Ochtendmisselijkheid: Niet enkel bij zwangere vrouwen
19 maart 2021 
5 min. leestijd

Ochtendmisselijkheid: Niet enkel bij zwangere vrouwen

Iedereen heeft wel eens het gevoel dat je moet overgeven, dit noemen we ook wel misselijkheid. Heb je ’s morgens last van misselijkheid dan noemen we dit ochtendmisselijkheid. Helaas gaat ochtendmisselijkheid vaak samen met andere symptomen zoals: diarree, zweten, buikpijn of maagkrampen.

Ben je een keer misselijk ’s morgens dan hoef je niet meteen te denken dat je zwanger bent, er kunnen namelijk verschillende redenen zijn waarom je ’s morgens misselijk wakker wordt. Wel hebben meer dan de helft van alle zwangere vrouwen last van ochtendmisselijkheid. Dit heeft alles te maken met de hormonale veranderingen die plaatsvinden in het lichaam van een zwangere vrouw, vooral in de eerste 3 maanden van hun zwangerschap. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat veel vrouwen meteen denken dat ze zwanger zijn wanneer ze ’s morgens misselijk wakker worden.

Ochtendmisselijkheid treft niet enkel vrouwen want mannen kunnen er ook vaak last van krijgen.

Wil je graag weten welke oorzaken er nog allemaal kunnen zijn als je een keer ’s morgens misselijk wakker wordt? Hieronder bespreek ik de voornaamste redenen.

ochtendmisselijkheid en zwangerOchtendmisselijkheid en zwangerschap

Misselijkheid en braken horen bij de eerste signalen waaraan je zwangerschap kunt herkennen. Deze tekenen treden meestal op rond de 6de week van de zwangerschap en de symptomen gaan meestal over ergens tussen de 16de en 20ste week.

De misselijkheid komt helaas niet enkel ’s morgens voor en kan dus ieder moment opkomen. Sommige zwangere vrouwen hebben er de hele dag last van.

Moeheid, Slaapproblemen en Misselijkheid ‘s morgens

Een Jetlag, slapeloosheid (insomnia), of een wekker die vroeger af moet gaan dan normaal kunnen allemaal je slaap- en waakritme verstoren. Deze veranderingen in je normale slaappatronen zorgen voor een verschuiving in je neuro-endocrine reactie van je lichaam, dit kan er soms voor zorgen dat je ’s morgens misselijk wordt.

Oprispingen

Oprispingen, of opkomend maagzuur gebeurt wanneer de ingang van de maag zich niet goed afsluit nadat je gegeten of gedronken hebt. Hierdoor ontsnapt er maagzuur naar je slokdarm en keel. Deze zure smaak samen met andere symptomen zoals boeren en hoesten kan ervoor zorgen dat je je misselijk voelt.

Het kan zo zijn dat je vaker last hebt van oprispingen ’s morgens, alhoewel het misschien uren geleden is dat je de laatste keer gegeten hebt. Waarschijnlijk heeft dit alles te maken met het feit dat je je in bed in een liggende positie bevindt en je minder slikt tijdens je slaap. Met het gevolg dat je ’s morgens met een misselijk gevoel wakker wordt.

Vaak wordt men ook wakker van deze oprispingen en heeft klaagt men over nachtelijke misselijkheid. Heb jij vaker last van nachtelijke misselijkheid dan is een goede tip om je avondeten wat vroeger te nuttigen en niet te laat te snacken.

Angst, stress, emoties

Wanneer we opgewonden, angstig of gestrest zijn voelen we dit vaak in onze buikstreek. Voel jij je ’s morgens misselijk dan kan het zijn dat dit aan iets ligt wat je die dag moet doen waar je je druk om maakt, zoals bijvoorbeeld een belangrijke vergadering. In andere gevallen kan het zijn dat het aan dingen ligt waar je je al langer druk om maakt of bang voor bent. Heb je ’s morgens vaak last van misselijkheid en weet je zeker dat dit aan de stress ligt, bespreek dit dan met iemand en blijf er niet mee rondlopen.

kater ochtendmisselijkheid

Kater

Als je de voorgaande avond veel alcohol hebt gedronken kan je misselijkheid ’s morgens het gevolg zijn van een kater. Veel van de effecten die geassocieerd worden met alcohol hebben misselijkheid tot gevolg waaronder een lage bloedsuikerspiegel en dehydratatie.

Dieet

Ochtendmisselijkheid kan ook te maken hebben met iets wat je ’s morgens als ontbijt hebt gegeten. Een milde voedselintolerantie of allergische reactie kunnen ervoor zorgen dat je je misselijk voelt. Ook van te veel eten word je misselijk maar dat wist je waarschijnlijk al.

Gastroparese

Gastroparese of vertraagde maagontlediging is een aandoening waarbij de spieren in de maagwand vertragen of zelfs stoppen. Hierdoor geraakt het voedsel niet van je maag naar je darmen. Symptomen van deze aandoening zijn braken, misselijkheid en pijn in de buikstreek.

Galstenen

Galstenen worden gevormd door je galblaas wanneer bepaalde stoffen zoals bijvoorbeeld cholesterol verharden. Wanneer ze de verbinding tussen je galblaas en je darmen verstoppen kan dit zeer pijnlijk zijn. Misselijkheid en braken gaan dan vaak gepaard met deze pijn.

Hersenbeschadiging en Hersenschudding

Door een hersenbeschadiging of hersenschudding kunnen je hersenen uitzetten in je schedel. Deze opgebouwde druk in de schedel kan de plaats in je hersenen activeren wat misselijkheid en braken aanstuurt. Moet je ’s morgens braken nadat je je hoofd hebt bezeerd dan is het noodzakelijk dat je direct een huisarts raadpleegt of een bezoek brengt aan de spoedeisende hulp in het ziekenhuis, dit is een duidelijk teken dat er meer aan de hand is.

Voedselvergiftiging

Wanneer je iets gegeten of gedronken hebt wat bedorven is doet je lichaam er alles aan om er direct vanaf te geraken. Heb je voedselvergiftiging dan kun je onder andere last hebben van misselijkheid, braken en diarree en dit gaat vaak gepaard met maagklachten en buikpijn.

Constipatie

Constipatie of geen grote boodschap kunnen doen kan ook misselijkheid veroorzaken.

Oorontsteking

Het vestibulair systeem in je oren zorgt ervoor dat je je evenwicht behoudt. Wanneer je een infectie hebt in je oor kan dit ervoor zorgen dat je je evenwicht verliest, duizelig wordt en je misselijk voelt.

Samenvatting

Ochtendmisselijkheid wordt vaak aan zwangerschap gelinkt, maar ochtendmisselijkheid kent ook andere oorzaken. Soms is dit het gevolg van je levensstijl, dieet of als je leven veel te veel stress met zich meebrengt.  Het is altijd een goed idee om je huisarts te raadplegen als je vaak met ochtendmisselijkheid te maken hebt.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen