Ayo review

Ayo Lichttherapiebril

Een Persoonlijke Review (2021)

De Ayo lichttherapiebril hielp mij met zo veel meer dan enkel m jetlag...

auteur review whitecloudz.nl

Alhoewel deze lichttherapiebril oorspronkelijk op de markt is gekomen als hulpmiddel om sneller en makkelijker van een jetlag af te komen. Blijkt hij in de praktijk ook gunstig te zijn voor mensen met slaapproblemen. Zelfs voor mensen die last hebben van depressieve gevoelens (vooral seizoensgebonden depressie).

Een lichttherapiebril is dan ook vaak een uitkomst voor de wintermaanden. Tijdens deze periode tellen we minder uren zonlicht per dag wat weer gevolgen heeft voor ons bioritme en onze gemoedstoestand. Mensen die hier last van hebben merken dit onder andere aan hun slaappatroon en hoe ze zich voelen tijdens de wintermaanden.

Omdat de AYO Lichttherapiebril nogal prijzig is, snap ik dat je er eerst graag alles over wil lezen.

Vandaar dat ik je graag m'n persoonlijke ervaring met deze lichttherapiebril meegeef.

Arthur
ayo review

Wat is Lichttherapie?

Voor ik aan de Review van de AYO-lichttherapiebril begin lijkt het mij het beste om eerst even uit te leggen wat lichttherapie precies is...

Het is een behandeling die gebaseerd is op de helende werking van licht. Lichttherapie zorgt ervoor dat de hoeveelheid melatonine in het bloed minder wordt wat dan weer invloed heeft op je biologische klok.

Lichttherapie kan ook worden gebruikt voor de behandeling van huidklachten, maar daar is deze bril niet geschikt voor, dit doen ze vaak met een ander soort licht.

Je biologische klok zorgt ervoor dat lichaamsfuncties zoals je hartslag, gemoedstoestand en slaap- en waakritme goed functioneren. Met lichttherapie beïnvloed je je bioritme op een positieve manier door je ogen bloot te stellen aan speciaal lichttherapielicht dat een speciale intensiteit heeft.

Door lichttherapie vroeg op de ochtend toe te passen krijgt je biologische klok een duidelijk signaal dat de dag is begonnen. Hierdoor lopen de functies die je biologische klok regelt snel weer synchroon met je dagritme. Het licht maakt je alert en onderdrukt het hormoon melatonine. Melatonine is het hormoon wat ervoor zorgt dat we ’s avonds moe worden.

Lichttherapie kan je goede ondersteuning bieden bij:

Depressie

Onderzoek toont aan dat Lichttherapie kan helpen bij het behandelen van depressies en hierdoor zorgt voor een verbetering in je gemoedstoestand.

Winterdepressie (Winterdip)

In de herfst en de winter kan je last krijgen van een winterdip. Dit komt doordat het langer donker is. Men voelt  zich door het gebrek aan zonlicht vaak somber en lusteloos en heeft hierdoor concentratie- en energieproblemen. Vaak heeft men ook behoefte aan meer slaap en eten.

Lichttherapie zorgt dat je weer voldoende licht krijgt om deze winterdip om te keren.

Slaapproblemen

Bij slaapproblemen loopt het slaap- en waakritme vaak niet meer gelijk met het natuurlijke ritme van de dag. Dit effect kan nog sterker zijn bij mensen die niet vaak buitenshuis zijn. Hierdoor worden ze minder blootgesteld aan zonlicht. Lichttherapie helpt je om je interne klok weer gelijk te laten lopen met je dag- en nachtritme!

Jetlag of werken in ploegen

Een jetlag is het gevolg van het snel overschrijden van meerdere tijdzones (meestal per vliegtuig). Dit uit zich in een tijdelijk verstoorde biologische klok. In ploegen werken heeft vaak dezelfde schadelijke effecten. Dankzij lichttherapie kan je jouw interne klok sneller gelijkstellen met de werkelijke tijd.

Kan lichttherapie schadelijk zijn?

De AYO-lichttherapiebril is er gekomen na 25 jaar uitgebreid onderzoek in samenwerking met:

  • Loughborough University
  • University of Miami
  • University of Cincinnati
  • Singularity Universaty
  • EIT (European Institute of Innovation and Technology)


De bril is gecertificeerd en als veilig voor de ogen beschouwd. Er wordt namelijk alleen licht gebruikt zonder schadelijke Uv-straling.

Tevens heeft het licht dat gebruikt wordt een speciale golflengte dat een gunstige invloed heeft op ons bioritme.

Ayo review

Design van de AYO

Omdat deze bril vooral functioneel moet zijn en hier toch een hoop onderdelen in verwerkt moet worden zal deze waarschijnlijk nooit een award krijgen voor z’n design.

Persoonlijk vind ik dat de brilpoten (ook wel armen genoemd) iets te dik zijn. Echter is dit niet zo verwonderlijk want ze moeten immers de accu en andere onderdelen ergens in kwijt kunnen.

In het frame zelf zitten de blauwe-led lichten verwerkt die branden bij het gebruik van de bril. Iets voorbij de voorkant zitten ook plastic reflectors die het blauwe led licht weerkaatsen.

Gelukkig is het gewicht van de bril niet te zwaar en is hij gemakkelijk te dragen.

Natuurlijk komt de bril met een handig opbergkoker die tevens dienstdoet als oplader. Deze bestaat uit 2 delen met aan1 kant de verbindingen om je lichttherapiebril op te laden.

Op de buitenkant van de koker zit tevens de led-indicator zodat je kan volgen hoever hij is met laden. Ook zit er een usb aansluiting aan om de koker op te laden.

ayo test

Zo werkt de AYO-lichttherapiebril

Je kan de AYO-lichttherapiebril gebruiken door hem (je raadt het waarschijnlijk al) te koppelen met je telefoon via bluetooth. Je kan hem dan meteen bedienen via de app. De app vind ik zeer gebruiksvriendelijk.

Je download de AYO app gewoon via de App store of Play market (iOS & Android). De app loodst je gemakkelijk door het hele verbindingsproces.

De app zelf is zeer overzichtelijk ingedeeld en gemakkelijk in gebruik.

Je hebt de keuze uit energie, slaap en jetlag behandeling. Je kan kiezen voor een sessie van 20 tot max 40 minuten.

Vervolgens krijg je een handig schema.

Je kan zo makkelijk zien wanneer je hem moet dragen in een periode van een week.

Meestal is dit telkens op hetzelfde moment van de dag en meestal ’s morgens vroeg bij het ontwaken.

Voor ieder type behandeling die je kiest horen weer bepaalde schema’s.

Mijn persoonlijke ervaring met de AYO Lichttherapiebril

Helaas heb ik nog niet de mogelijkheid gehad om deze bril te testen tijdens een lange- afstandsvlucht.

Maar ik wilde hem voor deze review toch graag goed testen.

Daarom heb ik speciaal voor de test maar zo’n vlucht gesimuleerd.

Dit deed ik door mezelf volledig uit te putten en op ongewone tijden naar bed te gaan.

Zo kon ik testen of de lichttherapiebril het beloofde effect zou hebben.

Volgens AYO stimuleren de LEDS een deel van ons brein dat de Suprachiasmatische kern wordt genoemd. Dit zorgt ervoor  dat de melatonine aanmaak wordt geremd. Wat voor een energieboost zou moeten zorgen.

Wanneer het bedtijd is zorgt een piek van melatonine er namelijk voor dat we moe worden.

Dus is het belangrijk dat de melatoninewaardes zakken wanneer je wakker bent. 

De AYO-lichttherapiebril helpt je om je bioritme weer gelijk te zetten met het natuurlijke verloop van de dag. Bijvoorbeeld na een zware nacht of bijvoorbeeld tijdens een lange- afstandsvlucht.

Toen ik de bril na een lange werkdag van 12uur opgezet had, want ik was niet meer vooruit te branden, was ik toch wel positief verrast.

Toen ik na een sessie van 30 minuten m’n lichttherapiebril afzette voelde ik me niet moe meer.

jetlag test ayo

Mijn Jetlag Simulatie

Hierna wilde ik de bril graag uitvoerig testen en besloot om de jetlag stand te proberen.

Ik simuleerde een vlucht van Zaventem (Brussel) naar Mauritius (11u50 minuten)

Ik kan jullie vertellen dat ik de dag erna minder uitgeput was dan na een normale lange-afstandsvlucht en de volgende dag was ik weer helemaal de oude. Hier heb ik normaal veel langer last van dus ik kan jullie vertellen dat het (bij mij) heeft gewerkt en doet wat het belooft.

Deze review is geschreven tijdens de corona-pandemie en dus is het afgeraden om per vliegtuig te reizen. Hopelijk kan ik snel weer een lange-afstandsvlucht nemen en zal ik uiteraard m’n ervaringen met de AYO-lichttherapiebril tijdens de vlucht  graag met jullie delen wanneer ik weer terug ben.

Het fijne van deze bril vind ik dat je hem gewoon kan dragen en verder kan gaan met de dingen van de dag. Ik zet hem meestal meteen op wanneer ik net wakker ben geworden. Ga vervolgens naar het toilet en m’n tandenpoetsen en zo.

Dit duurt meestal zo’n twintig minuutjes en vervolgens ben ik klaar om m’n dag vol energie te beginnen.

auteur review whitecloudz.nl

Ik vind dat dit een uniek product is voor verschillende redenen. Het is geen speelgoed of een gadget, het is een hulpmiddel dat je gaat helpen om je energie terug te krijgen in de drukke levens die we hebben. Het hielp mij bij mijn jaarlijkse winterdip, zware dagen op het werk en slaapproblemen die ik altijd ervaar bij de omschakeling van zomer- naar winteruur. Ook ben ik ervan overtuigd dat het toestelletje me zal helpen bij mijn eerstvolgende lange- afstandsvlucht.

Herken jij jezelf in mijn verhaal, heb je ook ieder jaar last van een winterdip of de omschakeling van het uur, dan kan ik je dit product zeker aanraden.

Arthur
ayo review
€ 299,-
€ 269,-

Ayo Lichttherapiebril

  • Ben jij iemand die vaak last heeft van een winterdip?
  • Of doe je vaak lange-afstandsvluchten?
  • Of heb je soms last van depressieve gevoelens?
  • Of wil jij je dagen starten boordevol energie?


Dan is de Ayo Lichttherapiebril zeker iets voor jou!