Waarom je slaapkamer verduisteren echt belangrijk is!
08 januari 2021 
3 min. leestijd

Waarom je slaapkamer verduisteren echt belangrijk is!

Toen ik op bezoek bij familie daar een nachtje bleef slapen viel me wel iets heel bijzonders op. Ik had er wel al over gelezen en geschreven, maar besefte toen nog niet hoe groot de impact op je nachtrust kon zijn.

Ze hebben namelijk rolluiken op de slaapkamers, dus ook op de logeerkamer. Normaal ben ik iemand die altijd redelijk vroeg wakker is (7 a 8u ’s morgens) maar toen ik wakker werd en op m’n telefoon keek schrok ik toch wel even, het was reeds 10u!

Hoog tijd dus om jullie uit te leggen hoe dit komt en je tips geven om wat je zelf kan doen om je slaapkamer te verduisteren.

Hoe komt het dat licht zo’n invloed heeft?

Het spel tussen licht en donker heeft invloed op je slaap maar ook op de hoeveelheid energie overdag. Dit heeft alles te maken met je circadiaans ritme, ook wel bioritme genoemd. Deze wordt namelijk gestuurd door licht en hierop is je biologische klok dan weer afgestemd. Zie het als een lichtsensor.

Wanneer het ’s avonds donker wordt, weet je lichaam dat het tijd is om zich voor te bereiden om straks te gaan slapen. Dit doet je lichaam door het stofje melatonine aan te maken. Dit hormoon zorgt er dus onder andere voor dat je moe wordt en begint te geeuwen. Je bloeddruk begint te dalen en allerlei lichaamsprocessen gaan op lagere toeren.

Als je ’s morgens het eerste licht waarneemt dan wordt dit proces omgekeerd. De aanmaak van melatonine wordt gestaakt en een ander hormoon, cortisol, wordt geproduceerd. De lichaamsprocessen komen weer op gang.

verduisteren slaapkamer blauw licht

Blauw licht, een stiekeme boosdoener!

Nu je dit weet snap je dat het belangrijk is om je slaapkamer goed te verduisteren. Maar er is iets waar we vaak niet aan denken en dat zijn al de schermpjes die we in ons leven hebben. Deze stralen namelijk blauw licht uit en heeft heel veel invloed op onze biologische klok.

Wanneer we ’s avonds vlak voor bedtijd nog naar onze smartphones, tv of andere schermen staren houden we ons lichaam voor de gek want die denkt dat het nog niet donker is.

Mijn tip is dan ook dat je deze schermpjes vermijdt een uurtje voor je normaal naar bed toe gaat, zo heeft je lichaam de tijd om zich voor te bereiden op de nacht.

Hoe kan ik mijn slaapkamer verduisteren?

Met alle kennis die je nu hebt kan je eens goed kijken in je slaapkamer wat je allemaal kan doen om je slaapkamer donkerder te maken. Het beste doe je dit overdag zodat je goed kunt zien waar er allemaal licht binnen sijpelt. Want in de zomer wanneer het langer licht is, is het nogal een uitdaging om het echt donker te krijgen. Niet iedereen heeft rolluiken maar er zijn gelukkig ook andere manieren om het lekker donker te krijgen. Hier enkele tips:

  • Kies voor dikke gordijnen die goed verduisteren
  • Houd je slaapkamerdeur gesloten
  • Vermijd schermpjes, lampjes en andere lichtbronnen
  • Zorg dat het hele huis donker is, vermijd fel licht wanneer je ’s nachts moet plassen

Simpel toch ?

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen