Slaapmiddelen op recept (Slaappillen)

Eerlijk gezegd ben ik geen voorstander van slaappillen, de voordelen wegen namelijk niet op tegen de vele nadelen. (Zie mijn artikel hierover)

Maar het is misschien toch interessant om de verschillende soorten en merken hier kort te bespreken.

Barbituraten

 Barbituraten zijn zware kalmeringsmiddelen die vroeger vaak werden voorgeschreven, tegenwoordig komen ze nog zelden voor.

Barbituraten zijn afgeleiden van barbituurzuur, en ze hebben een sterk dempende werking op het zenuwstelsel. Dit kan gaan, afhankelijk van de dosering, van een licht kalmerend effect tot een diepe onomkeerbare coma en uiteindelijk de dood. Deze middelen zijn dus heel gevaarlijk te noemen, vandaar dat ze nog zelden voorkomen.

Barbituraten werden onder andere gebruikt als:

  • Slaapmiddel
  • Kalmeringsmiddel
  • Inductiemiddel bij narcose
  • Euthanaticum (om patiënten uit hun lijden te verlossen)

Benzodiazepines

 Benzodiazepines zijn psychotrope middelen. Dit wil zeggen dat ze invloed hebben op het gedrag en beleving van de gebruiker.

Deze middelen worden voorgeschreven vanwege hun kalmerende en slaap bevorderende werking. Ook staan deze middelen erom bekend dat ze angst kunnen onderdrukken.

Doordat deze middelen de emoties afvlakken werken ze meer bij chronische angst of spanning, ze zijn minder effectief voor de behandeling van angst- of paniekaanvallen.

Deze middelen zijn veel veiliger dan barbituraten.

Helaas worden benzodiazepines tegenwoordig steeds vaker voorgeschreven, hierdoor neemt het aantal problematische verslaafden sterk toe. Doordat gewenning na verloop van tijd optreedt is het gevaar bij deze middelen dat men er afhankelijk van kan worden.


De titels van de middelen die ik hieronder kort beschrijf bestaan uit de stofnaam en tussen haakjes de merknaam waaronder ze (op voorschrift) te verkrijgen zijn.


Namen en merken Benzodiazepines

 Kortwerkende Benzodiazepines


 Deze middelen worden vaak voorgeschreven voor mensen met slaapproblemen omdat ze een korte werking hebben.


Brotizolam (Lendormin)

 Dit middel wordt voorgeschreven bij Insomnia (slapeloosheid) om in korte tijd in te kunnen slapen.

Het is de bedoeling dat de behandeling niet lang duurt (2 tot max 4 weken) en je weer je normale slaap-waakritme kunt aanhouden na behandeling.

Het middel is in 1974 gepatenteerd en kwam medisch in gebruik in 1984.

Net zoals de meeste van deze kalmeringsmiddelen heeft het vele bijwerkingen.

Loprazolam (Dormonoct)

 Ook dit middel wordt vaak voorgeschreven bij milde insomnia.

Het is gepatenteerd in 1975 en kwam medisch in gebruik in 1985.

Midazolam (Dormicum)

Midazolam wordt gebruikt voor de behandeling van slaapproblemen, onrust en als verdovingsmiddel samen met andere middelen voor een operatie, ook wordt het gebruikt om mensen te kalmeren die aan het afkicken zijn.

Het middel werd gepatenteerd in 1974 en kwam in 1982 in gebruik.

Heel soms wordt het ook gebruikt voor mensen met ernstige epileptische aanvallen te kalmeren, maar lang gebruik wordt niet aangeraden omdat gewenning snel optreedt en er dus steeds meer moet worden gebruikt.

Nitrazepam (Mogadon)

 Dit middel wordt gebruikt voor de behandeling van angststoornissen en zeer ernstige Insomnia (slapeloosheid).

Het werd gepatenteerd in 1961 en kwam in gebruik in 1965.

Soms wordt het ook gebruikt voor de behandeling van epilepsie wanneer andere middelen niet helpen.

Temazepam (Normison)

 Weer een middel dat veelal wordt gebruikt voor de behandeling van slaapproblemen.

Het is gepatenteerd in 1962 en kwam in gebruik in 1969. Tegenwoordig is het als generisch (generiek) geneesmiddel verkrijgbaar.  Dit wil zeggen dat ook andere fabrikanten dan de oorspronkelijke ze mogen produceren en deze vaak goedkoper te verkrijgen zijn.

Non-Benzodiazepines (Z-medicatie)

 Deze werden ontwikkeld omdat ze dachten dat ze minder verslavend zouden zijn als benzodiazepines.   Helaas bleek het toch verslavend te zijn voor sommige mensen en wordt het aangeraden om ook met deze middelen voorzichtig om te springen. Deze zijn tevens ook enkel op voorschrift te krijgen.

Zolpidem (Stilnoct)

 Dit mddel, wat feitelijk niet toehoort tot het lijstje van benzodiazepines, omdat het een non-benzodiazepine is, wordt overwegend gebruikt voor de behandeling van slaapproblemen.

Het middel zou ook goed helpen om goed te kunnen doorslapen bij hogere doseringen, wordt er een mindere dosering toegepast dan helpt het om eerder te kunnen inslapen.

Zopiclon (Imovane)

 Dit middel is een non-benzodiazepine, en hoort eigenlijk niet tot het lijstje van benzodiazepines. Het wordt tevens gebruikt als slaapmiddel.

Bij gebruik van dit middel treedt ook snel gewenning op, je hebt er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te bekomen.

Langwerkende Benzodiazepines

 Langwerkende Benzodiazepines worden vaak voorgeschreven voor mensen die moeilijk die moeite hebben met doorslapen. Deze medicijnen werken meestal binnen een uur en de werking houdt dan zo’n 8 tot 12 uur aan.

Diazepam (Valium, Stesolid)

 We kennen dit middel het beste onder de merknaam Valium.

Het middel wordt helaas vaak voorgeschreven en gebruikt voor de behandeling van angsten, afkickverschijnselen, slaapproblemen, spierspasmen en het rusteloze benen syndroom.

Diazepam werd in 1959 gepatenteerd door de firma Hoffman-Laroche. Het is één van de meest voorgeschreven medicatie ter wereld sinds het op de mark werd gebracht in 1963. In 1985 eindigde het patent waardoor er nu meer dan 500 fabrikanten het produceren. Dit medicijn staat ook op de lijst van essentiële medicatie van de Wereld Gezondheid Organisatie.

Flurazepam (Dalmadorm)

 Dit middel dat gepatenteerd is in 1968 en in hetzelfde jaar op de markt kwam wordt vaak voorgeschreven voor slapeloosheid. Dit middel is wel dagen terug te vinden in het bloed doordat het een lange halveringstijd heeft en het dus langer nodig heeft om afgebroken te worden door ons lichaam.

Lorazepam (Temesta)

 Lorazepam wordt gebruikt voor de behandeling van angststoornissen, slaapproblemen, epilepsie, afkickverschijnselen en chemo-gerelateerde misselijkheid en braken. Ook gebruiken ze het als narcosemiddel voor operaties.

Het middel werd gepatenteerd in 1963 en kwam in 1973 op de markt. Dit middel staat op de essentiële lijst van medicatie van de Wereld Gezondheidsorganisatie.

Lormetazepam (Noctamid)

 Dit middel werd in 1961 gepatenteerd en kwam in 1980 op de markt.

Het middel wordt onder andere voorgeschreven voor mensen met ernstige insomniaklachten (slapeloosheid).

Nitrazepam (Mogadon)

Dit middel wordt voorgeschreven bij ernstige angststoornissen en zware slapeloosheid (insomnia).

Het werd in 1961 gepatenteerd en is vanaf 1965 op de markt beschikbaar.

Ook wordt het middel vaak ingezet als medicatie voor de behandeling van epilepsie niet wil aanslaan.

Oxazepam (Seresta)

 Oxazepam is een snelwerkend middel dat gebruikt wordt voor de behandeling van angststoornissen, insomnia (slapeloosheid) en afkickverschijnselen.

Het werd gepatenteerd in 1962 en goedgekeurd voor medisch gebruik in 1964.

Voor meer informatie over de bijwerkingen kan je terecht op de website van apotheek.nl