Slapen naast je smartphone: Een verstandige keus?
25 maart 2020 
in Slapen
4 min. leestijd

Slapen naast je smartphone: Een verstandige keus?

We hebben onze telefoon vaak de hele dag dicht bij ons. Het is ons maatje geworden, is er een stil moment kijken we vaak even op onze vriend of hij nog iets te melden heeft en zijn we weer een tijdje zoet. Maar of het nu ook verstandig is om met je maatje het bed te delen kun je lezen in dit artikel.

Waarom mensen met de smartphone in de buurt slapen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen ervoor kiezen om met hun telefoon in de buurt te slapen. Sommigen gebruiken hem als wekker, er zijn verschillende leuke apps voor, ook om mee in slaap te vallen trouwens hierover meer in een ander artikel. Anderen zitten dan weer voor het slapen gaan op hun sociale apps zoals facebook of wensen iemand welterusten via whatsapp. Ook zijn er mensen die lezen voor ze naar dromenland vertrekken, daar kan je je telefoon namelijk ook voor gebruiken.

Slapen naast je smartphone, gevaarlijk?

slapen naast gsm

Wanneer je je smartphone gebruikt in bed en hem aan de oplader hangt wordt dat ding soms, zoals je zelf wel weet, redelijk warm. Tegenwoordig zeker met de mogelijkheid om snel te laden, het toestel wordt aanzienlijk warmer dankzij deze technologie. Leg je je toestel nadat je ermee klaar bent naast je kussen, dan kan je je misschien al inbeelden wat er zou kunnen gebeuren. Er zijn verhalen bekend dat er mensen wakker worden van een indringende brandgeur. Ze zien dat hun kussen aan het smeulen is, veroorzaakt door de warmte van hun telefoon. Lees bijvoorbeeld hier zo een verhaal. Denk er dus nog maar eens over na of het verstandig is als dit 1 van je gewoontes is want helaas loopt het vaak minder goed af dan in dat bericht.

De smartphone en je hersens

Omdat je je goeie vriend, de smartphone, al de hele dag op zak hebt en ervan geweten is dat deze kleine deeltjes straling vrijgeeft, is het misschien verstandig je lichaam er af en toe van te vrijwaren. Geen beter moment dan tijdens je slaap wanneer je lichaam toch al bezig is om tot rust te komen.

Alhoewel het nog niet wetenschappelijk is aangetoond dat de straling die de mobiele telefoon uitzendt schadelijk is, zijn er wel al onderzoeken die aantonen dat het toestel voor lange tijd dichtbij je hoofd houden nadelige gevolgen kunnen hebben op je gezondheid.

Smartphones werken ook verslavend. Elke keer dat we op onze smartphone bijvoorbeeld een like krijgen of een leuk whatsapp bericht geven onze hersenen het beloningsstofje dopamine vrij. Helaas reageren onze hersenen hierop door steeds minder van dit stofje vrij te geven waardoor we steeds langer op onze telefoon zitten om dit fijne gevoel te bereiken.

Het blauwe licht

Smartphones, net zoals televisies, tablets en computerschermen stralen iets uit wat “blauw licht” heet. Het type licht wat onze hersenen interpreteren als daglicht. Dit blauwe licht onderdrukt vervolgens het hormoon melatonine (dit hormoon heeft effect op onze biologische klok, lees hierover meer in dit artikel). Het effect is dat je hersens weer gestimuleerd worden. Het is niet erg wanneer je overdag naar een scherm staart, maar doe je dit voor je gaat slapen, raken je hersenen dus in de war doordat ze denken dat er weer zonlicht is en het dus moeilijk voor je is om de slaap te vatten.

slapen naast smartphone

Zet hem in vliegtuigmodus

Er zit een heel handige functie op je telefoon, vliegtuigmodus. Wanneer je je smartphone omschakelt in deze stand, verbreekt hij de verbinding met de zendmast, schakelt bluetooth uit, alsook de wifi. Voordeel hiervan is geen straling, geen geluiden van inkomende meldingen waardoor je gewekt kan worden. Ideaal toch? Je hoeft je toestel zo niet volledig uit te schakelen en wanneer je wakker wordt is je toestel weer snel paraat met een druk op de knop.

Hier vind je hoe je dat kan doen.

Conclusie

Je smartphone gebruiken voordat je gaat slapen is zoals je hierboven gelezen hebt misschien niet zo een goed idee. Helemaal uit den boze is deze op je matras of onder je kussen te leggen terwijl deze aan de oplader hangt. Zet hem dus in vliegtuigmodus, geen nood, je toestel zal je nog steeds wekken, verbruikt minder energie en verspreid geen straling.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen