Slapen Met of Zonder BH?
12 februari 2021 
5 min. leestijd

Slapen Met of Zonder BH?

Sommigen beweren dat slapen met een BH dezelfde voordelen biedt als cosmetische chirurgie. Ook doen er verhalen de ronde dat het dragen van een BH ’s nachts ervoor zorgt dat je borsten stoppen met groeien, borstkanker veroorzaken of dat het dragen van een BH tijdens je slaap hangende borsten voorkomt. Ook Marilyn Monroe gaf toe dat ze altijd een BH droeg in bed.

Nu je dit allemaal gelezen hebt vraag je jezelf misschien af: ‘Is slapen met een BH eigenlijk wel zo verstandig?’. Hoog tijd dus om mezelf hier eens in te verdiepen en mijn bevindingen met jullie te delen.

Is slapen met Een BH slecht voor je?

In tegenstelling tot wat altijd gedacht werd is er geen medisch bewijs wat aantoont dat het dragen van een BH tijdens je slaap slecht voor je is. Afhankelijk van de grootte van je borsten zorgt slapen met een BH ervoor dat ze minder beweeglijk zijn. Hierdoor heb je minder kans op pijnlijke borsten en kan je comfortabeler slapen.

Belangrijk is echter wel dat wanneer je kiest om een BH te dragen als je gaat slapen dat je dan gaat voor een zachte en comfortabele BH die niets afknelt, goed ademt en lekker zit.

bh zonder slapen

Voorkomt het dragen van een BH tijdens je slaap “hangende borsten”?

Of je nu kiest voor een push-up BH met beugelondersteuning of niet, de zwaartekracht en je leeftijd zullen hun tol eisen en je borsten zullen wat beginnen hangen – dit is compleet natuurlijk en normaal. Een BH dragen tijdens je slaap is niet iets wat dit gaat kunnen voorkomen.

De ligamenten van Cooper (het onderhuids bindweefsel wat je borsten ondersteund en hun vormen helpt behouden) rekken uit naarmate je ouder wordt, dit zorgt ervoor dat je borsten doorzakken en gaan hangen.

Voornaamste redenen waardoor borsten kunnen hangen

 • Genen: Eigenschappen zoals huid-elasticiteit, borst grootte en weefseldichtheid kunnen een (grote) rol spelen in hoe je borsten er gaan uitzien naarmate je ouder wordt.
 • Zwaartekracht: De zwaartekracht eist ook zijn tol na verloop van tijd.
 • Lichaamsgewoonten: Het voortdurend schommelen in gewicht kan ervoor zorgen dat je huid minder elastisch wordt.
 • Verandering in je hormoonhuishouding gedurende de menopauze: De menopauze zorgt ervoor dat je minder oestrogeen aanmaakt wat er weer voor zorgt dat je huid minder elastisch wordt.
 • Zwangerschap en borstvoeding: Omdat je borsten groeien tijdens de zwangerschap is er een grotere kans dat je borstweefsel uitrekt en je ligamenten losser worden.
 • Roken: De nicotine wat in de rook van sigaretten zit breekt elastine Dit zorgt ervoor dat je huid gaat hangen.
 • Sporten zonder ondersteuning: Intensief sporten zonder het dragen van een (sport)BH die je goed ondersteund zorgt ervoor dat je borsten stuiteren en je ligamenten losser worden na verloop van tijd.

Wil je voorkomen dat je borsten naar het zuiden emigreren zorg er dan voor dat je je borstspieren traint!

Oefeningen die hangende borsten voorkomen:

 • Pushups
 • Bankdrukken
 • Dumbbell Pullover
 • Planken

slapen met bh

Slaap op je rug

Wanneer je op je zij slaapt dan zal je vlugger last krijgen van hangende borsten. De borst die bovenaan ligt staat immers meer onder invloed van de zwaartekracht. Wanneer je op je rug slaapt hebben je borstspieren meer rust en heeft de zwaartekracht minder effect op je borsten.

Zijn er nadelen aan het slapen met een BH?

Net zoals er geen echte voordelen zijn aan het dragen van een BH tijdens je slaap, zijn er ook geen noemenswaardige gevolgen aan slapen met een BH.

Ik heb geen wetenschappelijke publicaties gevonden die beweren dat het dragen van e

en BH tijdens je slaap nadelig voor je zou kunnen zijn, zoals borstkanker, slechte bloedcirculatie of onvolgroeide borstgroei.

Als er al een reden voor bezorgdheid zou kunnen zijn dan denk ik bijvoorbeeld aan een BH die te strak zit of die zich in je huid begraaft, dit kan ervoor zorgen dat je huid irriteert en zo je slaap verstoord raakt.

Wanneer je ervoor kiest om een BH te dragen tijdens je slaap kies dan zeker de juiste maat uit en dat hij goed past en lekker zit. Zo voorkom je zaken zoals een schimmelinfectie onder de borsten, dit kan ontstaan wanneer je BH niet goed onder je borsten zit wat huid op huid aanraking veroorzaakt.

Als laatste wil ik je nog meegeven dat net zoals met alle kleding die in aanraking komt met je huid, Bh’s vaak tonnen zweet, olie en bacteriën verzamelen. Dus zorg ervoor dat je je nacht-Bh regelmatig wast om huidaandoeningen te voorkomen zoals irritatie en acne-uitbraken.

Hoe slapen met een BH?

Wanneer je opteert om je BH te dragen in bed, zorg er dan zeker voor dat je een BH uitkiest die losser, zachter en meer flexibel is dan het soort BH dat je overdag draagt.

Wanneer je een BH met een beugel draagt overdag dan ga je best op zoek naar een BH zonder beugel. Zorg er ook voor dat hij net zo goed past als diegene die je overdag draagt.

Een perfecte BH-pasvorm bestaat uit 3 onderdelen. Het middenstuk van de BH moet plat tegen de borstwand liggen met beide borsten in de cups. De haak aan de achterkant moet aan de 2de haak zitten en de bandjes moeten worden aangepast aan de vorm van jouw lichaam.

Een katoenen BH is altijd een goed idee omdat dit materiaal ademend is.

Samenvatting

Niets wijst erop dat slapen met een BH je gezondheid zou kunnen schaden.

Slapen met een BH zou zelfs voordelen kunnen bieden aan vrouwen met grotere borsten die zich oncomfortabel voelen doordat hun borsten te veel vrijheid hebben om te bewegen tijdens de nacht.

Het komt er eigenlijk op neer dat een BH dragen of niet tijdens de nacht een persoonlijke voorkeur is.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen