Slecht geslapen? Is voor jou een goede nachtrust echt een droom geworden? Je bent niet de enige die slecht slaapt!
Wanneer jij moeite hebt om in slaap te vallen of fatsoenlijk door te slapen dan is de kans groot dat de oorzaak ligt in iets is wat je doet of juist niet doet. Als je 1 of meerdere oorzaken van slecht slapen die ik hieronder bespreek herkent dan kan je er gelukkig iets aan doen.
1. Intensieve Beweging voor het slapengaan
Een wandeling voor je naar bed toe gaat of even de hond uitlaten zal weinig kwaad kunnen maar je hartslag snel laten stijgen door intensief te bewegen is niet zo’n goed idee voor je naar bed gaat en hierdoor zul je hoogstwaarschijnlijk slecht slapen.
Wanneer je in slaap valt daalt je hartslag en de temperatuur van je lichaam namelijk en dit zijn net de 2 dingen die stijgen wanneer je intensief beweegt. Hierdoor stimuleer je je hele zenuwstelsel terwijl je lichaam het liefst wil afbouwen voor het slapengaan. Zo saboteer je eigenlijk je nachtrust al nog voor je eraan begonnen bent.
2. Alcohol voor bedtijd
Een enkel glas wijn kan een voorloper zijn voor een romantische avond en romantiek is een goede voorloper op een goede nachtrust. Maar te veel alcohol en zeker vlak voor je naar bed gaat is niet zo goed voor je slaapkwaliteit.
Het effect wat alcohol heeft op je lichaam mag dan wel ontspanning zijn en je zult door de alcohol ook sneller dan normaal in slaap vallen, maar helaas verstoort alcohol ook je slaapcyclus. Vooral de rem-slaap, de slaapfase waarin we dromen wordt door de alcohol nadelig beïnvloedt. Hierdoor zal je vaker dan normaal je bed uit moeten om naar het toilet te gaan en de volgende dag niet uitgerust zijn, kortom : je zal door de alcohol sneller in slaap vallen maar ook slecht slapen.
3. Slecht slapen door een verkeerde slaapkamertemperatuur
Je lichaam moet een beetje kunnen afkoelen om fatsoenlijk in slaap te kunnen vallen en dit is helaas onmogelijk wanneer het te warm is in je slaapkamer. Een te koude slaapkamer is dan ook weer niet goed want door de koude zou je gewekt kunnen worden.
Tijdens de warme zomermaanden is het vaak slecht slapen wanneer de temperaturen ’s nachts vaak niet dalen en daarom is het misschien een goed idee om een airco te voorzien of in ieder geval een ventilator zodat de temperatuur een paar graden kan zakken.
In de winter kan je zorgen voor dikke dekens, lekker knus trouwens of zelfs van die dikke sokken dragen in bed.
4. Stress en zorgen
Een hoofd vol met zorgen en de daarbij horende stress is misschien wel de meest voorkomende niet medische reden waardoor we slecht slapen. De afleiding die we overdag hebben valt weg wanneer we in onze rustige slaapomgeving zijn en dit zijn helaas ook de momenten dat je zorgen juist de kop opsteken.
Er zijn gelukkig wel een paar tips die ik je kan geven zodat om hier mee om te gaan :
- Schrijf je zorgen van je af samen met een paar dingen waarvoor je dankbaar bent in je leven.
- Doorbreek de cyclus van tobben door uit bed te komen zonder het licht aan te doen en even te genieten van een kop warme melk
- Mediteren is ook heel goed en helpt je om je hoofd leeg te maken. Tien minuutjes per dag is vaak al voldoende.
Op gezond.be vind je meditatietips voor beginners
5. Cafeïne
Iedereen met gezond verstand weet best wel dat een kop koffie voor het slapengaan een slecht idee is. Maar wist je dat het wel zo’n 3 tot 5 uur kan duren voor zo’n shot cafeïne is verwerkt door je lichaam?
Het zal je dus niet verwonderen dat een kopje koffie in de uren voor je normaal je bed opzoekt er zal voor zorgen dat je slecht kunt slapen.
6. Je Bed Delen
Je trouwe viervoeter of je partner in bed kunnen er vaak voor zorgen dat we slecht slapen. Wanneer je partner (luid) snurkt, je dekens inneemt of te veel beweegt is je nachtrust gegarandeerd verstoort.
Het klinkt misschien verwonderlijk maar veel (getrouwde) koppels kiezen ervoor om apart te slapen, dit heeft alleen maar voordelen voor je nachtrust.
Kies je hier niet voor dan kan je je snurkende partner vragen om op de zij te slapen of als ze slechts licht snurken oordopjes te gebruiken.
7. Te veel (blauw) licht
Of het nu van het nacht- of leeslampje komt van je bedpartner, de televisie, smartphone of door je slaapkamerraam, blootstelling aan licht
en vooral blauw licht (van alle schermpjes) is nefast voor je slaap.
Dit heeft alles te maken met je biologische klok die je door het licht een beetje voor de gek houdt.
Kan jij slecht slapen of heb je moelijkheden om in slaap te vallen dan is het misschien een goed idee om eens naar de lichtvervuilers in je slaapkamer te kijken. Zorg dat je ramen goed verduisterd zijn en kijk welke lichtbronnen je uit kan laten. Wist je dat sommige mensen zelfs slecht slapen door het licht van hun wekker?
8. (Foute) Snacks
Het is sowieso een slecht idee om te gaan snacken voor je je bed in kruipt want je lichaam wilt juist afbouwen en zich klaarmaken voor je nachtrust. Als je ’s nachts (veel) snackt moet je lichaam dit ook nog allemaal verwerkt krijgen.
Met een lege maag is het ook moeilijk om in slaap te vallen, kies daarom verstandig als je maag nog rommelt voor je je bed in kruipt.
Check ook onderstaand artikel voor meer informatie over oorzaken en gevolgen van slecht slapen en krijg daarbij ook 8 handige tips.