Huisstofmijten: Wat zijn dit voor beestjes en hoe bestrijd je ze?
01 september 2021 
5 min. leestijd

Huisstofmijten: Wat zijn dit voor beestjes en hoe bestrijd je ze?

Huisstofmijten zijn kleine indringers in onze huizen die die (vaak zonder we het doorhebben) medeverantwoordelijk zijn voor het ontstaan van heel wat allergieën en zelfs aandoeningen zoals bijvoorbeeld Astma.

Sommige mensen krijgen er soms huidklachten van – de zogenaamde huisstofmijtbeten – maar dit is eerder een soort huiduitslag dan dat het echte beten zijn.

Wanneer je dus al langere tijd last hebt van allergische reacties dan is het misschien een goed idee om eens met je huisarts te bespreken of je niet toevallig last hebt van een huisstofmijtallergie…


Wat is een huismijt?

Huismijten of huisstofmijten zijn zeer moeilijk met het blote oog te zien doordat ze microscopisch klein zijn. Deze kleine beestjes die er een beetje spinachtig uitzien met hun kleine pootjes zijn slechts ¼de tot 1/3de millimeter groot. Je kan de kleine witte spinnetjes dus echt enkel met een microscoop te zien krijgen.

De reden dat deze kleine ellendelingen zo vaak voorkomen in onze woningen is dat ze zich voeden met onze dode huidcellen. Wist je dat we per dag ongeveer anderhalve gram dode huidcellen verliezen? Dit is genoeg om wel een miljoen huisstofmijten te voeden.

De meeste mijten vind je dan ook terug op plaatsen waar wij gewoonlijk de meeste huidschilfers verliezen zoals onze bedden, zitmeubels en natuurlijk in allerlei tapijten. Ook in (fleece) dekens en knuffels voelen ze zich graag thuis.

Huisstofmijten komen op de hele wereld voor maar toch hebben ze nog een grotere voorkeur voor een heet en vochtig klimaat. Omdat ze zich ook graag in de vezels van je kleding nestelen reizen ze graag met je mee op jouw vakantie- of zakenreis.

Mijten zijn allergeen, ze kunnen dus allergische reacties veroorzaken. Ook de uitwerpselen van deze beestjes kunnen allergische reacties veroorzaken…

allergische reactie huisstofmijt

Hoe zien huisstofmijt-beten eruit?

Alhoewel sommige insecten wel degelijk in je huid ‘bijten’, doen huisstofmijten daar niet aan mee. Wel kunnen de allergische reacties die deze microscopisch kleine beestjes veroorzaken ervoor zorgen dat je huiduitslag krijgt. Deze uitslag ziet er vaak rood uit en veroorzaakt ook nog eens veel jeuk.

Een huisstofmijtallergie komt vaak voor en wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het inademen van de huid en uitwerpselen van de mijten.

Symptomen huisstofmijtallergie

Wanneer je een huisstofmijtallergie hebt dan kan je hier constant last van hebben. Het kan wel zo zijn dat bepaalde symptomen erger zijn tijdens hete en zweterige zomermaanden. De meest voorkomende symptomen van een huisstofmijtallergie zijn:

 • Niezen
 • Hoesten
 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Jeukerige, branderige en tranende ogen
 • Rode, jeukerige huid
 • Kriebelende keel

Afhankelijk van hoe allergisch je voor huisstofmijten bent kan het zelfs astma veroorzaken.

Sommige mensen hebben zelfs klachten zoals piepende ademhaling en pijn op hun borst. Deze klachten worden ’s nachts nog erger wanneer ze op bed liggen. Hoe meer deze mensen binnenshuis blijven hoe vaker deze klachten voorkomen.

Huisstofmijt Allergie – Hoe wordt het behandeld?

De beste manier om een allergie te behandelen is nog steeds om hetgeen wat je allergie veroorzaakt weg te nemen – daarover straks meer.

Om je symptomen te verlichten kan je huisarts je één of een combinatie van enkele van deze behandelingen voorstellen:

 • Antihistaminica: Deze blokkeren de productie van histamine wat normaal door je lichaam wordt vrijgegeven wanneer je immuunsysteem een allergeen tegenkomt. (Histamine uit zich in allergische klachten)
 • Decongestivum: Wanneer je allergieën ervoor zorgen dat je neus constant verstopt zit of wanneer je er zelfs sinus hoofdpijn door krijgt kan een decongestivum je helpen om het snot af te breken en je neus weer vrij te maken.
 • Allergie injecties: Je arts spuit in enkele sessies kleine hoeveelheden van de stoffen in je bloedbaan waar jij allergisch aan bent. Hierdoor bouw je er op den duur immuniteit voor op.

tapijten broeihaard voor mijten

Hoe kom je van huisstofmijten af?

Het is zo goed als onmogelijk om helemaal van huisstofmijten verlost te raken. Toch kan je heel wat doen om het zo onprettig mogelijk te maken voor deze irritante indringers.

De beste manier om er komaf mee te maken is om de plekjes waar ze zich graag in nestelen te behandelen. Voorbeelden van nestelplekjes zijn:

 • Bed – matras – lakens – hoofdkussens
 • Tapijten en andere kleedjes
 • (Fleece) dekentjes
 • Mandjes van je huisdier(en)
 • (Zit)Meubels
 • Gordijnen
 • Speelgoed en knuffels

Regelmatig stofzuigen, dweilen en (heet) wassen maken het heel moeilijk voor de mijten. Je hebt helemaal geen speciale producten nodig. Zorg er gewoon voor dat je regelmatig je beddengoed heet genoeg wast en regelmatig stoft- en stofzuigt.

Hoe je zorgt dat ze ook wegblijven

Voorkomen is nog altijd de beste manier om allergische reacties voor te blijven. Het kan een hele uitdaging zijn mag toch zijn er genoeg zaken die je zelf in de hand hebt:

 • Geen tapijt of vloerbedekking in huis
 • Regelmatig stofzuigen of denk bijvoorbeeld aan een robotstofzuiger
 • Regelmatig alles afstoffen
 • Zorg dat de vochtigheidsgraad in je huis niet boven de 50% komt, dit maakt het onaangenaam voor de beestjes
 • Was je beddengoed wekelijks op de hete stand van je wasmachine
 • Gebruik een speciale antihuisstofmijt matrashoes

Wat doe jij eraan?

Je ziet dat huisstofmijt voor veel mensen heel wat allergische reacties veroorzaakt. Gelukkig kan je ervoor zorgen om het zo onaangenaam mogelijk te maken voor deze indringers.

Ben je zelf ook allergisch aan huisstofmijt dan zijn we heel benieuwd hoe jij het aanpakt! Heb je nog goede tips of zit je zelf met vragen? Fijn als je het hieronder met ons deelt in de reacties!

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen