Help! Mijn Baby Wil Niet Slapen?! Is Dit Nu Slaapregressie?
09 april 2021 
9 min. leestijd

Help! Mijn Baby Wil Niet Slapen?! Is Dit Nu Slaapregressie?

Ik kan me inbeelden dat het erg frustrerend is wanneer je “superslaper” ineens last krijgt van slaapproblemen. Het is dan ook moeilijk te begrijpen waarom je baby of peuter ’s nachts niet meer wilt (door)slapen.

Je zou wel eens te maken kunnen hebben met de beruchte “slaapregressie” wat trouwens heel normaal is en gelukkig van voorbijgaande aard is, als je het maar wat tijd en geduld geeft. Misschien is dit wel het ideale moment om te beginnen om een goede slaaproutine in te bakken. Hier heeft je kleine en jijzelf straks veel voordeel van.

Wordt je voormalige perfecte slaper regelmatig ’s nachts wakker of treuzelt je kind ineens wanneer je hem of haar in bed stopt rond het tijdstip wanneer ze normaal een dutje zou moeten doen? Dit zijn allemaal tekenen dat je misschien te maken hebt met een geval van slaapregressie…

baby met slaapregressie

Wat is Slaapregressie?

Als we het woord slaapregressie ontleden dan zie je dat het een samenstelling van 2 woorden is: slaap en regressie. Wat slaap betekent is wel duidelijk denk ik en regressie betekent terugval. Kort door de bocht kunnen we dus stellen dat slaapregressie een (tijdelijke) terugval en dus vermindering van de slaap is.

Slaapregressie is een tijdsperiode die meestal tussen de 2 en 4 weken duurt waarin je baby of kind, die normaal goed slaapt, ineens problemen heeft om de slaap te vatten of midden in de nacht wakker wordt.

Slaapregressie is een begrip wat uit de Verenigde Staten van Amerika is overgewaaid en ze geven hiermee al vlug de stempel aan alle overgangsfases die kinderen doormaken in hun ontwikkelingen en die gepaard gaan met verslechterde slaappatronen. Wat ze er altijd vergeten bij te melden is dat deze fases altijd eindigen met meer slaap

Je hoeft je als ouder dus niet ongerust te maken als je baby ineens niet meer wil slapen. Je kan het juist toejuichen omdat het weer een stap verder is in zijn/haar ontwikkeling.

Wat Veroorzaakt Slaapregressie bij Baby’s?

Er kunnen verschillende factoren verantwoordelijk zijn waarom je baby zich oncomfortabel voelt of zich angstig en rusteloos maakt wat weer tot slaapregressie lijdt. Ik som de meest voorkomende oorzaken waarom je baby (even) niet (meer) wil slapen even voor je op:

  • Een groeispurt: Dit kan je kleintje extra hongerig maken
  • Hij/Zij krijgt tandjes
  • Hij/Zij bereikt een nieuwe (opwindende) mijlpaal in zijn/haar ontwikkeling
  • Onderbreking/Verandering in de normale routine zoals bijvoorbeeld naar de crèche te gaan
  • Reizen wat slapen in een andere/nieuwe omgeving met zich meebrengt
  • Een ziekte zoals bijvoorbeeld verkoudheid of een oorinfectie

Hoelang duurt zo’n Slaapregressie?

Dit is iets wat nogal verschilt van kind tot kind en heeft onder andere te maken met wat precies de oorzaak is. Je moet ook niet ongerust zijn want dit hoeft niet bij elke overgangsfase in de ontwikkeling van je kind zo te zijn.

Het kan een paar dagen duren tot maximum een paar weken, sommige kinderen hebben nog geeneens last van deze zogenaamde slaapregressie terwijl ze alle fases doorlopen van hun ontwikkeling. Goed om te weten is dat het altijd iets tijdelijks is: Na een paar pittige dagen en/of nachten wordt het geleidelijk aan altijd beter.

Wanneer gebeurt zo’n Slaapregressie?

Je baby maakt heel wat veranderingen mee tijdens zijn/haar ontwikkeling hierdoor kan een slaapregressie op elk moment van deze ontwikkelingsfases voorkomen. Dit maakt het heel moeilijk om te voorspellen omdat het ook gelinkt wordt aan onvoorspelbare factoren zoals veranderingen in routines of ziektes.

Gelukkig zijn er wel enkele periodes in de ontwikkeling die toch wat voorspelbaarder zijn zoals groeispurten, ontwikkeling van tandjes of het bereiken van nieuwe mijlpalen.

Slaapregressie bij een baby van 3 tot 4 maanden

Wanneer je baby tussen de 3 en 4 maanden is gaat de ontwikkeling pijlsnel. Maakt je baby een slaapregressie door tijdens deze periode dan is dit voor de ouders meestal het lastigste, ook omdat het dan meestal de eerste keer is dat ze dit meemaken.

Tijdens deze periode leert je baby onder andere om te rollen en er kunnen verschillende factoren aan de grondslag liggen waarom je baby nu niet wil slapen of slechter doorslaapt: de pijn veroorzaakt door beginnende tandjes, honger gelinkt aan groeispurten en de bijkomende opwinding van het nieuw geleerde ‘rollen’.

Slaapregressie baby

Slaapregressie bij een baby vanaf 6 maanden

Bereikt je baby de leeftijd van 6 maanden dan maken ze hoogstwaarschijnlijk een volgende groeispurt door. Op deze leeftijd slaapt je baby meestal al de hele nacht door en wordt het meestal wakker omdat ze opgepakt en geknuffeld wil worden. Dit is de ideale periode om een gepaste slaaptraining te testen.

Slaapregressie bij een baby van 8 tot 10 maanden

Nu wordt het echt interessant en moet je ook echt beginnen opletten als ouder want rond de 9 maanden beginnen baby’s te kruipen en zijn ze 10 maanden dan kan het zo zijn dat ze al beginnen recht te staan. Rond deze leeftijd krijgt je baby gewoonlijk ook last van afscheidingsangst (wat volkomen normaal is). Deze afscheidingsangst heeft tot gevolg dat je baby wakker wordt en nood heeft aan troost van jou gedurende de nacht.

Ondertussen is mijn kind 1 jaar en wil niet slapen

Alhoewel het gemiddelde rond de 14 maanden is kan het al zo zijn dat jouw kleine al begint te stappen. Het bereiken van al deze mijlpalen kan voor de nodige opwinding zorgen bij je baby en helaas ook wat slaapprobleempjes met zich meebrengen. Ik weet dat je waarschijnlijk denkt dat het nu wel eens mag afgelopen zijn met die zware nachten maar als je weet dat de hersenen van je baby zich vanaf 12 maanden duidelijk anders beginnen te ontwikkelen dan in de babytijd dan is dit misschien een troost voor je.

Er worden namelijk gebieden in de hersenen verder ontwikkeld die onder andere verantwoordelijk zijn voor leren, beweging, taal en sociale en emotionele vaardigheden. In deze periode maakt je kind grote sprongen.

Dreumes van 12 tot 15 maanden wil niet slapen (en blijft huilen)

Hier hebben gelukkig niet alle kinderen moeite mee maar tijdens deze periode zijn er meestal 2 grote veranderingen die plaatsvinden: je dreumes leert zelfstandig te lopen en ze gaan van meerdere slaapjes stilletjes aan naar een steeds grotere periode van slapen. Misschien is het nu een goed idee om verder te bouwen aan een goede slaaproutine: tandjes poetsen, verhaaltje voorlezen en een dikke nachtzoen en natuurlijk knuffel geven.

dreumes slaapregressieMijn dreumes van anderhalf jaar (18 maanden) wil niet slapen

Dit is meteen de meest uitdagende fase voor de ouders maar ook voor je kleine. In deze periode leren ze dan ook heel veel: drinken uit de beker, ze beginnen met praten en beginnen steeds onafhankelijker te worden. Soms lijkt het wel of je met pubers te maken hebt want nu beginnen ze ook te weigeren om naar bed toe te gaan. Hun karakter begint boven te komen ?. Maar je hoeft niet te wanhopen want je zult zien dat na deze fase je kind nog maar 1 slaapje nodig heeft, al is het aangeraden als ze niet doorslapen om nog wat dutjes in te lassen overdag.

Mijn peuter van 2 of 3 jaar wil niet slapen

De strijd rondom bedtijd kan beginnen ? Dit is de periode dat je kleuter ondeugend begint te worden en de grenzen van papa en mama eens goed gaat verkennen. Zo denken dat ze hun middagdutje niet meer nodig hebben en zullen dit laten weten ook, maar gelukkig weet jij dat niets minder waar is.

Dit is meestal ook de periode dat je kind klaar is voor een groter bed en je kan hier handig gebruik van maken om slapen wat interessanter te maken door bijvoorbeeld de kinderkamer wat leuker in te richten en samen een leuk bed uit te kiezen.

Tips om zo goed mogelijk met de slaapregressie van je baby om te gaan

  • Leer om de “slaapsignalen” van je baby te herkennen (zoals wrijven in de ogen, geeuwen, wegkijken) zodat je ze in bed kunt stoppen voor ze oververmoeid is – want dit maakt het moeilijker voor je kleine om in slaap te vallen en door te slapen
  • Houd je aan een systematische slaaproutine; denk hierbij aan avondeten, boekje voorlezen, slaapliedje en een paar troostende woordjes
  • Zorg ervoor dat je baby overdag ook genoeg slaapt want oververmoeide baby’s hebben moeite om ’s nachts door te slapen
  • Als je baby ’s nachts wakker wordt en het op een huilen zet, ga dan niet meteen over tot actie maar laat ze even doen voor je reageert; het kan zo maar zijn dat ze weer in slaap valt. Wanneer je baby echter niet terug in slaap valt, ga dan zijn/haar slaapkamer binnen om te checken of alles ok is, geef haar een aai of d’r hoofdje of aai hem zachtjes over z’n buikje terwijl je wat troostende woordjes zegt en ga dan weer weg. Probeer wiegen, knuffelen of voeden echter te vermijden want dit zou je kleintje zo maar kunnen aanmoedigen om vaker wakker te worden en je aandacht te vragen. Blijft ze huilen dan kan je proberen om wat troostende woordjes vanuit de opening van de deur te zeggen zodat ze even je stem hoort en weet dat je er bent. Herhaal indien nodig en probeer om de intervallen steeds groter te maken.
  • Wanneer je baby last heeft van afscheidingsangst dan kan je proberen om haar nog meer aandacht te geven overdag en met name vlak voor bedtijd. Dit kan je kleine helpen om zich ’s nachts veiliger te voelen.

Is het mogelijk om Slaapregressie te voorkomen?

Ik weet het, dit is niet wat vele ouders willen horen die te maken hebben met een slapeloze baby, maar er is geen manier om slaapregressie te voorkomen. Het hoort gewoon bij de ontwikkeling van je baby, dreumes en peuter.

Het kan wel helpen om een goede slaaproutine op te bouwen en een vast slaapschema aan te houden. Blijf volhouden en weet dat ook dit uiteindelijk minder wordt en zelfs helemaal overgaat.

Conclusie

Slaapregressie is iets wat bij de ontwikkeling van je kind hoort. Sommige kinderen hebben er meer last van dan anderen. Wel is het duidelijk dat het voor niemand prettig is, maar hou vol want ook dit zal overgaan. Houd je aan de slaaproutines en slaapschema’s en je zal merken dat je kleine snel weer slaapt als een roos.

 Meer informatie om jouw baby te leren slapen? Check dan onderstaande link

Jouw baby leren slapen

Over de schrijver
Ik werd door liglekker aangetrokken omdat ik het zo'n boeiende en interessante artikels vind. Toen er een vacature vrij kwam en ik de opdracht kreeg om ook enkele artikels te schrijven, ben ik meteen op de wagen gesprongen. Ook sta ik volledig achter de missie van liglekker: iedereen te helpen met slaapproblemen. Wat zou de wereld mooi zijn zonder slaapproblemen!
Reactie plaatsen