4 Voordelen van een lichtwekker (Wake-Up light)
01 juni 2021 
in Slapen
4 min. leestijd

4 Voordelen van een lichtwekker (Wake-Up light)

Omdat ik altijd moeilijk m’n bed uit kon raadde een vriendin me aan om een lichtwekker te kopen. Ik was eerlijk gezegd nogal sceptisch of zo’n ding me echt wel wakker kon krijgen dus ik stelde de aankoop steeds maar uit. M’n vriendin was m’n gezeur over mijn uit-bed-raken-worstelingen blijkbaar beu want een paar weken later kreeg ik hem cadeau op m’n verjaardag. De volgende morgen al verdwenen reeds al m’n twijfels voor deze kunstmatige zon want ik werd heerlijk wakker 😊 Twijfel jij ook nog? Dan kan je hieronder al de voordelen lezen die mijn wake-up light iedere morgen brengt en waarom ik niet meer zonder kan.

Wat is een lichtwekker (wake-up light)?

Een lichtwekker krijgt je op een natuurlijke manier wakker door de zonsopkomst na te bootsen. Dit doet hij zeer geleidelijk en begint zo’n half uur voor je ingestelde wek-tijd steeds een beetje feller te branden. Voor de echt diepe slapers onder ons kan je bij veel lichtwekkers zelfs nog geluiden instellen. Bij die van mij zelfs van fluitende vogeltjes, maar ben meestal al m’n bed uit voor ze beginnen met fluiten.

wake up light natuurlijk

1. Je wordt op een natuurlijke manier wakker

Eerlijk gezegd gebruik ik de wekker van m’n telefoon nog maar zelden en nooit meer in huis. Als een lichtwekker niet zoveel plaats innam in mijn koffer zou ik hem het liefst ook meenemen op vakantie. Het grootste voordeel vind ik dat je lekker wakker wordt en op een natuurlijke manier zoals we vroeger – voor we onze slaapkamers zo goed konden verduisteren (of zelfs geen slaapkamers hadden) – ook wakker werden. Een lichtwekker bootst dit heel goed na door een half uurtje voor de tijd dat je wilt opstaan steeds een beetje feller te branden.

2. Je wake up light wekt je tijdens een lichte slaapfase

Doordat het licht van de lichtwekker geleidelijk aan steeds een beetje intensiever begint te branden word je vanzelf wakker tijdens een lichte slaapfase. Dit is naar mijn mening het grootste voordeel. Het voelt ook gewoon natuurlijker aan om op deze manier wakker te worden, het voelt juist ofzo. Ik kan me nog herinneren dat ik van de wekker van m’n telefoon vaak met een schok wakker werd, prettig is anders en een heel verschil. Vaak was dan ook meteen het begin van m’n dag verpest.


3. Gedaan met snoozen en makkelijk uit bed

Het is moeilijk te verklaren maar sinds ik wakker word met een lichtwekker heb ik eigenlijk nooit meer aan snoozen gedacht, sterker nog, er zit bij mijn wake up light geeneens een snoozeknop op. In de meeste gevallen ben ik al zo wakker dankzij het licht dat ik ook met veel gemak m’n bed uitkom. Dit licht zorgt er namelijk voor dat je lichaam stopt met de aanmaak van melatonine (waar je slaperig van wordt) en worden er andere stofjes vrijgegeven die het lichaam als het ware opstarten om aan de dag te kunnen beginnen.

4. Helpt met je winterdip

Nog een bijkomend voordeel van m’n lichtwekker is dat ik nu veel minder last heb van mijn winterdipjes. Tijdens de winter hebben veel mensen namelijk last van wat somberdere gevoelens of merken dat ze minder energie hebben. Dit heeft alles te maken met het feit dat we tijdens de winter minder worden blootgesteld aan zonlicht. Dankzij de lichtwekker word je ’s morgens al meteen blootgesteld aan licht en als je er tevens voor zorgt om ’s middags ook voor deze blootstelling te zorgen door een lekkere wandeling te maken in het winterzonnetje dan zal je merken dat je minder last hebt van een winterdip.

lichtwekker

Dus een lichtwekker…

Is iets wat ik veel eerder had moeten aankopen en kan nu echt niet meer zonder. Het zorgt ervoor dat ik op een natuurlijke manier (en goedgezind) wakker word. Ook heb ik minder last van een winterdip en is m’n slaap- en waakritme optimaal.

Lichtwekker kopen?

Als ik je een lichtwekker mag aanbevelen dan zou ik er zeker één van Philips kopen. Die van mij heb ik al een hele tijd en werkt nog altijd als een zonnetje. Heb enkel de lamp een keer moeten vervangen omdat ik hem had laten vallen. Een lichtwekker van Philips koop je het beste hier.

 

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen