Slaapmasker: Wel of Niet Kopen?
05 augustus 2021 
6 min. leestijd

Slaapmasker: Wel of Niet Kopen?

Wanneer we het over slaapmaskers hebben dan bedoelen we meestal de oogmaskers die je ogen bedekken en het lekker donker voor je maken zodat je lekker kunt in- en doorslapen.

Toch wordt er met slaapmaskers ook nog een ander type bedoelt: de zogenaamde cpap-maskers die mensen met slaapapneu door middel van positieve luchtdruk helpen om de luchtwegen open te houden.

In dit artikel ga ik het hebben over de slaapmaskers die de ogen bedekken. Of het een goed idee is om ze te kopen? En zoek ik voor je uit welke slaapmaskers er zoal verkrijgbaar zijn.

eerste artikel oogmasker

Een korte geschiedenis van het Slaapmasker

Slaapmasker, oogmasker, blinddoek: er zijn tal van benamingen voor die lap voor je ogen. Maar na wat Googelen kwam ik erachter dat er pas in de jaren 30 van de vorige eeuw een patent voor werd aangevraagd en eerlijk gezegd ziet deze er niet heel comfortabel uit.

Natuurlijk werden oogmaskers voor die tijd ook al gebruikt denk bijvoorbeeld maar aan de piraten of voor de bescherming van het oog na een medische ingreep of irritatie. Maar dit waren meer ooglappen dan echte maskers. Als hulpmiddel om te slapen werden ze echter pas gebruikt vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw.

De eerste vermelding van een “eye mask’ die ik kon vinden kwam uit het archief van Popular Science, een wetenschappelijk maandblad uit de V.S. in hun editie van mei 1931 en had de pakkende titel: “New Eye Mask Shields Sleeper From Light”.

Gelukkig zijn er in de laatste jaren grote vorderingen gemaakt om het slaapmasker zo comfortabel mogelijk te maken en de betere voel je zelfs niet zitten. Ik moet soms zelfs uitkijken dat ik niet vergeet dat ik mijn masker opheb in de verwardheid bij het opstaan.

Het principe van een slaapmasker

Sinds de uitvinding van de gloeilamp is ook het aantal gevallen van slaapproblemen alleen maar toegenomen. De komst van het blauwe licht (enkele tientallen jaren later) afkomstig van onze smartphones, computerschermen en televisietoestellen heeft voor nog meer kunstlicht en verstoring van onze nachtrust gezorgd.

Kunstmatig licht kan er ’s avonds namelijk voor zorgen dat je interne (of biologische) klok in de war raakt en zo je slaapritme verstoren. Dit kunnen we voorkomen door te zorgen dat het echt donker is wanneer we gaan slapen en een slaapmasker is daar een uitstekend hulpmiddel voor.

De bedoeling van het slaapmasker is dan ook heel eenvoudig: Het voorkomt dat licht je ogen kan bereiken zodat je lichaam er van uit gaat dat het donker buiten is en je interne klok zich daarmee kan gelijkzetten.

Het slaapmasker wordt dan ook vaak gebruikt om makkelijker te kunnen slapen tijdens een (lange) vlucht, busrit of op hotel.

Wanneer een slaapmasker kopen?

Met het bovenstaande in ons achterhoofd weten we dat het kopen van een slaapmasker een goed idee voor je is wanneer je:

 • Last hebt van slaapproblemen
 • Blootgesteld wordt aan kunstmatig licht
 • Moeilijkheden hebt om in slaap te vallen in de zomer
 • Je slaapkamer niet goed verduisterd is
 • Veel reist/op vakantie bent
 • Met je ogen open slaapt (net als ik)
 • Slaapt met een partner die later naar bed toe gaat
 • Of die graag nog wat leest/tv kijkt in bed

Wanneer koop je geen slaapmasker?

Zoals de titel je belooft zal ik het natuurlijk ook even hebben wanneer het een goed idee is om geen slaapmasker te kopen:

 • Als je slaapkamer goed verduisterd is
 • Je van nature lekker kunt doorslapen
 • Je geen last hebt van kunstmatig licht
 • Je partner het licht nooit aandoet terwijl jij slaapt

Mijn persoonlijke ervaring

Ik slaap sinds vorig jaar met het Manta slaapmasker en heb het genoegen gehad om daar een mooie review over te mogen schrijven. Wil je graag weten wat mijn ervaringen zijn dan kan je de review hier vinden en je vindt er zelfs een link naar een mooie korting. Ik kan je wel alvast vertellen dat sinds ik met het masker slaap ik veel beter in slaap val en doorslaap (vooral in de zomermaanden wanneer het veel langer licht is)

Welke maskers zijn er zoal verkrijgbaar?

Ze werken allemaal volgens hetzelfde principe en de één zal wat comfortabeler zijn dan de ander. Maar ik maak graag een overzichtje voor je.

cta manta slaapmasker review

Manta Slaapmasker (Verkrijgbaar via Slaapwijzer.net)

Het Manta Slaapmasker is naar mijn mening heel comfortabel en is tevens verstelbaar. Ook verduistert dit masker supergoed! Wil je mijn uitgebreide review lezen? Dan vind je deze hier.

Slaapmasker Hema

De slaapmaskers van de Hema zijn nogal basic naar mijn mening. Het is gewoon een grote lap en er is niets aan te verstellen. Dat merk je ook aan de prijs. Of deze ook echt verduisteren daar heb ik mijn twijfels over. Ze hebben wel leuke slaapmaskers voor kinderen met originele ontwerpen, maar deze zullen ook niet goed verduisteren me dunkt.

Slaapmasker Action

Ook de slaapmaskers van de Action lijken me niet echt goed te verduisteren. Dit zijn bij hun ook seizoenartikelen en kan je meestal rond de zomer in hun winkels vinden.

Slaapmasker Kruidvat

Ook bij het Kruidvat vind je in de vakantieperiodes slaapmaskers in de rekken. Hier krijg je zelfs nog gratis oordopjes bij ook. Deze worden voor een spotprijs aangeboden en ik denk persoonlijk dat de rek er snel uit zal gaan. Toch lees ik dat klanten er wel positieve ervaringen mee hebben en ze goed verduisteren, alleen is de levensduur wat korter.

Tempur Slaapmasker

Het slaapmasker van Tempur ziet er volgens mij uit alsof het je hoofd echt zal klemmen. Heb het zelf nog niet kunnen testen, dat kan je wel doen in de winkels van Sleepworld.

Slaap je al met een slaapmasker?

Slaap jij net als ik ook al met een slaapmasker? Dan weten we graag wat jouw ervaringen zijn. We voegen ze graag toe aan het lijstje. We vinden het dan ook super als jij je ervaringen achterlaat in het reactiegedeelte!

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen