klok verzetten

Klok Verzetten (winter- en zomeruur)

Wanneer de klok verzet wordt. Wat we 2 keer per jaar doen. Dan hebben heel wat mensen er redelijk wat last van.

Avondmensen ervaren een soort van milde jetlag elke keer we weer overgaan naar het zomeruur. Dan wordt de klok een uur vooruitgezet en hebben ze het gevoel dat ze een uur welverdiende nachtrust wordt ontzegd.

Net zoals bij een jetlag kunnen ze hier enkele dagen last van hebben, tot hun biologische klok voldoende is aangepast om weer mee te kunnen in dit nieuwe ritme.

Toch ervaren veel mensen ook wat last wanneer we weer naar wintertijd overgaan en in theorie een uurtje langer kunnen slapen.

Het heeft allemaal te maken met het synchroniseren of gelijkzetten van onze biologische klok met het tijdsverschil. Dit kan een paar dagen duren.

Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt kan je jezelf voorbereiden op de omschakeling door de dagen voor de omschakeling alvast je slaap- en waakschema aan te passen.

Bij de omschakeling naar zomertijd bijvoorbeeld, kan je ervoor kiezen de dagen ervoor telkens wat eerder naar bed toe te gaan. Belangrijk is wel om telkens op hetzelfde uur op te staan.

Reactie plaatsen