Tandenknarsen: 5 Knagende Vragen Over Bruxisme
14 april 2021 
4 min. leestijd

Tandenknarsen: 5 Knagende Vragen Over Bruxisme

Tandenknarsen is in Nederland de slaapstoornis met de meeste vinkjes achter z’n naam en staat ook nog bekend onder de medische term “Bruxisme”. We spreken van een slaapstoornis (of parasomnie) wanneer men ongewoon gedrag vertoont tijdens de slaap.

Men heeft het in de volksmond ook wel eens over knarsetanden maar het gedrag komt altijd op hetzelfde neer: iemand die tandenknarst schuurt tijdens z’n slaap met de tanden en kiezen over elkaar waardoor er een luid schurend en/of knarsend geluid ontstaat.

Ik geef je in dit artikel dan ook graag antwoord op al je knagende vragen over Bruxisme, Tandenknarsen of Knarsetanden ? Dus stel ze gerust onderaan deze pagina en ik zoek het beste antwoord voor je op of vraag raad bij de experts. Om de toon al goed in te zetten heb ik de meest voorkomende vragen over tandenknarsen er al bij gehaald…

Wat is Bruxisme?

Bruxisme is de medische term die wordt gebruikt voor een verzameling van gewoontes zoals:

  • Tandenknarsen: het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen
  • Kaakklemmen: het krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen

Deze, meestal onbewuste gewoonte, vindt gewoonlijk plaats tijdens de slaap maar bepaalde medicatie en bijvoorbeeld drugsgebruik kan ertoe leiden dat men ook overdag tandenknarst.

Knarsetanden kan onder meer zelfs voor een beschadiging van je gebit zorgen indien dit onbehandeld blijft alsook extreme kaakpijn en zelfs aanhoudende migraine.

Waarom knarsen mensen met hun tanden?

Er zijn mensen die ook overdag met hun tanden knarsen. Stress en angst zijn hier grote veroorzakers van maar soms kan het ook zijn dat een verkeerde stand van het gebit dit tot gevolg heeft. Dit geldt trouwens ook voor mensen die enkel ’s nachts last hebben van bruxisme. Soms wordt het ook veroorzaakt door medicatie (zoals bijvoorbeeld antidepressiva) maar ook een bovenliggende slaapaandoening kan hiertoe bijdragen (slaapapneu)

Bruxisme

Hoe kom ik te weten of ik met mijn tanden knars?

Omdat mensen die knarsetanden dit veelal onbewust doen is dit eigenlijk wel een goeie vraag. Alhoewel het geluid wat bruxisme veroorzaakt bij sommige personen echt luid kan zijn (soms hoor je het in een andere kamer), hoeft dit niet altijd het geval te zijn.

Maar wanneer je regelmatig wakker wordt met kaakpijn of lichte hoofdpijn dan is het hoogstwaarschijnlijk dat je een tandenknarser bent.

Wanneer je je hier zorgen om maakt dan kan een afspraak bij de tandarts je twijfels wegnemen. Zo kan je meteen laten checken of je je gebit niet te erg beschadigd en kan je eventueel een plan van aanpak opstellen. Je tandarts zal je misschien voorstellen een opbeet plaat (bitje) of splint te proberen.

Ook bij de apotheek of online zijn er tal van knarsbitjes te verkrijgen als je een bezoek aan de tandarts niet wil afwachten.

Hoeveel schade kan ik eigenlijk veroorzaken met mijn bruxisme?

Tandenknarsen kan er onder andere voor zorgen dat je je tandglazuur slijt, last krijgt van gevoelige tanden en bij extreme gevallen er zelfs kleine stukjes tand afbrokkelen. Ook leidt bruxisme vaak tot scheve en losstaande tanden.

Ook je relatie kan behoorlijk onder spanning komen te staan door het nachtelijke gemaal, wat weer zorgt voor meer stress in je leven en, je raadt het al, meer knarsetanden.

Het is dan ook een must om er zo snel mogelijk iets aan te doen. Probeer eens een bitje of geef de raad aan je partner om met oordopjes te slapen als hij of zij het geluid zo irritant vindt.

Wat kan ik zelf doen om te stoppen met knarsetanden?

Er zijn gelukkig meerdere dingen die je kunt doen om te vermijden dat je te maken krijgt met bruxisme of de symptomen in ieder geval te verlichten.

Zo kan je veranderingen aanbrengen in je levensstijl en bijvoorbeeld je cafeïnegebruik serieus inperken. Ook chocolade, energie- en frisdranken en alcohol zijn grote boosdoeners. Vreemd genoeg zorgen al deze middelen ook voor dehydratatie, er schijnt dus ook een verband te zijn tussen beiden.

Ook kunnen ontspanningsoefeningen je helpen de indrukken van de dag te verwerken zodat je meer ontspannen je bed inkruipt. Stress was een grote veroorzaker, weet je nog?

Wat als medicatie mijn tandenknarsen veroorzaakt?

Dan is het sowieso een goed idee om dit met je huisarts te bespreken. Misschien stelt hij wel voor om tijdelijk te stoppen met de medicatie die je bruxisme veroorzaakt of misschien schrijft hij wel andere medicatie voor. Beter is nog om dit zowel met je tandarts als je huisarts te bespreken.

In het kort

Zo dit waren de 5 vaakst voorkomende vragen over tandenknarsen. Hopelijk volgen er snel meer en heb je iets aan mijn antwoorden gehad. Komen er nu nog vragen bij je op of heb je nog iets toe te voegen aan mijn antwoorden, aarzel dan niet om onderaan te reageren. Dit stelt iedereen op prijs.

In het kort kunnen we stellen dat tandenknarsen heel vervelend is en zelfs tot schade kan leiden. Het is zowel vervelend voor de persoon die hieraan lijdt als voor de eventuele partner of huisgenoot. De grootste veroorzakers zijn stress en angst maar ook medicatie kan de boosdoener zijn. Het kan dus helpen dat je manieren leert om te ontspannen en indien dit niet helpt is het altijd aan te raden een bitje te proberen zodat je je tanden zeker niet beschadigt.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen