Slapende Ledematen? Hierdoor komt het!
24 februari 2021 
5 min. leestijd

Slapende Ledematen? Hierdoor komt het!

We hebben allemaal wel eens last van slapende ledematen, ofwel slapende armen of benen. Irritant, maar kan het kwaad, en hoe komt het?

Ik heb bijvoorbeeld veel last van slapende voeten en benen wanneer ik te lang op het toilet zit omdat ik mijn boek nog snel wil uitlezen. Maar ook komt het wel eens voor dat ik op mijn arm lig in bed en ik al wakker ben maar mijn arm nog niet wakker wil worden ?

Veel mensen denken dat het tintelende en prikkende gevoel komt doordat je ledematen in bepaalde posities een slechtere doorbloeding hebben, of dit zo is heb ik voor je uitgezocht, lees dus snel verder.

“Transient Paresthesia”: De wetenschappelijke benaming voor Slapende Ledematen

Paresthesia is de wetenschappelijke naam voor het gevoel wat we kunnen omschrijven als tintelend, brandend, doof en gevoelloosheid van de huid.

Transient Parenthesia betekent letterlijk: Parenthesia wat komt en gaat. Dit gevoel wordt veroorzaakt door druk wat wordt uitgeoefend op de zenuwen. Dit gevoel zal geleidelijk weer verdwijnen wanneer er geen druk meer wordt uitgeoefend.

Er zijn ook soorten Parenthesia die chronisch en zeer pijnlijk kunnen zijn maar die zijn dan meestal een indicatie van een onderliggende ziekte of zenuwschade.

Waardoor ontstaat het Tintelende Gevoel?

Het tintelende gevoel ontstaat doordat er bepaalde zenuwen worden afgekneld. De communicatie tussen de hersenen en het ledemaat wordt hierdoor verstoord. Als er helemaal geen communicatie zou zijn dan zou het ledemaat helemaal gevoelloos worden. Dit is bij een tintelend gevoel dus niet het geval. Wel worden andere zenuwen nu sterker gestimuleerd en geven meer signalen door, dit zorgt voor het bekende “tintelende” gevoel. Het tintelende gevoel kunnen we dus beschouwen als een waarschuwingssignaal. Een teken van je lichaam dat je hier iets aan moet doen en van positie veranderen om zo schade te voorkomen.

Waardoor ontstaat het slap worden?

Door een gebrekkige doorstroming van het bloed kan het ook voorkomen dat je ledemaat slap wordt en je er geen beweging meer in krijgt. Het ledemaat wordt dan als het ware afgekneld. In sommige gevallen enkel een arm of been, in andere gevallen een hand of een voet. Door de gebrekkige doorstroming van het bloed wat door de afknelling ontstaat, verslapt het ledemaat. Soms kan het zo erg zijn dat je je ledemaat helemaal niet meer kunt bewegen omdat er niet voldoende kracht meer inzit. Om er toch beweging in te krijgen moet je het dan bijvoorbeeld met je andere arm optillen en zorgen dat ie niet meer afgekneld wordt en de doorstroming van het bloed weer goed op gang komt.

Hoe voorkom je slapende ledematen?

Alhoewel het soms heel vervelend kan zijn, is het voorkomen van slapende ledematen vrij simpel. Zorg voor een goede slaaphouding in bed en voorkom zo dat je op je arm gaat liggen.

Je benen slapen meestal als je gedurende een langere periode stil zit. Probeer daarom regelmatig even te bewegen als je voor een langere periode moet zitten. Even de benen strekken en wandelen is het beste, maar meestal is het al voldoende om af en toe met je benen te schudden.

Heb je vaak last van slapende voeten, zorg dan dat je ze niet te hoog legt, zo kan het bloed er moeilijk bij. Als je vaak last hebt van slapende voeten bij het zitten, zorg er dan voor dat je schoenen je voeten niet afklemmen.

Wat te doen bij slapende ledematen?

slapende armen en benen

Alhoewel het comfortabel voelt om je slapende ledemaat stil te houden is het belangrijk om je slapende ledemaat in beweging te krijgen. Door de beweging komt de bloeddoorstroming weer op gang.

Bij slapende voeten en benen is het belangrijk dat je hier niet je volle gewicht op zet! Als je dit wel doet dan is de kans groot dat je been het gewicht niet kan dragen en het zo kan zijn dat je dan valt.

Wanneer een ledemaat “diep” in slaap is en niet meer te bewegen, dan kan je hem met je andere arm of been beginnen schudden en licht optillen. Ook dit zorgt ervoor dat de doorstroming van het bloed weer op gang komt en er weer leven in je ledemaat komt.

Zijn slapende ledematen gevaarlijk?

Alhoewel in theorie zenuwen beschadigd kunnen geraken wanneer ze te lang afgekneld worden komt dit in de praktijk zelden voor. Je lichaam zorgt er wel voor dat je tijdig actie onderneemt.

Heb je vaak last van slapende ledematen zonder aanleiding dan is het altijd een must om dit met je huisarts te bespreken.

Slapende ledematen door vitamine- en mineraaltekorten

Wanneer je te weinig van bepaalde stoffen binnenkrijgt kan het zo zijn dat je hierdoor vaker last hebt van slapende ledematen.  Met een bloedonderzoek via je huisarts kom je gemakkelijk te weten welke tekorten je hebt. Wie te weinig mangaan, zink en vitamine b12 binnenkrijgt is namelijk gevoeliger voor slapende ledematen. Er zijn voor deze stoffen eventueel supplementen beschikbaar of er wordt samen met jou gekeken om je voedingspatroon aan te passen.

Welke factoren dragen nog meer bij aan slapende ledematen?

Er zijn bepaalde factoren die kunnen bijdragen aan slapende ledematen dit zijn onder andere:

  • Roken
  • Intensief gebruik van de benen
  • Wielrennen
  • Paardrijden
  • Een te harde matras

Welke ziekten kunnen slapende ledematen tot gevolg hebben?

Alhoewel in de meeste gevallen een slapende ledemaat veroorzaakt wordt door het afknellen van een bloedvat zijn er toch ook bepaalde ziekten die slapende ledematen tot gevolg kunnen hebben. De meest voorkomende ziekten die slapende ledematen tot gevolg kunnen hebben zijn:

Wanneernaar de huisarts?

Gelukkig is in de meeste gevallen enkel een lichaamsdeel tijdelijk afgekneld. Dit kan komen door een verkeerde houding maar soms is er geen duidelijke reden. Komt het echter vaak voor dat je last hebt van slapende ledematen en gebeurt dit vaak zonder aanleiding dan is het altijd aangeraden om dit met je huisarts te bespreken om te onderzoeken of er geen andere, misschien wel ernstige oorzaak is.

Is er geen achterliggende oorzaak te vinden maar heb je toch vaak last van slapende ledematen dan is het misschien interessant om een afspraak in te plannen bij je fysiotherapeut (kinesist).

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen