Slapen zonder kussen
06 mei 2022 
4 min. leestijd

Slapen zonder kussen

Er zijn mensen die het liefst met een zo dik of zachtst mogelijk kussen onder hun hoofd slapen.

Er zijn ook mensen die overwegen om zonder hoofdkussen te slapen omdat ze vaak midden in de nacht wakker worden met vervelende klachten zoals: nek- of rugpijn.

In de meeste gevallen hebben deze mensen een slechte keuze gemaakt of werden ze slecht geadviseerd tijdens hun aankoop van hun hoofdkussen. Deze past waarschijnlijk niet goed bij hun slaaphouding en zijn ze nog beter af wanneer ze slapen zonder kussen.

Slapen zonder kussen biedt zelfs enkele voordelen.

Er zijn zelfs mensen die beweren dat het rimpels kan voorkomen, de haartextuur kan verbeteren of nekpijn kan genezen.

We gaan in dit artikel dan ook graag wat dieper in op de voor- en nadelen van slapen zonder kussen…

Voordelen van: “Slapen zonder kussen”

Alhoewel het onderzoek naar het slapen zonder hoofdkussen nog beperkt is doen er toch veel verhalen de ronde. Zo zou slapen zonder de ondersteuning van een hoofdkussen kunnen helpen bij mensen die last hebben van onder andere nek- en rugklachten.

Vooral “buikslapers” zouden het meest gebaat zijn wanneer ze hun kussen links (of rechts) laten liggen. Dit komt doordat de lagere hoek van de nek de ruggengraat in deze positie beter uitlijnt.

Er zijn ook mensen die beweren dat slapen zonder kussen goed is voor de conditie van je huid en je haar, maar om deze beweringen te kunnen staven is er toch wat meer klinisch onderzoek nodig.

Je slaaphouding

Iedere slaaphouding heeft – op een andere manier - ook weer zijn effect op je lichaamshouding. Net daarom is een hoofdkussen voor sommige slaaphoudingen misschien helemaal overbodig. Met name buikslapers halen het meeste voordeel uit het slapen zonder kussen…

Slapen op je buik vereist dat je jouw hoofd 1 kant op draait, wat weer zorgt voor een belasting op je nek. Een kussen kan de nek in een nog scherpere hoek zetten. Net daarom is het voor vele buikslapers een no-brainer om zonder kussen te slapen.

Voor zij- en rugslapers is een kussen wel aangeraden om zo de wervelkolom in de juiste positie te houden. Zijslapers kiezen zelfs het beste een hoger kussen om hoofd, nek en wervelkolom op 1 lijn te houden en zo spanning in de schouders te voorkomen. Met andere woorden: de afstand tussen hun hoofd en de matras is anders te groot - wat voor een hoop ongemak kan zorgen.

Ook is er een kleine afstand tussen hoofd en matras wanneer je op je rug slaapt. Dus rugslapers kiezen beter ook voor een hoofdkussen (van gemiddeld formaat).

 slaaphouding kussen

Nek- en Rugpijn

Wie langdurig in dezelfde houding slaapt kan bepaalde delen van het lichaam belasten – zoals de rug en de nek. Kussens zijn ontworpen om deze belasting te verminderen door je hoofd en nek op een comfortabele hoogte te ondersteunen. Dankzij je kussen wordt de druk op je hoofd en nek dus verminderd en is deze ‘in lijn’ met je wervelkolom.

In sommige gevallen kan een hoofdkussen echter een averechts effect hebben. Buikslapers hebben bijvoorbeeld juist minder last van rug- en nekklachten wanneer ze geen kussen gebruiken. Dit komt doordat de matras een plat oppervlak biedt wat de ruggengraat beter uitlijnt wanneer ze met hun gezicht naar beneden liggen.

Rugslapers die op een dikke matras liggen merken soms dat hun lichaam zich al in een comfortabele positie bevindt zonder hoofdkussen. Zouden ze toch een hoofdkussen gebruiken dan kan het zo zijn dat het hoofd te ver naar boven kantelt waardoor nek en bovenrug juist worden belast.

Huid en Haar

Alhoewel wetenschappelijk onderzoek zich nog in het beginstadium bevindt, lijkt het er toch op – volgens sommige studies – dat er wel degelijk een verband is tussen hoofdkussens en rimpelvorming.

Dat is niet zo verwonderlijk, want wanneer een kussen gemiddeld 8 uur per nacht op je gezicht drukt zal dit meer indrukken op je huid veroorzaken dan wanneer je op een kale matras ligt.

Op je rug slapen is nog de meest effectieve manier om rimpels te voorkomen- zo komt je gezicht namelijk het minst in contact met een kussen of matras.

Er gaan ook wilde geruchten de ronde dat kussens schadelijk kunnen zijn voor je haar. Ze beweren dat kussenslopen meer wrijving veroorzaken en de oliën absorberen die juist bedoeld zijn om je haar te beschermen. Er zijn echter (nog) geen wetenschappelijke onderzoeken die dit ondersteunen.

Mogelijke nadelen van slapen zonder kussen

Er is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar naar de mogelijke voor- en nadelen van slapen zonder hoofdkussen. Toch zijn er wel degelijk enkele nadelen te vinden wanneer je slaapt zonder kussen. Met een hoofdkussen slapen is zelfs beter voor mensen die last hebben van opkomend maagzuur of voor mensen die lijden aan slaapapneu.

Ik heb het al gehad over de slaaphoudingen – maar ik vat het hier nog even samen – mensen die op hun buik slapen halen het meeste voordeel om te slapen zonder kussen.

Rug- en zijslapers hebben eigenlijk altijd wel een hoofdkussen nodig om nek- en rugklachten te voorkomen.

Het kan soms zo ver gaan dat wanneer rug- en zijslapers zonder hoofdkussen slapen ze last krijgen van spanningshoofdpijn.

Zelfs wanneer buikslapers ervoor kiezen om zonder kussen te slapen kunnen er zich nekklachten ontwikkelen.

Dus…

  • Slapen zonder kussen is het meest geschikt voor buikslapers en zelfs dan kunnen er nog nekklachten optreden.
  • Er is onvoldoende bewijs dat met een kussen slapen slecht zou zijn voor de gezondheid van je haar.
  • Bang voor rimpels: slaap op je rug
  • Misschien is je kussen te hoog – probeer een lager kussen…
  • Voor iedere slaaphouding is er wel een geschikt kussen…
Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen