Ik MOET Slapen, maar ik kan NIET Slapen
06 mei 2021 
3 min. leestijd

Ik MOET Slapen, maar ik kan NIET Slapen

Je herkent het vast wel: Je moet eigenlijk slapen, maar net nu kan je niet slapen. Het is niet vreemd dat dit altijd net voor belangrijke momenten gebeurd of wanneer het echt nodig is. Dit komt omdat je dan ook met de gedachte speelt van: “Ik moet nu slapen”. Net deze gedachte en de daarbij horende soortgelijke denkbeelden zorgen er juist voor dat in slaap vallen jou niet lukt. Eigenlijk is je geest stiekem heel koppig en eigenwijs 😊

In dit artikel leg ik je zo goed mogelijk uit hoe dit zit en probeer ik je in ieder geval een beetje te helpen de slaap te vatten. Want de kans is groot dat wanneer je dit leest, je hier terecht bent gekomen via een zoekmachine en eigenlijk zo snel mogelijk wilt slapen.

 

Om te kunnen slapen moet je al je gedachten laten varen...

Het klinkt niet alleen zo gemakkelijk, dat is het ook. Iedereen kan het, je denkt alleen maar dat je het nu niet kan. Je komt op het internet allerlei manieren tegen die je beloven dat je met hun methode snel in slaap zal vallen. Dat is ook zo, als het voor jou zo is 😊 Iedereen is anders en daarom werkt iedereen z’n gedachtegang ook anders, gelukkig maar. Dat wil zeggen dat er voor jou heus wel een manier is om snel in slaap te kunnen vallen.

 ik moet slapen

Kom uit je bedstee m’n liefste

Iets wat je zeker gaat helpen is om meteen uit bed te stappen wanneer je binnen een half uur nog steeds de slaap niet hebt kunnen vatten. Probeer wel om geen groot licht aan te doen want dit verstoort je melatonine productie. Lees een interessant boek, maar niet te spannend, zodat je jouw gedachten kunt verzetten. Merk je dat je begint te geeuwen dan is het tijd om je bed weer op te zoeken.  Zorg er vervolgens voor dat je de tijd niet meer kunt aflezen wanneer je weer in bed komt anders ga jij je op de klok focussen. Maar als het goed is ga je nu snel in slaap vallen. Dit is zeker het geval als je nog wat door fantaseert over het boek.

Hou je niet van lezen? Doe dan iets anders wat je gedachten doet dwalen zoals denken aan je favoriete vakantieoord of probeer al je jeugdliefdes voor de geest te halen.

Wat ook veel succes boekt zijn ademhalingsoefeningen. Ben je klaar om weer je bed in te kruipen, neem je dan voor om vanaf dat moment enkel nog te focussen op je ademhaling. Voel hoe het je longen vult en probeer om langzaam te ademen. Dwalen je gedachten weer af, dan is dat ook ok.

 

Probeer om wakker te blijven

 Dit klinkt misschien contra-intuïtief maar juist daarom werkt het zo goed. Is het wel zo dat je echt MOET SLAPEN? Kom uit bed en probeer om op te blijven. Juist daarom begin je juist binnen de kortste keren te gapen en zal je snel je bed weer in willen kruipen. Je geest is soms koppig en eigenwijs, weet je nog?

 

Besef dat het allemaal niet zo erg is

Vaak maakt men zich onnodig veel zorgen om hun slaap. We weten allemaal wel dat slaap belangrijk is voor onze gezondheid. Maar erover piekeren dat je een keer niet hebt kunnen slapen heeft ook geen zin. Het is niet zo erg dat je niet slaapt. Belangrijkste is dat je lichaam even rust krijgt.

 

Vaak denken we alleen maar dat we niet geslapen hebben

Toen ik de resultaten kreeg van mijn slaaponderzoek. Die heb ik toen moeten ondergaan in een slaaplabo om te kijken of ik slaapapneu had. Bleek dat ik wel degelijk geslapen had. Ik was er volledig van overtuigd dat ik niet geslapen had. Helemaal ongerust dat m’n onderzoek nu mislukt was. Groot was dan ook de opluchting dat ik toch geslapen had. Minder was wel dat de uitslag positief was. Maar nu slaap ik wel met een c-pap-slaapmasker en heb ik veel meer energie overdag.


Bekijk het van de andere kant

Ik bekijk het altijd zo wanneer ik een nacht slecht geslapen heb, of wanneer ik denk dat ik niet geslapen heb. Ik zal vanavond tenminste heerlijk slapen. Daar kijk ik dan ook de hele dag naar uit 😊

 

Doe zeker geen middagdutje

Het is belangrijk dat je de dag nadat je niet goed geslapen hebt geen powernapje doet. Dan bestaat namelijk het gevaar dat je de volgende nacht weer moeite hebt om de slaap te vatten en zo maak je kans om in een vicieuze cirkel terecht te komen.

 

Extra Video-tip

Deze techniek heeft al vele mensen geholpen, hij wordt dan ook vaak bekeken op YouTube.


Conclusie

NIET kunnen slapen wanneer je denkt dat je MOET slapen komt altijd ongelegen. Blijf rustig en realiseer je dat het allemaal niet zo erg is. Je kan bijvoorbeeld denken dat je dan de volgende nacht wel heel goed gaat slapen. Ondertussen kan je je bed uitkomen als je het gevoel hebt dat je al te lang aan het proberen bent en je tijd nuttiger spenderen dan te liggen tobben. Wanneer je merkt dat je echt serieus begint te gapen dan geeft je lichaam jou eigenlijk het teken dat het klaar is om de slaap te vatten. Als je geest nu wilt volgen ben je zo in droomland. Is dit niet zo, tsja, weet dat je morgen goed gaat slapen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen