Koude Voeten In Bed? Lees Hier Hoe Je Ervan Af Komt!
02 april 2021 
3 min. leestijd

Koude Voeten In Bed? Lees Hier Hoe Je Ervan Af Komt!

Koude voeten in bed, we hebben er allemaal wel eens last van, maar fijn is anders! Ik was benieuwd naar wat de oorzaak van koude voeten is. Natuurlijk ook hoe je er gemakkelijk vanaf kunt komen. Het is eigenlijk heel simpel en er zijn tal van manieren die je kunt proberen tot je de manier vindt die het beste bij je past om van je koude voeten af te komen. Lees dus snel verder en laat me gerust weten wat voor jou het beste werkt, dat kan je onder dit artikel doen!

De Oorzaak van Koude Voeten

Koude voeten en handen hebben één gemeenschappelijke oorzaak en dat is “Onvoldoende Doorbloeding”. Je herkent vast wel het gevoel dat je met je handen moet wapperen als het heel koud is buiten, zo krijgen ze een betere doorbloeding en worden ze snel weer wat warmer. Dit werkt met je voeten ook zo, al kun je ze moeilijk wapperen ?. Je bloed wordt doorheen je lichaam opgewarmd en doordat je ze beweegt stroomt het bloed er makkelijker naartoe.

De circulatie heb ik hierboven al besproken maar er kunnen nog andere redenen zijn waardoor je last hebt van koude voeten. De voornaamste oorzaken voor koude voeten is de (buiten)temperatuur maar ook gezondheid- en levensstijlkeuzes spelen een grote rol. Wanneer je dan ook een positieve verandering hierin aanbrengt zullen in de meeste gevallen koude voeten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Ook sommige gezondheidsaandoeningen zorgen ervoor dat je vaak last hebt van koude voeten. Voorbeelden hiervan zijn sommige zenuwaandoeningen, diabetes en problemen met de schildklier.

Wist je dat in extreme omstandigheden ons lichaam zich beschermt door de doorstroming in de ledematen te beperken of zelfs helemaal stop te zetten zodat de organen en hersenen prioriteit krijgen? Ze offeren als het ware de ledematen als eerste op.

Koude voeten buiten de lakens

Hebben vrouwen meer last van koude voeten dan mannen?

Ja dit is zo en dit komt onder andere doordat vrouwen minder bloed hebben dan mannen. Wanneer het koud is dan zorgt het lichaam ervoor dat de organen warm blijven, die krijgen als het ware voorrang in de bloedcirculatie en hierdoor worden hun ledematen vlugger koud.

Ook hebben vrouwen een andere hormoonhuishouding dan mannen, met name veel meer oestrogeen. Oestrogeen is verantwoordelijk voor een tragere doorstroming van het bloed naar je handen en voeten en zorgt voor een hogere kerntemperatuur van het vrouwelijk lichaam. Tijdens de menstruatie hebben vrouwen hier nog meer last van.

Maar als de vrouw met haar koude voeten in bed tegen haar man aankruipt omdat ze koude voeten heeft, dan heeft de man ook last van koude voeten, maar wel niet de zijne ?

Ook werkt het metabolisme van een man sneller dan die van een vrouw waardoor ze sneller calorieën verbranden en hun lichaam vlugger opwarmt.

Het is waar dat vrouwen van nature meer vet hebben dan spieren, maar vet houdt niet zo goed de warmte vast, spieren doen dit beter.

Draag Sokken in Bed want Zo kom je van die koude voeten afSokken in bed

De makkelijkste manier om geen koude voeten meer te hebben in bed is door het dragen van warme en comfortabele sokken. Er zijn zelfs speciale sokken voor in bed te krijgen, zelfs met een antislip zool zodat je niet op de grond ligt nadat je met je warme voeten uit bed stapt.

Het dragen van sokken in bed brengt nog andere voordelen met zich mee:

  • Helpt tegen opvliegers: Sommige vrouwen vinden dat het dragen van sokken in bed hun helpt tegen de opvliegers, doordat dankzij het dragen van sokken hun kerntemperatuur daalt.
  • Helpt tegen (hiel)kloofjes: Als je je voeten hebt ingesmeerd en daarna sokken draagt helpt dit tegen uitdroging van je voeten en hielen.
  • Orgasmes worden waarschijnlijker: Hier kwamen onderzoekers per ongeluk achter volgens de BBC. Deelnemers aan het onderzoek hadden zelfs meer dan 30 procent kans op een orgasme wanneer ze sokken droegen tijdens de seks.

Ook een voetmassage doet ook wonderen voor je je bed in stapt

Dit bevordert de bloedsomloop en gebruik je tevens bijvoorbeeld sesamolie dan breng je een isolerend laagje op de huid wat de warmte lekker binnenhoudt.  Trek je hierna sokken aan dan zijn de volgende dag je voeten nog eens extra zacht.

Gekruiste benen en strakke kleding

De neiging van veel vrouwen is om hun benen te kruisen. Hierdoor worden de aderen beklemd en verminder je de doorbloeding van je benen. Naast dat dit koude benen en voeten veroorzaakt maak je hierdoor ook nog eens meer kans op spataders.

Ook het dragen van (te) strakke schoenen en kleding verslechtert je bloedsomloop en dus krijg je koude voeten als je ze uittrekt.

Oma’s warmwaterkruik

Dit is grootmoederswijsheid op z’n best. De oudste trucjes werken nog altijd het best. Neem lekker een warme kruik mee naar bed en leg die aan je voeten. Heerlijk!

Een dik deken is belangrijker dan een warme slaapkamer!

Ik heb reeds een artikel geschreven over de ideale slaapkamertemperatuur, maar kort gezegd mag het idealiter niet te warm zijn in je slaapkamer. Beter is om te kiezen voor lekker warme (dons)dekens dan wordt je lichaam lekker warm en krijgen je voeten het vanzelf weer warm.

En de winnaar is…

Voor mij persoonlijk zijn de lekker warme en speciale sokken de duidelijke winnaar. Ik heb sneller die sokken aangetrokken dan dat ik een warme kruik klaarmaak om mee naar bed te pakken. Als tweede zou ik gaan voor het lekker winterdekbed.

Over de schrijver
Reactie plaatsen