Waarom we in onze slaap praten
28 mei 2021 
4 min. leestijd

Waarom we in onze slaap praten

Praat jij wel eens in je slaap of heb je al eens iemand in z’n slaap horen praten? Vond je het ook zo raar dat diegene niet reageerde of had je te laat door dat die aan het slapen was? Het kunnen volledige zinnen zijn, soms hele conversaties. Anderen mompelen dan weer of kramen onzin uit. Wanneer iemand regelmatig in zijn of haar slaap praat dan mag je dit als een slaapstoornis beschouwen. Het kan ook een verschijnsel zijn van een bovenliggende slaapaandoening.

Mensen die in hun slaap praten zijn zich daar niet bewust van en herinneren zich er dus ook niks van. Het heeft daarom weinig zin om het erover te hebben. Wat je wel kan doen wanneer je niet geloofd wordt is om dit eens op te nemen met je smartphone. In dit artikel heb ik het over de mogelijke oorzaken van dit praten tijdens de slaap en eventuele oplossingen. Want ik kan me inbeelden dat dit een keertje leuk is maar als je partner iedere nacht hardop praat in zijn of haar slaap jij je daar behoorlijk aan kan storen wanneer je daarop begint te letten.

Komt praten tijdens de slaap vaak voor?

Praten tijdens de slaap doen we allemaal wel eens en het is daarom ook één van de vaakst voorkomende parasomnia (slaapstoornissen). Gelukkig is het niet iets wat frequent voorkomt, slechts 17% van mensen deelt mee hier regelmatig last van te hebben. Zelfs wanneer je een opname wilt maken van iemand die regelmatig in de slaap praat kan het wel 4 nachten duren voor je een keer beet hebt.

Praten in de slaap komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

in slaap praten door stress

Oorzaken

Praten in je slaap kan veroorzaakt worden door:

  • Stress
  • Angst
  • Depressie
  • Slaaptekort
  • Alcohol
  • Koorts (IJlen)
  • Te veel indrukken (prikkels) overdag
  • Een meeslepende film of boek

Iemand die in de slaap praat kan heel vijandig overkomen of ineens heel boos zijn. Dit is vooral het geval bij mensen die overdag onder druk staan of angstig zijn. Je kan het dan zien als een soort uitlaatklep. Omdat onze hersenen nu éénmaal heel wat te verwerken hebben laten we het op deze manier naar buiten komen denk ik.

De Wetenschappelijk uitleg is dat onze hersenen normaal gezien 2 stofjes aanmaken die ervoor zorgen dat we niet bewegen tijdens onze slaap (ze verlammen een beetje). Deze stofjes heten Glycine en GABA (gamma aminoboterzuur). Normaal gezien zouden hierdoor je stembanden ook uitgeschakeld moeten worden maar bij sommige mensen werkt dit niet (of soms niet) en daardoor gaan deze mensen praten in hun slaap.

Het heeft niets met dromen te maken

Praten tijdens je slaap heeft niets met dromen te maken maar het kan wel in iedere slaapfase voorkomen. Hoe lichter iemand slaapt, hoe verstaanbaarder hij of zij is. Dus de slaapfase bepaalt of het alleen mompelen is of dat iemand hele zinnen of zelfs verhalen vertelt. Nu kan je tenminste makkelijk herkennen of je partner al dien in diepe slaap is 😊


Tijdens het dromen is er juist minder kans op praten omdat de slaapfase waar je dan in verkeert praten onmogelijk maakt. (volgens onderzoek)Is praten tijdens je slaap schadelijk?

Ik kan je meteen geruststellen, het is gelukkig niet schadelijk. Maar wanneer je dit vaak doet kan je er wel een slaapgebrek of zelfs een slaapstoornis aan overhouden. Het is vooral vervelend voor diegene die praat en ook heel vaak voor de bedpartner. Daarom zal een slaapprater zich ook vaak schamen om bijvoorbeeld bij iemand te logeren. Voor de bedpartner kan apart slapen of het gebruik van oordopjes soelaas bieden.


Oplossingen voor slaappraters

Omdat stress, angst en de indrukken van de dag een grote invloed hebben of iemand al dan niet begint met praten in zijn of haar slaap is het van belang dat als je dit wilt voorkomen je jouw geest zo rustig mogelijk maakt voor jij je bed inkruipt. Hier zijn allerlei manieren voor zoals bijvoorbeeld yoga, gedachten van je afschrijven, meditatie of een warm bad. Ook een goede slaaphygiëne er op nahouden zal je hierbij kunnen helpen.

Dus…

Vooral kinderen praten in hun slaap en bij volwassenen komt het minder vaak voor. Wanneer we toch in onze slaap praten wil dat hoogstwaarschijnlijk zeggen dat we de indrukken en de stress van de dag niet verwerkt krijgen. Wetenschappers leggen de schuld bij twee stofjes in onze hersenen. Wanneer we zorgen dat onze geest volledig ontspannen is en al de stress van onze schouders dan is er een veel kleinere kans dat we praten in onze slaap.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen