Ik Word Wakker met Hoofdpijn! 10 Bekende Oorzaken en Remedies
19 november 2020 
9 min. leestijd

Ik Word Wakker met Hoofdpijn! 10 Bekende Oorzaken en Remedies

Werd je vanmorgen wakker met hoofdpijn? Ben je zo op dit artikel terechtgekomen? Dan kan ik je alvast geruststellen want in de meeste gevallen is de oorzaak gelukkig niet ernstig.

Ochtendhoofdpijn komt op regelmatige basis voor bij 1 op de 13 mensen. De oorzaken van deze ochtendhoofdpijn kunnen te maken hebben met een verandering van de fysiologie van ons lichaam. Zo kan het voorkomen dat de pijngrens tijdens de vroege uurtjes wat lager is dan normaal en kan het zijn dat je lichaam meer adrenaline aanmaakt wat weer kan leiden tot migraineaanvallen.

In de meeste gevallen ligt een chronisch slaapgebrek aan de oorzaak. Ook spelen dus slaapstoornissen en slaapproblemen een grote rol. Mensen die lijden aan slaapstoornissen hebben volgens onderzoek wel 2 tot 8 keer meer kans om wakker te worden met hoofdpijn tegenover mensen die hier niet aan lijden.

Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn van je ochtendhoofdpijn zoals bijvoorbeeld medicatie en je slaaphouding.

De meest voorkomende oorzaken heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet en verderop bied ik je ook nog een aantal oplossingen aan.

Migraine en Ochtendhoofdpijn

Volgens het Neurologiecentrum Amsterdam is Migraine een medische aandoening die voorkomt in aanvallen. Migraineaanvallen kunnen voor sommige mensen één a twee keer per jaar voorkomen, andere mensen hebben verschillende keren per maand last van een migraineaanval.

Het belangrijkste verschijnsel bij een migraineaanval is zware bonzende hoofdpijn.

Migraine is een serieuze en veelvoorkomende aandoening. In Nederland hebben naar schatting zo’n 2 miljoen mensen migraine. Dit komt erop neer dat iedere dag zo’n 70.000 Nederlanders last hebben van een migraineaanval.

De meeste migraineaanvallen vinden plaats tussen 4 en 9 uur ’s morgens. Het is dus niet verwonderlijk dat je ochtendhoofdpijn wel eens een migraineaanval zou kunnen zijn.

30 Tot 50% van de mensen die last hebben van migraines lijden tevens aan slaapproblemen.

Heb je last van kloppende hoofdpijn aan één kant van je hoofd, ben je tevens misselijk en overgevoelig voor licht, geluid en of geuren? Dan is het mogelijk dat je last hebt van migraine.

wakker worden met koppijn

Andere soorten hoofdpijnen

Een hoofdpijn kan zorgen voor een kloppende, zeurende of zelfs stekende pijn. Je kan er maar even last van hebben, een uur of zelfs een periode van een paar dagen.

De verschillende hoofdpijnen die ook geassocieerd worden met ochtendhoofdpijn zijn:

Slapeloosheid (Insomnia)

Insomnia heeft invloed op je slaap- en waakpatroon en zorgt voor een tekort aan kwalitatieve nachtrust. Deze aandoening is dan ook een veelvoorkomende oorzaak van ochtendhoofdpijn. Insomnia zorgt ervoor dat je te weinig slaapt door:

 • Je wakker te houden terwijl je probeert in slaap te vallen
 • Je te wekken tijdens je slaap
 • Te zorgen voor rusteloze slaap

Denk je ook last te hebben van slapeloosheid, dan bespreek je dit best met je huisarts. Je huisarts kan je dan vragen om je slaappatronen bij te houden om zo een goede diagnose te kunnen stellen. De behandeling van Insomnia kan gebeuren door medicatie, therapie of een combinatie. Slaat de behandeling aan dan zul je merken dat dankzij een betere nachtrust ook je ochtendhoofdpijn verdwijnt.

Doe je niks aan je slapeloosheid dan kan deze zelfs leiden tot ernstige depressie en angstaanvallen.

Angst en Depressie

De psychische klachten die gepaard gaan met angst en depressie kunnen onbehandeld ook zorgen voor lichamelijke klachten zoals onder andere ochtendhoofdpijn, vermoeidheid, gewichtsverandering, minder lust, droge mond, …

Op den duur kunnen deze klachten ook slapeloosheid veroorzaken wat het risico op ochtendhoofdpijn weer vergroot.

Ook in dit geval kan het nooit kwaad om dit met je huisarts te bespreken. In de meeste gevallen kunnen deze klachten worden verholpen door een luisterend oor, therapie, medicatie of een combinatie van verschillende behandelingen.

Snurken of Slaapapneu

Een verstoorde slaap veroorzaakt door snurken of misschien wel slaapapneu zou ook de bron kunnen zijn van jou ochtendhoofdpijn.

Snurken kan een aandoening op zijn eigen zijn of zelfs een symptoom van Slaapapneu.

Mensen die lijden aan slaapapneu stoppen meerdere keren per nacht met ademhalen. Ze worden dan meestal met een schok wakker omdat hun hersenen een signaal geven dat ze zuurstof tekortkomen.

Het is niet verwonderlijk dat mensen die lijden aan slaapapneu last kunnen hebben van hoofdpijn ’s morgens omdat ze meerdere keren per nacht te weinig zuurstof hebben gekregen.

Gelukkig is slaapapneu makkelijk te behandelen, ik heb hier zelf last van. Na een paar onderzoeken in een heus slaaplabo krijg je een CPAP-toestel mee naar huis. Dit toestel zorgt er door middel van een positieve luchtdruk voor dat je gewoon blijft doorademen en je luchtwegen niet blokkeren. Dit wil wel zeggen dat je met een masker moet slapen, maar je krijgt er zeer veel voor terug.

Tandenknarsen

Mensen die tandenknarsen (bruxisme) en hun kiezen op elkaar klemmen veroorzaken spanningen in de kaakspieren wat weer tot hoofdpijn kan leiden. Ook kunnen de tanden tevens beschadigen doordat ze deze vaak stevig over elkaar heen schuiven.

Tandenknarsen gaat vaak gepaard met andere slaapstoornissen zoals slaapapneu.

Gelukkig kan ook dit behandeld worden bijvoorbeeld door het dragen van een speciaal mondstuk of het volgen van bepaalde stress vermindering technieken. Ook hier geldt weer dat het nooit kwaad kan om het met je huisarts te bespreken.

Een verkeerde slaaphouding

Ochtendhoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door een verrekking van je nekspieren.

Heb je hier last van dan kan het geen kwaad om je slaaphouding eens onder de loep te nemen. Ook kan je hoofdkussen te boosdoener zijn.

Een hoofdkussen moet er namelijk voor zorgen dat het voldoende steun biedt aan je hoofd, nek en ruggengraat. Het kan dus nooit kwaad om verschillende soorten hoofdkussens uit te proberen en zo te weten te komen welk type hoofdkussen bij jou past.

Een goed hoofdkussen zorgt er namelijk voor dat je hoofd en nek in dezelfde positie zitten zoals dat ook het geval is wanneer je rechtop staat. Een te zacht kussen kan ervoor zorgen dat ze niet voldoende steun biedt aan je hoofd en nek, een te hard kussen kan ervoor zorgen dat de hoek te groot is tegenover de rest van het lichaam.

Medicatiewakker worden met koppijn

Ben je begonnen met het slikken van nieuwe medicatie, dan kan het ook één van de bijwerkingen zijn. Ook kan het zo zijn dat een nieuwe combinatie met je bestaande medicatie zorgt voor deze bijwerkingen.

Het is dan altijd verstandig om dit te bespreken met je huisarts.

Alcohol

De grote meerderheid van de mensen weten wel dat het drinken van alcohol ervoor kan zorgen dat we wakker worden met een kater en de daarbij horende hoofdpijn. Het leek me toch verstandig om het hier toch even te bespreken.

Alhoewel velen van ons een nachtmutsje drinken is alcohol toch slecht voor onze nachtrust. Het kan ons slaappatroon dusdanig verstoren ook al vallen we sneller in slaap.

Door het drinken van alcohol droogt ons lichaam ook veel sneller uit. Neem je dus een slaapmutsje dan is het altijd verstandig om een goed glas water te drinken vooraleer je in bed stapt.

Een gesloten slaapkamerraam

Slaap je met een gesloten slaapkamerraam en heb je dus een slecht geventileerde slaapkamer dan kan het zijn dat je door het zuurstofgebrek wakker wordt met hoofdpijn. Heeft je slaapkamerraam een kiepstand, dan raad ik aan hier ook gebruik van te maken, ook in de winter.

Andere Oorzaken

Heb je echt vaak last van ochtendhoofdpijn dan zou het zo maar kunnen dat dit een symptoom is van andere gezondheidsklachten en niets te maken hebben met je nachtrust. In dit geval is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken en eventueel verder te laten onderzoeken.

Een aandoening die ook kan leiden tot ochtendhoofdpijn is bijvoorbeeld een hoge bloeddruk wat weer kan leiden tot nog meer gezondheidsklachten.

Ik blijf het dan ook steeds herhalen, het kan nooit kwaad om dit met je huisarts te bespreken. Het internet is geen dokter en het is nooit een goed idee om zelf een diagnose te stellen, laat dit over aan de mensen die hier een behoorlijke opleiding voor gevolgd hebben.

wakker worden ochtendhoofdpijn remedies

Wat kun je doen aan die ochtendhoofdpijn?

Wanneer je tot de veronderstelling komt dat te weinig kwalitatieve slaap de oorzaak is van je ochtendhoofdpijn dan raad ik je aan om de volgende slaaptips voor een betere nachtrust toe te passen.

 • Door regelmatig te bewegen kan je de kwaliteit van je slaap verbeteren. Je zal sneller in slaap vallen en in de meeste gevallen zal je ook dieper slapen. Het is wel belangrijk dat je niet te veel beweegt in de uren voordat je je bed in stapt want je lichaam heeft te tijd nodig om rustig af te bouwen en je voor te bereiden voor een goede nachtrust.
 • Gebruik alcohol en koffie steeds met mate
 • Last van stress? Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, yoga & meditatie kunnen soelaas bieden.
 • Blijf je slecht slapen, neem contact op met je huisarts bij slapeloosheid.

Slaap je best goed en word je ’s morgens toch regelmatig wakker met hoofdpijn dan kunnen volgende tips je misschien helpen:

 • Word je wakker met gespannen nekspieren dan kan het misschien een goed idee zijn om eens een nieuw hoofdkussen aan te schaffen die je betere ondersteuning biedt.
 • Een te lage bloedsuikerspiegel kan ook leiden tot hoofdpijn, een lichte maaltijd voor het slapengaan kan al wonderen doen.
 • Er zijn helaas veel mensen die te weinig drinken. Uitdroging is ook een veelvoorkomende oorzaak van hoofdpijn. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt overdag. Minimaal anderhalve liter wordt toch aangeraden en dit is gerekend zonder je voedsel dus komt hier nog bovenop.
 • Mensen die te zwaar zijn hebben ook vaak last van slaapstoornissen die ook weer kunnen leiden tot ochtendhoofdpijn. Slecht slapen zorgt ook weer voor overgewicht en zo komen deze mensen vaak in een vicieuze cirkel terecht, deze kan enkel worden doorbroken door af te vallen.

Wanneer naar de dokter?

Het is sowieso altijd een goed idee om bij twijfel je huisarts te raadplegen. Dit moet je zeker doen bij volgende symptomen:

 • Plotselinge hevige ondraaglijke hoofdpijn
 • Op ongebruikelijke uren wakker worden door de hoofdpijn
 • Hoofdpijn die erger wordt en/of verandert van patroon
 • Als je net een hoofdletsel hebt gehad, ook al was het niet zo erg.
 • Bij angst en depressie
 • Wanneer je vermoedt dat je aan slaapapneu lijdt.
Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen