Helaas is slaapapneu een aandoening waar veel mensen aan lijden. Naar schatting zo’n 600.000 Nederlanders en 200.000 Belgen en dit zijn dan de bekende gevallen want er zijn jammer genoeg veel mensen zich er niet bewust van dat ze aan Slaapapneu lijden.
Ook ik hoorde nog niet zo lang geleden dat ik Slaapapneu heb en stond er voor de diagnose helemaal niet bij stil dat ik een slaapaandoening had. Daarom leek het me een goed idee om dit artikel te schrijven en de belangrijkste symptomen te behandelen waaraan je Slaapapneu kunt herkennen. Zo weet je wanneer je hulp kunt gaan zoeken, want die is er! Wil je graag weten hoe ik erachter kwam dat ik slaapapneu heb, lees dan mijn verhaal.
Er is ook goed nieuws wanneer de diagnose bij jou gesteld wordt, want dat betekent dat je er iets aan kunt doen en zo je leven en energie weer terugkrijgt, dat was bij mij toch het geval. Ik slaap nu wel met een masker, maar als ik kijk wat ik er allemaal voor terugkrijg heb ik het er graag voor over.
Ademstops gedurende de nacht (Volgens mij het duidelijkste signaal van Slaapapneu)
De Ademstops zijn een belangrijk symptoom waaraan je Slaapapneu kunt herkennen en dat is ook meteen de reden waarom ik hiermee begin. We spreken namelijk van slaapapneu wanneer de ademhaling tientallen seconden stopt tijdens het slapen en dit meer dan 5x per uur gebeurt.
Wanneer de ademhaling stopt zijn ook vaak de luchtwegen verstopt waardoor je zuurstof daalt en je lichaam alarmsignalen afgeeft. Na zo’n ademstop is het dan ook mogelijk dat je wakker schrikt of je ademhaling stokt. Vaak slaap je hierna gewoon verder zonder je de volgende dag er iets van te herinneren.
Het komt ook regelmatig voor dat men bewegingen maakt, soms lichte beenbewegingen maar soms ook felle bewegingen met armen en benen waardoor je ook je bedpartner kan wekken.
Meestal is het ook de bedpartner die opmerkt dat je waarschijnlijk een slaapprobleem hebt. Hij of zij merkt namelijk dat je slaapgedrag verandert en dat er iets niet pluis is.
(LUID) Snurken
Nog een duidelijk signaal van slaapapneu is luid snurken. Meestal gevolgd door een stilte (apneu) en vervolgens weer luid snurken en het snakken naar adem voordat de ademhaling weer begint.
Dit (luide) snurken wordt veroorzaakt doordat de spieren achterin je keel ontspannen tijdens de slaap. Wanneer die spieren ontspannen vernauwen deze je luchtwegen wat tijdens het in en uitademen dit bekende geluid teweeg brengt. Het kan zelfs voorkomen dat tijdens het inademen je luchtwegen geblokkeerd raken waardoor het zuurstofgehalte in je bloed daalt. Je lichaam herkent dit signaal en maakt je dan even wakker zodat je je ademhaling weer kunt herstellen. Vaak ben je je hier niet bewust van.
Door het luide snurken kan het ook zo zijn dat je de volgende morgen wakker wordt met een hele droge mond of keelpijn. Dit was bij mij toch altijd het geval.
Voor de partner is het luide snurken ook geen pretje maar gelukkig ook vaak de reden dat men hulp gaat zoeken.
Heb jij vaak een droge mond en last van je keel wanneer je ’s morgens wakker wordt? Dan kan het zijn dat ook jij heel luid snurkt en waarschijnlijk Slaapapneu hebt.
Wil je meer informatie over slaapapneu? Check dan onderstaand artikel
- Hoe kan je slaapapneu verhelpen?
Vermoeidheid overdag
Ik herinner me de periode nog goed voor dat bij mij slaapapneu geconstateerd werd. Ik was eigenlijk constant moe en viel zodra ik thuiskwam van het werk dan ook onmiddellijk in slaap op de bank tot ze me wekten omdat het avondeten klaar was. Ook wanneer ik als passagier mee reed in de auto viel ik meteen in slaap en werd pas wakker wanneer we op de bestemming aangekomen waren.
Hier leed ook mijn sociaal leven onder want ik voelde me vaak te moe om af te spreken met vrienden of had vaak de energie niet om ergens naar toe te gaan.
Prikkelbaarheid
Veel mensen zijn prikkelbaarder wanneer ze slecht geslapen hebben en wanneer je aan slaapapneu lijdt blijft je slaap zonder behandeling van mindere kwaliteit. Dit wilt zeggen dat het ook flinke gevolgen heeft voor je humeur.
Ook zijn er steeds meer onderzoeken die depressie aan slaapapneu linken.
Moeilijk om geconcentreerd te blijven
Met dit signaal wordt het eigenlijk een beetje gevaarlijk, je kan je misschien al inbeelden wat er zou kunnen gebeuren tijdens een lange autorit met iemand met slaapapneu achter het stuur. Het was voor mij als passagier altijd al moeilijk om wakker te blijven en als bestuurder heb je nog het bijkomende probleem dat autorijden op zich al heel vermoeiend is. Je moet geconcentreerd blijven en ervaart veel stress wanneer het druk is.
Ook tijdens werk waarvoor concentratie een must is loert het gevaar om de hoek voor mensen met slaapapneu, je aandacht erbij houden is nu eenmaal moeilijk wanneer je (over)vermoeid bent.
Op de bank tijdens een saai tv-programma is er helemaal geen gevaar als je dan indommelt, maar ben je elke keer in no-time in dromenland wanneer je na 5 minuten op de bank zit, dan is dat misschien een duidelijk signaal van slaapapneu.
Herken jij 1 of meerdere van deze symptomen? (Conclusie)
Wanneer je 1 of meerdere van deze symptomen herkent dan is het misschien interessant voor jou om eens met je huisarts te praten en een slaaponderzoek te ondergaan.
Onbehandeld is slaapapneu redelijk gevaarlijk omdat je elke keer je lichaam tijdelijk zonder zuurstof zet, vooral voor je hersenen. Tevens kan het leiden tot andere aandoeningen zoals hoge bloeddruk, overgewicht, impotentie en hoofdpijn.
Maar gelukkig is Slaapapneu in de meeste gevallen redelijk makkelijk te behandelen (cpap-masker, een bitje of gewichtsverlies) en ik kan uit persoonlijke ervaring spreken dat het hoogstwaarschijnlijk is dat je je leven dan weer terugkrijgt.