Schaapjes Tellen – Waarom je nooit uitgeteld raakt
17 mei 2021 
in Slapen
2 min. leestijd

Schaapjes Tellen – Waarom je nooit uitgeteld raakt

Hebben je ouders jou vroeger ook altijd verteld dat je maar schaapjes moest tellen wanneer je de slaap niet kon vatten? Dan ben je zeker niet de enige. Waarschijnlijk wordt het al sinds de oudheid van ouders op kinderen doorgegeven. Ik gok ergens van toen we schapen begonnen hoeden. Dat de schaapsherder liefst z’n schaapjes nog even telde voor hij met een gerust hart kon gaan slapen.

Recent onderzoek toont echter aan dat schaapjes tellen ervoor kan zorgen dat het juist langer duurt voor we in slaap vallen. Hoe dit komt en wat je in de plaats kunt doen kan je verderop allemaal lezen.

Hoe schaapjes al eeuwenlang worden geteld

Ik weet niet hoe jij je het altijd hebt voorgesteld maar ik stel het me voor als een oneindige rij identieke schaapjes die één voor één over een mooi geschilderd hek springen. De bedoeling is dat je meteen begint met tellen wanneer je op bed ligt en je ogen sluit. We gaan ervan uit dat het snel saai zou moeten worden voor je hersenen en hierdoor snel in slaap zou moeten vallen. Of dit zo is vertel ik je straks.

Reeds in de 12de eeuw werd schaapjes tellen voor het eerst vermeld in de literatuur. In een Spaanse tekst “Disciplina Clericalis” genoemd, werd schaapjes tellen al vermeld op zo’n manier dat we ervan uit kunnen gaan dat het toen al wereldwijd gedaan werd maar waarschijnlijk toch al veel eerder.


Werkt schaapjes tellen nu wel of niet?

Helaas moet ik je teleurstellen als je dacht dat schaapjes tellen effectief was om je te helpen om snel in slaap te kunnen vallen.  Recent onderzoek aan de Universiteit van Oxford wijst zelfs uit dat het juist langer duurt om in slaap te vallen wanneer je schaapjes telt.

Je vraagt jezelf misschien af hoe ze dit onderzocht hebben? Ze verdeelden de mensen die ze aan een slaaponderzoek gingen onderwerpen in 3 groepen. De eerste groep werd gevraagd om aan een ontspannende scene te denken wanneer ze in bed lagen. De tweede groep moest zich aan hun normale slaaproutine houden – dit werd de controlegroep. De laatste groep werd gevraagd om schaapjes te tellen.

Na een uitgebreid slaaponderzoek stelden de onderzoekers uit Oxford vast dat het bij mensen die schaapjes telden zelfs langer duurde om in slaap te vallen tegenover de mensen die geen schaapjes telden.

Wat kan ik dan doen om sneller in slaap te vallen?

Dezelfde onderzoekers kwamen tot de conclusie dat mensen die zich een ontspannend tafereel - zoals bijvoorbeeld een exotisch strand of een prachtige waterval – voorstelden zelfs zo’n 20 minuten eerder de slaap konden vatten.

Dus…

Alhoewel we het al heel lang doen met z’n allen en er reeds miljoenen, misschien zelfs miljarden schaapjes geteld zijn blijkt nu dat het zelfs langer duurt voor alle schaapjes zijn geteld en we in slaap vallen. Beter is het om een ontspannende scene uit te zoeken en in gedachten je mooiste vakantiebestemming te bezoeken. Bijkomend voordeel is dat sommige dromen echt uitkomen, maar dat is een tekst voor een andere keer.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen