.

Diegenen die moeite hebben om in slaap te vallen kunnen zich minder angstig en meer ontspannen voelen onder een verzwaarde deken.

Een verzwaard deken helpt ook bij hyperactieve volwassenen en kinderen die harde prikkels nodig hebben om te kunnen ontspannen. Denk hierbij aan mensen met het autismespectrum, ADHD, spasmen, ernstige gedragsproblemen en ziekten met ontspanningsproblemen.

Voor wie is een Verzwaringsdeken niet geschikt?

Zware snurkers, mensen met slaapapneu of andere ademhalingsproblemen wordt afgeraden om onder een verzwaard deken te slapen. Het gewicht van zo’n deken kan zorgen voor een druk op de borstkas wat weer tot meer ademhalingsproblemen kan leiden.

Het is sowieso altijd een goed idee om bij twijfel je huisarts te raadplegen, dit is zeker het geval wanneer je meerdere gezondheidsklachten hebt.

Waarom zorgt een Verzwaringsdeken voor een kalmerend effect?

De neerwaartse druk van een verzwaringsdeken helpt je lichaam om te “aarden” tijdens de slaap. Dit heeft een diep kalmerende werking.

Een verzwaringsdeken simuleert ook diepe druk aanraking (deep pressure touch DPT) een therapievorm wat stevige druk gebruikt om chronische stress en angst te helpen verminderen.

Studies tonen aan dat “aarden” de nachtelijke niveaus van cortisol (het stresshormoon) kan helpen verlagen. Cortisol wordt geproduceerd wanneer je hersenen denken dat je wordt aangevallen, waardoor de bekende vecht- of vluchtreactie wordt aangewakkerd.

Door een zware druk te geven kunnen verzwaringsdekens je helpen ontspannen. Hierdoor kunnen de neurotransmitters dopamine en serotonine vrijkomen, de natuurlijke feel good hormonen die in je hersenen worden aangemaakt.

Deze hormonen helpen bij het bestrijden van stress, angst en depressie.

actieknop calmzy review

Hoe was je een Verzwaringsdeken?

Hoe je je verzwaringsdeken het best kan wassen is afhankelijk van het type dat jij hebt. Deze varianten komen het vaakst voor:

  • Geschikt voor Was- machine en droger: Elk onderdeel van het deken, dus inclusief de binnenkant met de verzwaringsmaterialen, kunnen in je wasmachine en droogkast. In de meeste gevallen zit er een duidelijke beschrijving bij waarin staat op hoeveel graden je hem mag wassen, welke producten je mag gebruiken en hoe warm je mag drogen.
  • Geschikt voor de wasmachine, niet voor de droger: Sommige dekens mogen wel in de wasmachine maar mogen enkel aan de waslijn of droogrek te drogen gehangen worden.
  • Enkel de overtrek is wasbaar: Voor dit type dekens moet je de binnenkant met het verzwaringsmateriaal uit de hoes halen. In de meeste gevallen mag deze dan gewoon in de wasmachine en droogkast. Heb je vlekken op de binnenkant dan mag je deze meestal enkel met een sopje van een beetje afwasmiddel en lauw water verwijderen.
  • Enkel chemisch reinigen: Meestal staat er dan in het Engels op ‘spot or dry clean only’, dit wil zeggen dat je hem bij de ‘droogkuis’ kunt binnenbrengen waar ze hier speciale machines voor hebben. Hier komt meestal geen water aan te pas.

Het is altijd aan te raden het waslabel goed te lezen en als er reinigingsinstructies bij je verzwaringsdeken zitten deze altijd op te volgen.

Kan ik een Verzwaringsdeken zelf maken?

Al wie handig is met naald of draad, of z’n eigen naaimachine heeft kan zelf een verzwaringsdeken maken van een bestaand deken. Het principe is dat je allerlei vakjes maakt die je opvult met bijvoorbeeld plastic knikkers, kralen of van die bolletjes die ook in een zitzak zitten.

Helaas heb ik enkel een Engelstalige website gevonden die hier een goede en duidelijke uitleg voor geeft. Die kan je hier vinden.

Wordt een Verzwaringsdeken vergoed?

Helaas wordt een verzwaringsdeken niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Hoeveel kost zo’n Verzwaringsdeken?

De prijzen van een Verzwaringsdeken beginnen bij zo’n 40 euro en kunnen wel gaan tot 200 euro. De verschillen in prijs zit hem vooral in de kwaliteit en de gebruikte materialen.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen