cpap toestel

Cpap Toestel

Een Cpap-toestel wordt dus gebruikt voor mensen met slaapapneu.

CPAP staat voor de Engelse woorden Continuous Positive Airway Pressure, wat in het Nederlands voortdurende positieve luchtweg druk betekend.

Dit wil dus zeggen dat door middel van een compressor, een luchtslang en een neusmasker voortdurend lucht wordt geblazen in je luchtwegen. Dit zorgt ervoor dat het zachte weefsel en je tong de luchtwegen niet kunnen blokkeren.

De machines van tegenwoordig zijn zo slim dat ze met je mee-ademen. Zodat het na een periode van gewenning zeer makkelijk in slaap vallen is. Wat nog belangrijker is dat het je helpt om door te slapen. Dankzij deze machine word je niet langer wakker door zuurstofgebrek.

Wanneer je luchtwegen geblokkeerd zijn geeft je lichaam gelukkig een signaal naar je hersenen dat je moet wakker worden omdat er iets niet pluis is. Mensen die aan slaapapneu lijden worden namelijk vele malen per nacht wakker met een schok omdat hun luchtwegen geblokkeerd zitten en ze onvoldoende zuurstof binnenkrijgen. Dankzij dit machinetje kunnen ze rustig doorslapen en krijgen ze hun leven weer terug.

Reactie plaatsen