Kniekussens: Alles wat je wilt weten
26 november 2021 
4 min. leestijd

Kniekussens: Alles wat je wilt weten

Een kniekussen kan een uitkomst zijn voor mensen die ’s nachts last hebben van pijn aan hun knie, rug of bekken. Ze worden ook wel eens beenkussens genoemd omdat je ze tussen je benen stopt.

Er bestaan natuurlijk ook kniekussens die je gebruikt tijdens het klussen of om in de tuin te werken zodat je geen pijn aan je knieën krijgt door de harde ondergrond. Maar daar gaat dit artikel niet over...

Wie wel eens worstelt met pijn in bed struint meestal eerst het internet af naar een goede oplossing en naar wat de ervaringen zijn van andere mensen met dezelfde pijntjes en hoe hun daar mee omgaan.

Kniekussens zouden wel eens de beste oplossing kunnen zijn voor mensen die last hebben van bovenstaande pijntjes. Ik ga er dan ook graag wat dieper op in en hopelijk beantwoord ik meteen al je vragen.

Moest je nog vragen hebben? Stel ze dan gerust in het reactiegedeelte en ik zoek het graag voor je uit!

Wat zijn kniekussens?

Kniekussens worden gebruikt door mensen die op hun zij slapen. Een kniekussen wordt tussen de benen gestopt als ondersteuning.

Een kniekussen is speciaal ontworpen om de druk op je rug, bekken en knieën te verlichten tijdens het slapen.

Een kniekussen ziet er dan ook rechthoekig uit en heeft 2 afgeronde inkepingen waar je benen mooi in passen.

Deze soort kussens worden meestal vervaardigt uit traagschuim zodat ze zich goed kunnen aanpassen aan de vorm van jouw lichaam en zo helpen ze om de doorbloeding te bevorderen.

Sommige modellen hebben zelfs een handig riempje zodat het kussen goed op z’n plaats blijft zitten. Ideaal voor mensen die nogal eens de nijging hebben om in hun slaap te bewegen.

hoofdkussen als kniekussen

Kan ik ook een gewoon kussen gebruiken?

Natuurlijk kan je ook een gewoon hoofdkussen gebruiken maar deze zal je niet dezelfde voordelen bieden als een kniekussen.

Hoe comfortabel een gewoon kussen is om tussen je benen te plaatsen heeft onder andere te maken met de stevigheid van je hoofdkussen.

Een kniekussen daarentegen is meestal gemaakt van traagschuim en zo ontworpen dat het je de beste ondersteuning zal geven. Al zit er toch behoorlijk wat verschil in de verschillende soorten kniekussens die je kunt kopen. Wat het er niet makkelijker op maakt…

Waarop moet ik letten bij de aankoop van een kniekussen?

Voor je overgaat tot de aankoop van een kniekussen zijn er wel degelijk enkele dingen waar je op kan letten:

  • De Vorm: Allereerst is het belangrijk dat je de juist vorm die bij jouw slaaphouding hoort kiest. De meeste mensen die op zoek zijn naar kniekussens zijn zijslapers. Toch zijn er ook modellen geschikt voor mensen die op hun rug slapen. Ze zorgen dan meer voor een verhoging en zijn anders gevormd (cilinder of wig). De meeste kniekussens voor zijslapers zijn zo gevormd dat ze makkelijk en lekker tussen de dijen zitten.
  • De Stevigheid: Kniekussens hebben geen stevigheidsniveau zoals matrassen. Vaak moet je dan ook maar van de beschrijving uitgaan en dit klopt vaak niet met de werkelijkheid. Dit maakt het moeilijk om te kiezen. Ik raad je daarom ook altijd even aan een beenkussen uit te proberen. Bestel je online, kijk dan zeker even na of je het zonder kosten kan terugsturen of ruilen…
  • Je lichaamsgewicht: Hoe stevig je kussen moet zijn om voor jou voldoende ondersteuning te kunnen bieden heeft ook te maken met je lichaamsgewicht. Een zwaar iemand zal een steviger kussen nodig hebben dan iemand die lichter is voor dezelfde ondersteuning…

Hoe gebruik ik een kniekussen?

Als zijslaper:

  1. Ga op je zij liggen met je knieën lichtjes gebogen richting je borst.
  2. Plaats het kniekussen tussen je knieën met je bovenbeen iets opgetrokken om je heupen neutraal te houden.
  3. Pas het kniekussen en je houding iets aan tot het voor jou comfortabel voelt.

Als rugslaper;

  1. Leg het kniekussen op de plaats waar normaal je knieën liggen.
  2. Ga op je rug liggen met het kniekussen onder je knieën.
  3. Verplaats het kussen zodat het voor jou het comfortabelst ligt.

De voordelen van slapen met een kniekussen

Slapen met de ondersteuning van een kniekussen is een veilige en makkelijke manier om pijn en oncomfortabel liggen te voorkomen. Het zal je zo trouwens helpen om lekkerder te slapen.

De nadelen van slapen met een kniekussen

Het kan in het begin van gebruik wat onwennig zijn.

Waar kan ik een kniekussen kopen en wat kost het?

Er zijn al kniekussens vanaf een tientje…

Een kniekussen kan je kopen bij de grote webshops. Maar de beste aanbiedingen vind je bij Amazon.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen