Insomnia

Insomnia (Slapeloosheid)

Insomnia ofwel slapeloosheid is een slaapstoornis. Mensen die lijden aan deze stoornis hebben veel moeite om te slapen. Zo kan het moeilijk voor hun zijn om zowel in slaap te vallen als om door te slapen.

Mensen met Insomnia zijn dus ook vaak moe overdag. Hierdoor vlug geïrriteerd en kampen daardoor weer met depressieve gevoelens.

Omdat ze door hun vermoeidheid het vaak lastig hebben om geconcentreerd te blijven zijn deze mensen helaas vaak betrokken in ongevallen.

Insomnia komt in de korte termijn voor. Slechts een paar dagen tot een week. Alsook in de lange termijn. Waar mensen zelfs meer dan een maand last hebben van hun slapeloosheid.

De oorzaken van slapeloosheid zijn zeer divers en kunnen zeer uiteenlopen. Denk hierbij aan psychologische stress, liefdesverdriet, rusteloze benen syndroom, menopauze. Het kan ook liggen aan de medicatie of overdadig gebruik van nicotine, cafeïne en alcohol. Ook mensen die ’s nachts werken of lijden aan slaapapneu behoren tot de risicogroepen.

Als eerste poging tot behandeling raadt men meestal aan om je slaaphygiëne en levensstijl aan te passen. Een goede slaaphygiëne houdt in dat je steevast elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed toe gaat en iedere morgen op hetzelfde tijdstip de wekker zet. Ook wordt het aangeraden om zich overdag voldoende bloot te stellen aan daglicht en de slaapkamer zeer goed te verduisteren. Ook is het belangrijk dat men voldoende lichaamsbeweging krijgt.

Als dit allemaal niet helpt heeft men als laatste hulpmiddel nog de slaappillen, maar omdat deze zeer verslavend zijn is het de bedoeling dat deze worden gebruikt om de eerste nachten van de behandeling de slaap te kunnen vatten en daarna weer te trachten een normale slaap- waakritme aan te houden.

Het kan nooit geen kwaad om te achterhalen wat de achterliggende problemen zijn van je problemen om te slapen. En deze dan ook aan te pakken. Zo is therapie bijvoorbeeld een goed idee. Al lijkt de stap misschien groot. Het kan nooit kwaad om een specialist te raadplegen. Het kan maar helpen toch? Heb je veel last van stress? Dan kan je denken aan dingen als meditatie en ontspanningsoefeningen.

Reactie plaatsen