9 Weetjes over Gapen waar je mond van open valt!
16 maart 2021 
in Slapen
3 min. leestijd

9 Weetjes over Gapen waar je mond van open valt!

Gapen of Geeuwen we doen het allemaal?! Zeker wanneer we moe zijn, honger hebben, ons vervelen of zelfs verbaasd zijn. Wist je dat er trouwens mensen zijn die beweren dat er een verschil is tussen gapen en geeuwen? Weet jij wat het verschil is? Ik kom er namelijk niet uit, … Laat dit graag weten onder in de comments, dit wordt zeker op prijs gesteld! Nu snel door naar de 9 weetjes over geeuwen, euhm, gapen ?

Een Mens Geeuwt gemiddeld om en bij de 7 seconden

En wat ik nog interessanter vind is dat onderzoek heeft aangetoond dat dit alles te maken heeft met hoe groot ons brein is. Een muis geeuwt slechts 1.5 seconden, een chimpansee 5. Hier zijn ze achter gekomen door heel veel filmpjes te bekijken met beeldmateriaal van zoogdieren die gapen.  Ze kwamen tot de conclusie dat hoe groter het brein, hoe langer de geeuw duurt.

Er werd lange tijd gedacht dat geeuwen een manier van ons lichaam was om meer zuurstof binnen te krijgen. Dit onderzoek wijst echter meer in de richting dat geeuwen een verkoelende werking voor onze hersenen geeft. Door te geeuwen nemen we namelijk een hap koude lucht naar binnen en terwijl we gapen spannen en ontspannen we onze gezichtsspieren wat meer warmbloed rond onze schedel stuurt. Dit zorg er weer voor dat er warmte kan ontsnappen.

Je hebt meer de neiging om te gapen wanneer je je verveelt

Tijdens een wetenschappelijk onderzoek kreeg een groep van 30 studenten gedurende 30 minuten een video te zien met wisselende kleuren. De volgende dag kregen ze een video te zien van 30 minuten met rockmuziek. Je raadt het waarschijnlijk al: tijdens de video met wisselende kleuren werd er overduidelijk veel vaker gegeeuwd.

In de winter wordt er meer gegaapt

Onderzoek toont aan dat wanneer de buitenlucht koeler is we aanzienlijk meer gapen. Ook dit zal weer te maken hebben met de verkoelende werking voor ons lichaam.

Het werkt aanstekelijk!

Je wist waarschijnlijk al dat iemand zien gapen wel besmettelijk lijkt? Let er maar eens op en ook jouw mond zal opengaan van verbazing (of van het zien gapen ?). Het maakt trouwens niet uit of je deze gapende persoon ondersteboven hangt, op z’n zij ligt of rechtstaat. Voor ons brein is de positie van iemand z’n mond namelijk niet zo belangrijk, gapen brengt nu eenmaal nog meer gapen ?

Hoe dichter iemand emotioneel bij je staat, hoe aanstekelijker zijn/haar gaap voor je is

Deze vond ik ook wel een leuke en sluit goed aan bij de vorige. Hoe dierbaarder iemand voor je is, hoe aanstekelijker zijn of haar gaap voor je wordt. En dit gaat zelfs nog verder want hoe dichter iemand genetisch bij je staat, hoe aanstekelijker je voor zijn of haar gapen bent.

Het is heel moeilijk en waarschijnlijk zelfs onmogelijk om een gaap tegen te houden

De volgende keer dat je moet gapen probeer je maar eens om je tanden op mekaar te houden en normaal te ademen. Je zal merken dat je dit bijna niet gaat lukken en tevens verschrikkelijk aanvoelt. Een deel van de werking van gapen is namelijk dat het je kaken opent.

gapende mensen

Dit geldt niet enkel voor mensen

Ook voor dieren werk geeuwen aanstekelijk! De aanstekelijkheid van gapen werd onder meer onderzocht bij Chimpansees, Bavianen en Makaken. Honden beginnen vaak zelfs te geeuwen als ze horen dat hun baasje ook geeuwt.

Zelfs ongeboren baby’s doen het!

Alhoewel we nog niet precies weten waarom dit zo is, maar het is wel bewezen dat foetussen die zich aan het ontwikkelen zijn in de baarmoeder zelfs gapen… (Misschien werkt de gaap van mama wel aanstekelijk ?)

Het voelt heerlijk om te geeuwen

Wanneer er tijdens een wetenschappelijk onderzoek aan mensen werd gevraagd om hun geeuw een cijfer te geven van 1 tot 10 (van slecht naar goed gevoel) kwam het gemiddelde uit op een 8.5 op 10. Ik heb nog een bonusweetje voor je: wist je dat we dezelfde gezichtsuitdrukking maken wanneer we geeuwen als wanneer we een orgasme beleven?

Welke weet jij der nog?

Waarschijnlijk zijn er nog een hoop weetjes over gapen waar ook ik m’n mond voor openzet. Weet jij nog leuke weetjes over gapen, deel ze dan hieronder mee!

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Grada Brandwijk
Door

Grada Brandwijk

op 16 Mar 2021

Dank je wel voor de leuke blog, volgens mij is gapen als je je mond open hebt van b.v. verbazing of verstomming. Vandaar de uitdrukking wat sta je mij aan te gapen. En geeuwen doe je meestal in een slecht geventileerde ruimte.

Arthur
Door

Arthur

op 16 Mar 2021

Dankjewel voor je reactie. Wat doe je dan als je moe bent? Geeuwen of gapen? ?

Grada Brandwijk
Door

Grada Brandwijk

op 17 Mar 2021

Als je moe bent geeuw je niet maar als slaap hebt

Reactie plaatsen