Slaap en menstruele cyclus

Slaap en de Menstruele Cyclus

 Minder goed slapen past in het rijtje van klachten die vrouwen ondervinden voor en tijdens hun menstruatie.

Zo neemt de lichaamstemperatuur na de ovulatie gemiddeld een halve graad toe en dit is voldoende om je slaap te beïnvloeden. Net zoals het moeilijker is om de slaap te kunnen vatten tijdens een zwoele zomernacht bijvoorbeeld.

Vrouwen dromen sowieso al emotioneler en hebben vaker nachtmerries dan mannen maar vlak voor en tijdens de eerste dagen van de menstruatie gaat het er vaak nog wat heftiger aan toe. Dit zou volgens onderzoekers ook te maken hebben met die verhoogde lichaamstemperatuur.

De spijsvertering is ook vaak van slag en de klachten gaan van een opgeblazen gevoel, misselijkheid, obstipatie, buikkrampen. Dit alles in combinatie met extreme trek en zin in lekkers.

Door de angst van doorlekken, vooral bij vrouwen die last hebben van hevig bloedverlies, gaan ze vaak ’s nachts hun bed uit. Ook omdat men vaker moet plassen.

Doordat al de hormonen vele lichaamsprocessen in gang zetten is de menstruatiecyclus voor velen sowieso geen pretje. Deze hebben allemaal invloed op hun slaappatroon.

Reactie plaatsen