5 Schokkende Redenen om NIET met slaappillen te beginnen!
14 mei 2020 
4 min. leestijd

5 Schokkende Redenen om NIET met slaappillen te beginnen!

Slaappillen klinken misschien verleidelijk omdat het voor je voelt alsof je reeds alles geprobeerd hebt.

Maar misschien is het een goed idee om eerst deze 5 redenen om er niet aan te beginnen eens even door te nemen.

Je valt misschien sneller in slaap dankzij een slaapmiddel, maar helaas zijn er ook heel veel gevolgen aan verbonden. Het is beter om de problemen te achterhalen en aan te pakken waardoor je niet kan slapen.

Ik wil je hier graag mee helpen en op liglekker.nl ben ik bezig om zo veel mogelijk informatie te verzamelen en te verwerken in nuttige artikels, dus hou het zeker in de gaten en wie weet zit er iets tussen dat ook jou gaat helpen.

Ik heb het in dit artikel over slaappillen waar je een recept van een arts voor nodig hebt. Dit zijn onder andere benzodiazepinen en barbituraten. Je kan deze medicatie het best herkennen aan hun naam die meestal eindigt op LAM of PAM.

1.      Ze zijn verslavend

Slaappillen zijn drugs en zoals alle drugs zijn ze dus ook verslavend.

Op de korte termijn werken ze wel, maar je zou er wel eens snel afhankelijk van kunnen worden.

De meeste mensen denken dat ze niet verslaafd zullen raken aan slaapmiddelen en eer ze door hebben dat ze verslaafd zijn, is het kwaad al geschiedt. Hier komen ze meestal achter wanneer ze pogingen ondernemen om te stoppen met hun slaapmiddel.

Ze ervaren afkickverschijnselen, een duidelijk signaal dat ze er afhankelijk van zijn geworden, met andere woorden verslaafd.

De verslaving kan zelfs zo erg worden dat mensen zelf hun dosis gaan verhogen zonder eerst de huisarts te raadplegen of ze hebben zelfs overdag een verlangen naar hun middel.

Wanneer loopt het gebruik van slaappillen uit de hand?

Er zijn nog meer tekenen die er op kunnen wijzen dat het gebruik van slaappillen uit de hand loopt :

  • Verschillende pogingen ondernomen om te stoppen
  • Verlangen hebben naar de slaapmedicatie
  • Meerdere huisartsen bezoeken om zo aan meer voorschriften te komen
  • Doorgaan met de medicatie ondanks negatieve bijwerkingen te ervaren
  • Het ervaren van frequent geheugenverlies

2.      Je bouwt snel tolerantie (of gewenning) op

Een groot nadeel van slaappillen is dat je na verloop van tijd een steeds hogere dosis nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Dit lijdt dan weer tot afhankelijkheid.

In het begin werken deze middelen snel. Maar het effect neemt echter al af na 2 weken continu gebruik.

3.      Verminderd concentratie- en reactievermogen

Dat je door het gebruik slaapmiddelen een verminderde concentratie- en reactievermogen is niet zo verwonderlijk want je wordt er dus slaperig van.

Dit kan soms gevaarlijke situaties opleveren, met name in het verkeer. Deze middelen werken ’s morgens nog vaak door waardoor we nog in een roes zitten en niet zo oplettend zijn als normaal. Hierdoor zijn mensen die een slaapmiddel gebruiken niet enkel een gevaar voor hunzelf maar ook voor de andere weggebruikers.

concentratie laag door slaappillen

4.      Kans op vallen

Helaas zijn er veel oudere mensen die lijden aan slapeloosheid. Deze groep heeft sowieso al een groter risico om te vallen en slaappillen maken deze kans er niet kleiner op.

Een vaak voorkomende bijwerking is dan ook duizeligheid. Het wordt nog gevaarlijker wanneer ze hun slaappilletje nemen nog voor ze in bed liggen.

Een andere bijwerking is dat ze je suf en wankel op je benen maken, ook hier is de kans op vallen en struikelen dus groter.

5.      Ze veranderen je gedrag

De verschillende soorten slaappillen hebben grote bijwerkingen op ons zenuwstelsel en onze hersenen.  Dit kan vaak leiden tot bizar en compulsief gedrag bij sommige mensen.

Slaap-rijden en eten zijn een paar voorbeelden.

Men lijkt dan wakker te zijn maar ze zijn zich vaak niet bewust van de dingen die ze doen. Dit zijn meestal acties waar een routine in zit zoals huishoudelijke taken, autorijden, koken en eten. De volgende dag kunnen ze zich vaak niets of slechts een gedeelte herinneren.

Helaas zijn er ook gevallen bekend die psychotisch van aard zijn, men hoort dan stemmen of ziet dingen die er niet zijn (audio- en visuele hallucinaties).

Conclusie

Nu ik deze redenen heb opgeschreven lijkt het me eerlijk gezegd niet zo’n goed idee om slaappillen te overwegen. De nadelen wegen niet op tegen het voordeel. Veel beter is om de redenen te achterhalen waarom je niet kan slapen en deze eventueel met een specialist op te lossen.

Mocht jij er wel aan denken om slaapmiddelen te proberen, dan raad ik je aan om dit volgens een concreet plan te doen.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen