4 Interessante redenen om in een koude slaapkamer te slapen
10 november 2021 
1 min. leestijd

4 Interessante redenen om in een koude slaapkamer te slapen

Het wordt weer kouder en de vraag die dan steevast naar boven komt is: “Is het goed om in een koude slaapkamer te slapen?”

Ik kan alvast antwoord geven op deze vraag: Ja dat is zeker goed (en aan de ideale slaapkamertemperatuur heb ik reeds een heel artikel geweid).

Om dit korte antwoord wat te ondersteunen en uit te breiden heb ik voor jou # goede redenen verzameld. Lees dus snel verder als je nog steeds twijfelt of een koude slaapkamer ook goed voor jou is.

Je valt sneller in slaap in een koude slaapkamer

Eén van de natuurlijke mechanismen waarmee ons lichaam zich voorbereidt om te gaan slapen is “het dalen van de lichaamstemperatuur”. Dankzij een koele slaapkamer ondersteun je dit proces en zal je dus veel makkelijker in slaap vallen.

Een koude slaapkamer bevordert je slaapkwaliteit

Je lichaamstemperatuur bereikt vlak voor het slapengaan een laag niveau, en stijgt op natuurlijke wijze naarmate je dichter bij de ontwaakfase komt. Deze stijging van de lichaamstemperatuur kan bij mensen het gevoel geven dat ze "heet slapen". Als je ooit midden in de nacht drijfnat van het zweet wakker bent geworden, weet je hoe storend dat kan zijn.

Wanneer je dus in een koelere slaapkamer slaapt zul je merken dat ook je slaapkwaliteit verbetert.

Wie in een koude slaapkamer slaapt maakt meer melatonine aan

Ons lichaam produceert melatonine wanneer het goed donker is onze slaapkamer, maar we maken ook makkelijker melatonine aan wanneer het koud is.

Melatonine vind ik zo’n wonderhormoon. Het zorgt er onder andere voor dat we moe worden en lekker kunnen doorslapen maar heeft nog tal van andere belangrijke eigenschappen:

  • Vertraagt ons algemene verouderingsproces
  • Helpt dus ook tegen het verouderen van onze huid
  • Helpt onze hersenen te beschermen (tegen veroudering en schade)
  • Ondersteunt ons immuunsysteem en beschermt ons zo tegen ziektes
  • Ondersteunt gewichtsverlies
  • Helpt de menstruele cyclus te reguleren

Een koude slaapkamer helpt slapeloosheid te voorkomen

Verschillende studies wijzen uit dat mensen die lijden aan insomnia een hogere kerntemperatuur van het lichaam hebben voor ze gaan slapen tegenover mensen die daar geen last van hebben.

Doordat hun lichaamstemperatuur warmer is komt het signaal bij hun dus ook niet binnen dat het tijd is om te gaan slapen.

Ze kunnen dit beïnvloeden door ervoor te zorgen dat het koeler is in hun slaapkamer en zo hun lichaam op deze manier verkoelen en zo krijgen ze alsnog het signaal dat hun helpt om in slaap te vallen.

Weet jij nog een goede reden?

Dit waren alweer de 4 interessante redenen om in een koude slaapkamer te slapen. Vind je het zelf ook makkelijker en beter om in een koele slaapkamer te slapen en weet je nog een goede reden? Laat dan graag een reactie achter helemaal onderaan deze pagina. Slaap je toch liever in een slaapkamer met een aangename temperatuur? Dan horen we ook graag je redenen daarvoor natuurlijk!

Over de schrijver
Reactie plaatsen