uren slaap

Hoeveel slaap heb je nodig per nacht?

Dit verschilt nogal van persoon tot persoon. Er zijn mensen die al aan 4 uur per nacht genoeg hebben en de volgende dag uitgerust wakker worden. Maar er zijn ook mensen die nog niet genoeg hebben aan tien uur slaap per nacht.

Een goede indicatie om te weten te komen of jij voldoende hebt geslapen is om na te gaan hoe uitgerust jij bent de volgende dag. Voel je je gedurende dag moe of niet uitgerust dan heb je waarschijnlijk niet voldoende geslapen. Maar het kan zelfs zo zijn dat je te veel hebt geslapen.

Wanneer we slapen gaan we verschillende fasen door, wanneer we alle fasen hebben doorlopen hebben we 1 slaapcyclus volbracht. Zo’n cyclus doorlopen we gemiddeld 3 tot 5 keer per nacht, naargelang hoe lang we slapen. Worden we midden in een fase wakker en hebben we de cyclus nog niet helemaal afgerond dan is het hoogstwaarschijnlijk dat je je niet uitgerust voelt.

Ook heeft je slaapbehoefte veel te maken met je leeftijd. Een pasgeborene heeft veel meer slaap nodig dan een volwassene. Tijdens de pubertijd hebben we ook tijdelijk meer slaap nodig omdat ons lichaam nogal wat veranderingen doormaakt.

Ik heb voor je een klein overzicht gemaakt in een tabel die je hieronder kan vinden.

Leeftijd

Gemiddeld aantal Uren Slaap

Pasgeborenen

Tot wel 18 uur!

1 tot12 Maanden

14 tot 18 uur

1 tot 3 Jaar

12 tot 15 uur

3 tot 5 Jaar

11 tot 13 uur

5 tot 12 Jaar

8 tot 9 uur

Adolescenten (Pubers)

9 tot 10 uur

Volwassenen en Senioren

7 tot 8 uur

Zwangere Vrouwen

Minstens 8 uur!

Reactie plaatsen