Dit doet het uur verzetten 2x/jaar met je slaap!
17 maart 2020 
in Slapen
1 min. leestijd

Dit doet het uur verzetten 2x/jaar met je slaap!

Wist je dat zowel mensen als dieren een interne klok hebben?

Dit mechanisme (of biologische klok) regelt wanneer we slaap hebben, wakker worden en honger hebben. 2 Keer per jaar verzetten we onze klok en sommigen onder ons kunnen daar beter tegen dan anderen. De hypothalamus, zo heet dit regelcentrum dat achter onze ogen zit, doet dit onder andere via de afgifte van hormonen, het regelen van de bloeddruk en onze lichaamstemperatuur.

Circadiaans Ritme

Ja ik weet het, het is een moeilijk woord maar het wilt gewoon zeggen, 24 uurs ritme of slaap-waak ritme. Heel ons lichaam heeft te maken met -veel biologische processen, die allemaal hun eigen ritme hebben. Zoals hierboven reeds verteld is onze lichaamstemperatuur een goed voorbeeld van zulks proces met een eigen ritme. Hij is het hoogst in de late namiddag, zo’n 6 uur voor we in slaap vallen en 2 uur nadat we hopelijk lekker liggen te dromen, het laagst.

Meer uitleg op Wikipedia

De biologische klok verstoord

Eigenlijk kun je wel stellen dat onze biologische klok twee maal per jaar verstoord wordt, dit is het geval tijdens het wisselen van de zomer- en wintertijd. Maak je soms verre vliegreizen, dan heb je nog meer kans dat hij wordt verstoord, en heet dan een jetlag.  Mensen die in een wisselend- ploegsysteem werken, hebben er ook vaak last van.

Hoe merk je dat je biologische klok verstoord is?

Mensen waarvan hun biologisch ritme verstoord is kunnen dit aan de volgende zaken herkennen :

  • Hun slaap & waakritme is verstoord
  • Ze hebben last van concentratieproblemen
  • De tijdstippen waarop ze honger hebben verandert
  • Problemen met de stoelgang, ofwel een verstopping, ofwel diarree
  • Groot gebrek aan energie gedurende de dag
  • Veranderen van stemmingen, heel prikkelbaar zijn
  • Last van hoofdpijn

Het hormoon melatonine

In onze pijnappelklier wordt onder andere de stof melatonine aangemaakt. Dit is de stof die er voor zorgt dat onze biologische klok gelijk doet lopen met ons dag- en nachtritme. Deze stof wordt bijna niet geproduceerd, pas vanaf een uur of acht ’s avonds. (20u). Tegen een uur of 3 ’s nachts heeft deze productie zijn piek bereikt en zal rond een uur of 8 ’s morgens zo goed als 0 zijn. Je zult je misschien afvragen hoe ons wonderbaarlijke lichaam dan weet wanneer ze dit stofje moet aanmaken. Dit doet ons lichaam door te kijken naar de overgang van licht naar donker.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen