25 tips om te slapen met een verstopte neus!
22 april 2020 
9 min. leestijd

25 tips om te slapen met een verstopte neus!

Een verstopte neus is heel vervelend en al helemaal om er mee in slaap te kunnen vallen en goed te blijven doorslapen. Dit is helaas niet enkel tijdens de koudere maanden het geval, vele mensen hebben in de lente- en zomermaanden ook te maken met allergieën zoals hooikoorts.

Gelukkig heb ik in dit artikel 25 tips verzameld die je zeker kunnen leren hoe te slapen met een verstopte neus.

Het is belangrijk om de symptomen van een verstopte neus direct aan te pakken, sommige tips die ik hier aanbeveel kun je dan ook direct toepassen. Het is aan jou om er mee aan de slag te gaan en kijken welke voor jou het beste werken. Succes!

1.      Probeer niet te snuiten

Het lijkt misschien vreemd maar het is geen goed idee om je neus vaak te snuiten wanneer je een verstopte neus hebt.

Onderzoek toont namelijk aan dat je neus snuiten voor verhoogde drukt zorgt in je neusholtes en dit kan ervoor zorgen dat er vocht van je neus in je sinussen terechtkomt met alle gevolgen vandien.

Beter is om met een tissue vocht van je loopneus te deppen en als het absoluut noodzakelijk is om te snuiten je dit slechts telkens door 1 neusholte doet en dit zachtjes doet.

Sommigen beweren zelfs dat het beter is om te snuiven, misschien wel een beetje vies, maar wel beter.

2.      Neusmassage

Met acupressuur, dit houdt in dat je bepaalde drukpunten masseert met je handen. Alhoewel acupressuur je niet van je verkoudheid af zal helpen kan het wel een verlichting bieden voor de druk op je sinussen en een verstopte neus verhelpen.

Om de druk van je sinussen te verlichten gebruik je je linker- en rechter wijsvingers en druk je beide neusgaten dicht gedurende 3 minuten.

Heb je last van hoofdpijn door je sinussen, gebruik dan weer je wijsvingers en druk aan de zijkanten aan het einde van je wenkbrauwen vlakbij je slapen, ook gedurende 3 minuten.

3.      Blijf gehydrateerd

Wanneer je snot te dik is blijft het in je  verstopte neus plakken en blokkeert hierdoor je neus nog meer. Door meer te drinken wanneer je een verstopte neus hebt, maakt het je snot vloeibaarder en helpt dit om je sinussen weer vrij te maken.

Wanneer je verkouden bent is het aangeraden om toch zo’n 2 liter per dag te drinken, zelfs meer wanneer je daarbij ook nog koorts of diarree hebt.slapen met verkoudheid

4.      Eet iets pittigs

Capsaïcine zit onder andere in chili pepers en andere paprikasoorten. Het heeft een verdunnende werking op je snot. Voedsel dat capsaïcine bevat kan ervoor zorgen dat je neus dus minder verstopt raakt. Omdat dit stofje je snot dus verdunt kan het wel zo zijn dat je last krijgt van een loopneus. Hou hem tegen ?

Pikante sausjes, curries en salsa’s bevatten zeker capsaïcines. Het is wel aangeraden om dit niet te eten wanneer je al last hebt van je maag.

5.      Gebruik een decongestivum

Een wat? Ja ik weet het, het is een moeilijk woord, ik heb het tijdens het onderzoek voorgaand aan dit artikel ook pas voor het eerst gelezen. Een decongestivum is een middel dat ervoor zorgt dat je verstopping in je verstopte neus minder wordt doordat het de zwelling tegengaat van de aders in je neus.

Ze gaan over de toonbank bij de apotheker als neussprays en pilletjes. Je hebt er geen voorschrift voor nodig om ze te kopen maar het is wel verstandig alvorens je dit soort middeltjes gaat gebruiken je arts te raadplegen, zeker wanneer je nog andere medicatie gebruikt.

6.      Neem iets ontstekingsremmend

Het zal je niet helpen tegen een verstopte- of loopneus maar het zal je wel helpen andere verkoudheidsklachten te verminderen die ermee gepaard gaan zoals bijvoorbeeld:

  • Niezen
  • Hoofdpijn
  • Oorpijn
  • Gewrichts- en spierpijn
  • Koorts

De meeste ontstekingsremmende middeltjes zijn verkrijgbaar zonder voorschrift zoals ibuprofen en aspirine.

7.      Zuig op een mentholletje

Alhoewel ze niet zullen helpen tegen een verstopte neus kunnen ze wel het ademhalen vergemakkelijken. Ook helpt het bij andere verkoudheidsklachten zoals bijvoorbeeld keelpijn en hoest.

Zuigtabletten hebben bijna geen bijwerkingen en zijn ook zo verkrijgbaar.

8.      Mijd alcohol – zeker na 14u

Wanneer je al een verstopte neus hebt, kan alcohol het zelfs verergeren. Zoals reeds besproken is het belangrijk dat je goed gehydrateerd bent en alcohol zorgt er net voor dat je vocht afdrijft en vaak moet plassen.

Alcohol heeft bovendien een negatieve invloed op ons slaappatroon.

9.      Vermijd cafeïne – ja ook zeker na 14u

Het kan je helpen om je een energieboost te geven nu je je toch al niet zo geweldig voelt, maar helaas heeft het meer nadelen dan voordelen wanneer je verkouden bent.

Ook cafeïne werkt vocht afdrijvend. En zoals je bij punt 3 hebt kunnen lezen is het belangrijk om gehydrateerd te blijven i.v.m. je snot.

10.      Houd je huisdieren uit de slaapkamer

Ook al zijn ze nog zo lief, ze hebben een slechte invloed op de luchtkwaliteit van je slaapkamer. De haartjes van onze vrienden kunnen allergische reacties teweeg brengen die ervoor zorgen dat je met een verstopte neus in bed ligt.

Hou je slaapkamerdeur dus dicht voor je diertjes, het helpt je beter te kunnen ademen ’s nachts

11.      Kippensoep

Grootmoeders wijsheid zou weleens waar kunnen zijn. Wetenschappers hebben ontdekt dat kippensoep onder andere ontstekingsremmend zou kunnen werken.

Kippensoep zit ook nog eens vol met goede voedingstoffen die je nodig hebt om te kunnen herstellen en het helpt je om gehydrateerd te blijven.

12.      Drink hete thee

Thee heeft antivirale, anti-ontsteking en antioxidante eigenschappen. Het gaat je niet helpen tegen een verstopte neus maar deze warme drank gaat je wel helpen om vlugger te herstellen en is het fijn om iets warms binnen te krijgen en je zo wat comfortabeler te voelen.

Voeg je nog wat honing of citroen toe en het kan je nog wat extra verlichting brengen. Honing verzacht je keel als je vaak moet hoesten en van citroen is het geweten dat het ook ontstekingsremmend werkt.

Omdat er in thee ook cafeïne zit is het belangrijk om ’s avonds voor de cafeïne vrije variant te gaan.

13.      Maak een zoutoplossing

Doe in een kommetje wat warm water van de kraan en los hierin een eetlepel zout op. Hiermee kan je boven de wasbak je neus spoelen door 1 neusgat dicht te houden en het goedje door elk neusgat op te snuiven. Je zal zien dat het je verstopte neus vrijmaakt en er heel wat smurrie mee zal komen. Het is misschien niet zo prettig maar het werkt wel.

Lees hier hoe je dat doet volgens KNO Maastricht

14.      Stoom het er uit

De warme dampen van een kom heet water helpen om het snot in je neus op te lossen.

Ik doe dit door een tijltje met heet water te vullen en hier eventueel een goede lepel vicks vaporub in te doen. Hou je ogen gesloten en ga erboven hangen met een handdoek over je hoofd. Je zal versteld staan van hoe goed dit helpt.

Het is belangrijk dat je je ogen gesloten houdt want de vicks zou anders je ogen een hele tijd doen tranen.

15.      Neem een hete douche

Geen zin om met je hoofd boven een dampende plas water te hangen? Neem dan een hete douche. Hierdoor komt er ook stoom vrij en zal je ook helpen om je snot te verdunnen en je neus vrij te maken. Douche wel niet te heet zodat het nog comfortabel blijft.

Houdt je badkamerdeur gesloten zodat er genoeg stoom geproduceerd kan worden en adem diep in wanneer je neus vrij is zodat ook de druk van je sinussen verlicht kan worden.

16.      Gorgelen met zoutoplossing

Zoals ik je heb uitgelegd in punt 13 kan je met dezelfde oplossing ook je keel gorgelen wanneer je hier ook last van hebt. Het kan je helpen om zo het virus weg te spoelen.

17.      Gebruik een neusspray op basis van cortisone.

Cortisone is een geneesmiddel dat ontstekingen verminderd. Neussprays op basis van cortisone worden gebruikt om ontstekings-gerelateerde verstoppingen van de verstopte neus te verhelpen alsook een loopneus en niezen.

Ik raad je steeds aan om je huisarts te raadplegen alvorens je de beslissing maakt om met deze geneesmiddelen aan de slag te gaan.

18.      Neem een antihistamine

Histamine is een hormoon dat een kritieke rol speelt bij allergische reacties van ons lichaam. Antihistaminica blokkeren de effecten van histamine en brengen verlichting bij niezen, een verstopte neus en andere allergische symptomen.

De meeste apothekers en kruideniers verkopen antihistaminica. Een gekende bijwerking is slaperigheid, dus het is een goed idee om deze pas te nemen vlak voordat je naar bed gaat.

Wil je meer informatie dan is het altijd goed om jezelf te informeren bij je apotheker.slapen met verstopte neus

19.      Etherische olie in je slaapkamer

Etherische oliën zouden je kunnen helpen tegen een verstopte neus. Denk bijvoorbeeld aan eucalyptus. Ook zou tea tree olie ontstekingsremmend werken al is dit nog niet voldoende onderzocht.

20.      Gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer

Deze maken de lucht vochtiger en zouden je kunnen helpen om beter te kunnen ademhalen. Als de lucht vochtiger is lost het slijm ook beter op.

Ook kan droge lucht je keel en neusholtes irriteren. Wanneer de lucht in je slaapkamer te droog is kan een luchtbevochtiger dus soelaas bieden. Je moet deze wel regelmatige schoonmaken om schimmels en bacteriën geen kans te geven.

21.      Houd je slaapkamer koel en donker

Wanneer je je al niet lekker voelt kunnen de kleinste dingen je al van je slaap beroven. Zo kan je bijvoorbeeld gevoeliger worden voor de geringste temperatuur- en licht verschillen.

Houd je slaapkamer koel en zorg dat er geen licht door je raam naar binnen kan door te zorgen voor goede dikke zonwerende gordijnen.

22.      Gebruik een neusstrip

Neusstrips helpen je om je neusholtes open te houden en het ademen te vergemakkelijken.

Neusstrips kan je gewoon kopen bij de apotheker.

23.      Maak je borst maar nat

Wanneer ik verkouden ben gebruik ik meestal het bekende middel vicks vaporub. Ik weet nog als klein kind dat m’n vader of moeder dit altijd op m’n borst smeerde als ik zwaar verkouden was en de volgende dag was ik meestal al een stuk opgeknapt.

24.      Zorg dat je hoofd wat hoger ligt

Een extra kussen onder je hoofd of je kussen wat proppen zodat je hoofd hoger ligt kan je helpen om vrijer te ademen. Het snot kan er zo beter uitlopen, wel niet zo prettig maar het helpt wel.

25.      Eigen methode

Wat ik ook meestal doe wanneer ik een verstopte neus heb voordat ik m’n bed inkruip is m’n neus vrij te maken door het volgende te doen. Ik neem een diepe teug adem en knijp vervolgens mijn neus dicht. Terwijl ik m’n neus dichtgeknepen houd ga ik omhoog en omlaag met m’n hoofd. Ook is het belangrijk je mond gesloten te houden. Wanneer ik m’n adem niet langer inhouden kan laat ik m’n neus los en m’n mond nog steeds gesloten. Je zal zien dat je neus wonderbaarlijk genoeg vrij komt. Je blijft nu een hele poos in en uitademen langs je neus totdat deze volledig vrij is. Beste is om dit vol te houden tot je in slaap valt.

Je creëert zo een vacuüm en dit gaat je helpen om je neus vrij te houden.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen