Nachtzweten: 8 mogelijke oorzaken
02 maart 2021 
4 min. leestijd

Nachtzweten: 8 mogelijke oorzaken

Wanneer het te warm is in onze slaapkamer, of we hebben te veel dekens op ons liggen en onze partner doet ook nog eens dienst als kachel, dan is het normaal dat we beginnen zweten onder onze lakens. Maar daar gaat dit artikel niet over. Met dit artikel wil ik eens dieper ingaan op het soort zweten waar de reden minder te maken heeft met de (te warme) omgeving, dit wordt nachtzweten genoemd. Voor dit nachtzweten heb ik 8 mogelijke oorzaken gevonden die ik hieronder graag voor je bespreek.

De mogelijke oorzaken van Nachtzweten

In de meeste gevallen zijn de oorzaken van het nachtelijk transpireren gelukkig tijdelijk en niet ernstig. Maar het kan ook zo zijn dat er meer aan de hand is. Ook is het soms moeilijk om een onderscheid te maken of het nu komt door de omgeving of dat het echt een lichamelijke oorzaak heeft. Omdat er vele oorzaken kunnen zijn en ik geen dokter ben is het altijd interessant om dit samen met je huisarts te bespreken indien je veel last hebt van nachtelijk zweten. Waar je wel al mee kunt beginnen is dingen uitsluiten. Kom eerst te weten of het aan je omgeving ligt of lichamelijk, dit kan al veel ongerustheid wegnemen.

Menopauze

Dit is meteen de voornaamste reden waarom vrouwen last hebben van nachtzweten veroorzaakt door de opvliegers, één van de typische kenmerken van de overgang. Sommige vrouwen hebben er zo veel last van dat het hun nachtrust verstoord: ze worden badend in het zweet wakker, gooien de dekens van zich af waardoor ze het weer te koud hebben en dit herhaalt zich dan meerdere keren per nacht.

De opvliegers zijn de reacties van het lichaam op de hormonale veranderingen die het meemaakt. Er zijn gelukkig wel een paar zaken die het wat comfortabeler maken om met deze schommelingen om te gaan, dit is voor iedere vrouw anders. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om de slaapkamer wat koeler te maken, comfortabele kleding te dragen en je voeding minder te kruiden. Ook is het best om een paar uur voor je gaat slapen alcohol en koffie te mijden.

Idiopathische Hyperhidrosis

Hyperhidrosis is de medische term voor overmatig zweten of transpireren. Wanneer de oorzaak van dit overmatig zweten niet bekend is, spreken we van idiopathische hyperhidrosis. Idiopathisch betekent letterlijk: onbekende oorzaak.

Dit overmatig zweten kan over het gehele lichaam optreden, maar meestal blijft het beperkt tot bepaalde lichaamsdelen. De meest voorkomende gebieden zijn: het gezicht, de oksels, de handpalmen en de voetzolen.

Men gaat ervan uit dat bij mensen die lijden aan idiopathische hyperhidrosis dat de prikkel om te gaat zweten in de hersenen ontstaat. Ook is het waarschijnlijk dat deze aandoening erfelijk is: bij 30 tot 50% van de mensen met idiopathische hyperhidrosis komt het vaak in de familie voor.

Er zijn momenteel wel behandelingen mogelijk, al werken deze helaas slechts enkele maanden. Men spuit dan kleine doses botuline in de huid, deze injecties blokkeren de zenuwuiteinden van de zweetklieren tijdelijk. Botuline is een eiwit. Na enkele weken groeien er echter nieuwe zenuwuiteinden aan de zweetklieren en vermindert het effect dus.

transpireren 's nachts

Infecties & Ontstekingen

Tuberculose wordt het vaakst geassocieerd met nachtzweten. Maar ook bacteriële infecties zoals endocarditis (ontsteking van de hartkleppen), osteomyelitis (botontsteking) en abcessen kunnen zorgen dat we nachtelijk zweten. Nachtzweten is ook één van de symptomen van een Hiv-infectie.

Kankers

Een vroeg symptoom van verschillende soorten kanker is nachtzweten. Het type kanker wat het meeste gelinkt wordt aan nachtelijk zweten is lymfoma. Wees niet ongerust als je enkel nachtelijk zweet want er zijn nog meerdere symptomen die gepaard gaan met kanker zoals onverklaarbaar gewichtsverlies en koorts.

Medicatie

Bepaalde medicatie heeft ook nachtelijk zweten als één van de bijwerkingen. Zo staan antidepressiva erom bekend dat ze verantwoordelijk zijn voor onder andere nachtzweten. Ook medicatie wat een koortswerende werking heeft kan ervoor zorgen dat we ’s nachts zweten zoals bijvoorbeeld aspirine.

Hypoglycaemie (Een te lage bloedsuikerspiegel)

Wie te lage bloedsuikerwaardes heeft kan last hebben van transpiratie. Mensen die medicatie nemen voor hun diabetes (suikerziekte) kunnen last hebben van een te lage suikerspiegel ’s nachts en hierdoor ’s nachts gaan zweten.

Hormoonziekten

Verschillende hormoonziektes zijn verantwoordelijk voor het overmatig transpireren ’s nachts. Een paar namen van deze hormoonziekten zijn: feochromocytoom, het carcinoïd syndroom en hyperthyreoïdie (schildklierkanker).

Neurologische aandoeningen

Zeldzame neurologische aandoeningen zoals: autonome dysreflexie, posttraumatische syringomyelie, beroertes en autonome neuropathie kunnen onder andere voor overmatig zweten zorgen, dus ook ’s nachts.

Samenvatting :

We kunnen concluderen dat nachtzweten vooral samengaat met de opvliegers die nu eenmaal horen bij de menopauze. In sommige zeldzamere gevallen is het één van de symptomen van een onderliggende gezondheidsaandoening. Het is altijd wijs om bij twijfel dit op tafel te leggen bij je huisarts.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen