7 Tips Tegen Rusteloze Benen
31 maart 2021 
7 min. leestijd

7 Tips Tegen Rusteloze Benen

Wanneer je op dit artikel terecht bent gekomen is het hoogstwaarschijnlijk dat je last hebt van rusteloze benen. Omdat mijn grootvader hier ook zo’n last van heeft besloot ik dit blogbericht te schrijven. Hopelijk kan ik met deze tips nog andere mensen helpen.

Ook zwangere vrouwen hebben vaak last van rusteloze benen. Ik kan me slechts inbeelden hoe vervelend het moet zijn maar ik weet wel zeker dat het je nachtrust kan verstoren en dit kan toch niet de bedoeling zijn, er zijn toch dingen die je moet kunnen ondernemen tegen die rusteloze benen? Hier zijn 7 tips (huismiddeltjes) die je zouden kunnen helpen tegen rusteloze benen. Oh ja, moest je zelf ook tips hebben en denk je dat je hiermee andere mensen kan helpen, twijfel dan niet en laat een bericht achter onderaan dit artikel!

Wat zijn Rusteloze Benen?Wat zijn rusteloze benen?

Ik zal het even in het kort uitleggen, want waarschijnlijk weet je maar al te goed wat het is wanneer je hier terecht bent gekomen. Het Rusteloze Benen Syndroom staat beter bekend in zijn Engelse term: Restless Legs Syndrome en wordt ook wel de ziekte van “Willis-Ekbom” genoemd. Dit is een neurologische aandoening, dit wil zeggen dat het vanuit je hersenen komt, en wordt gekenmerkt door een onaangenaam gevoel in de benen en dat je niet kunt bedwingen om ze te bewegen. Het treedt het vaakst op wanneer je ligt en dus komt dit het vaakst ’s nachts voor en dit is waarom het je nachtrust nogal kan verstoren en zal het je dagelijks leven ook verstoren omdat je weinig energie hebt door je verstoorde nachten.

Ik weet van mijn grootvader dat hij vaak ’s nachts uit bed moet komen en vervolgens wat in de woonkamer moet rondwandelen en dan is hij er hopelijk weer voor een poos vanaf.

De symptomen van het rusteloze benen syndroom zijn verschillend van persoon tot persoon alsook hun duur en felheid. Sommige mensen hebben lichte symptomen en er maar af en toe last van, anderen hebben hier veel last van en zelfs iedere nacht. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunnen helpen om de symptomen te verlichten.

Wat is de oorzaak van Rusteloze Benen?

De oorzaak van Rusteloze benen is nog steeds niet achterhaald, wel weet men dat het te maken heeft met de staat van het zenuwstelsel.

Rusteloze Benen en Zwangerschap

Bijna een derde van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met Rusteloze Benen. Men denkt dat het te maken heeft met de verandering in de hormoonhuishouding en de hogere oestrogeen waardes tijdens de zwangerschap. Heb je last van rusteloze benen tijdens je zwangerschap dan bespreek je dit best met je huisarts en neem je best niet zomaar supplementen in, dit kan gevaarlijk zijn voor je kleintje(s).

Tip 1: Sluit mogelijke oorzaken uit

Wanneer je last hebt van Rusteloze Benen is dit het beste waar je mee kunt beginnen. Alhoewel de oorzaak van je Rusteloze Benen waarschijnlijk genetische aanleg of bijvoorbeeld zwangerschap is en je hier geen invloed op hebt zijn er toch factoren die je eens van dichterbij kunt bekijken en die je wel kunt beïnvloeden.

Voorbeelden van factoren die je eens van dichterbij kunt bekijken zijn bijvoorbeeld je dagelijkse gewoonten, je medicatie, je gezondheidsconditie of andere veroorzakers.

Oorzaken rusteloze benen

Gewoontes

Cafeïne, alcohol en tabak kunnen de symptomen van Rusteloze Benen verergeren. Dus als je het gebruik van deze middelen beperkt kan het zo zijn dat ook de symptomen verminderen.

Medicatie

Wanneer je last krijgt van het Rusteloze Benen Syndroom dan is het eens een goed idee om samen met je huisarts te bekijken welke medicatie je momenteel inneemt en dewelke een hoger risico op Rusteloze Benen met zich meebrengen. Sommige medicatie kan namelijk Rusteloze Benen veroorzaken of de symptomen verergeren.

Gezondheidsaandoeningen

Sommige ziektes zoals bijvoorbeeld nieraandoeningen en Diabetes Type 2 worden ook aan Rusteloze Benen gelinkt.

Andere Triggers

Sommige mensen beweren dat een suikerrijk dieet en het dragen van te strakke kleding een verhoogd risico op Rusteloze Benen veroorzaakt. Alhoewel er nog onvoldoende onderzoek naar gevoerd is kan het geen kwaad om eens een paar gewoontes te veranderen en te kijken of er ook een verandering in je symptomen merkbaar is.

Tip 2: Gezonde Slaapgewoontes

Het is sowieso een goed idee om er een goede slaaphygiëne op na te houden, maar voor mensen met slaapproblemen zoals RLS (Rusteloze Benensyndroom) is dit extra belangrijk!

Alhoewel beter slapen het probleem van je Rusteloze Benen niet oplost zorgt het er wel voor dat de schade die je oploopt door je slaaponderbrekingen beperkt blijft.

Tip 3: IJzer- en Vitaminesupplementen

Men denkt dat ijzertekort één van de belangrijkste oorzaken is van RLS. Verschillende studies tonen aan dat het nemen van ijzersupplementen kan helpen om de symptomen te verlichten.

Je vraagt jezelf misschien nu af ‘hoe weet ik dan of ik een ijzertekort heb?’, dit kan je heel makkelijk achterhalen door een bloedonderzoek bij je huisarts. Het is dan ook altijd goed je Rusteloze Benen te bespreken met je huisarts.

Ook een vitamine-d tekort wordt aan RLS gelinkt.

Tip 4: Beweging

We weten allemaal dat bewegen gezond is en het kan zelfs helpen als je slechts milde symptomen hebt van Rusteloze Benen. In een studie uit 2006 bleek dat mensen die 3x per week cardio- en lage weerstandsoefeningen beoefenden na 12 weken behoorlijk minder last hadden van hun Rusteloze Benen Symptomen.

Belangrijk is dus te blijven bewegen maar met mate, zoek niet gelijk je limieten op!

Tip 5: Stretchen & Yoga

Het is reeds bewezen dat Yoga bevorderend is voor je gemoedstoestand en je stress-waardes binnen te perken houdt. Nu blijkt dat het ook zou kunnen helpen om de symptomen van RLS te verlichten. Alhoewel er nog verder onderzoek naar verricht moet worden maar bovendien zou stretchen ook kunnen helpen om je symptomen te verlichten. Stretchen is tevens een belangrijk onderdeel van Yoga met al die speciale houdingen.

Massage van rusteloze benen

Tip 6: Massage

Volgens vele gezondheidsorganisaties wereldwijd wordt massage warm aanbevolen om je symptomen te verlichten. Massage helpt je tevens om lekker te ontspannen wat ook weer bevorderlijk is voor je nachtrust.

Tip 7: Je voeten inpakken

Mensen met Rusteloze benen hebben ook vaak last van koude voeten. Het dragen van speciale sokken die hiervoor ontwikkeld zijn schijnt ook goed te helpen om de symptomen te verlichten.

Conclusie

Ik kan me inbeelden dat het niet fijn is om de symptomen van Rusteloze Benen te ervaren. Gelukkig kan je dit altijd met je huisarts bespreken en kan je eventueel kijken of er geen sprake is van een vitamine- of ijzertekort. Een aanpassing in je levensstijl en voeding kan ook al veel symptomen verlichten. Bewegen is belangrijk en een massage kan je ook helpen zodat de doorbloeding weer voldoende is, dit schijnt ook symptomen te verlichten. Alhoewel iedereen verschillend is kan het nooit kwaad om wat dingen te veranderen in je leven en te kijken of je symptomen hierdoor verlichten of in het beste geval zelfs verdwijnen.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen