slaapwandelen

Slaapwandelen

 Dit is een slaapprobleem dat vaak voor komt bij kinderen. 1 Op de 3 kinderen heeft er wel eens last van gehad.

Ze komen dan tijdens hun slaap uit bed en wandelen al slapend door het huis heen.

Slaapwandelen wordt ook wel somnambulisme genoemd, dit komt van de Latijnse woorden Somn, wat slaap betekent en ambulisme wat vertaald kan worden als lopen.

De oorzaak van slaapwandelen is niet goed bekend. Het is waarschijnlijk dat erfelijke aanleg een rol speelt. In de familie zijn er dan vaak meerdere mensen die er last van hebben (gehad).

Bepaalde medicatie kan ervoor zorgen dat het slaapwandelen verergert of getriggerd wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slaapmedicatie, antidepressiva, antipsychotica en de zogenaamde bètablokkers.

Slaapwandelen ontstaat meestal één tot twee uur nadat de kinderen in slaap zijn gevallen. Ze bevinden zich dan nog niet in Rem-slaap en zitten waarschijnlijk in de fase vlak ervoor. Dus in diepe slaap.

Kinderen die slaapwandelen gaan meestal eerst rechtop in bed zitten. Sommigen blijven gewoon zitten, anderen stappen uit bed en gaan dan aan de wandel.  

Alhoewel kinderen die slaapwandelen hun ogen open hebben, zijn ze niet wakker. De meeste kinderen hebben een afwezige blik, het lijkt alsof ze in trance zijn. Soms reageren kinderen wel op hun omgeving en kunnen ze ook wat mompelen wanneer ze een vraag gesteld wordt. Echter is het vaak heel moeilijk om kinderen tijdens het slaapwandelen wakker te maken.

Meestal duurt het slaapwandelen een aantal minuten tot een half uur. Wanneer kinderen naar hun bed begeleid worden gaan ze daar weer rustig verder slapen.

De volgende ochtend hebben de kinderen geen herinnering meer aan hun nachtelijke tocht.

Er wordt er meestal niet voor gekozen om kinderen te behandelen voor slaapwandelen omdat ze er zelf geen hinder van ondervinden.

Ook is het niet gevaarlijk voor kinderen om zich te verwonden want meestal lopen ze zeer rustig. Wel is het verstandig om een hekje bij de trap te plaatsen, ook al gaat dit meestal goed tijdens het slaapwandelen. Kinderen op oudere leeftijd die slaapwandelen durven nogal eens naar buiten te glippen, dus is het verstandig om de voordeur steeds op slot te doen en de sleutel veilig weg te bergen.

Reactie plaatsen