Het Elektrische deken of Warmtedeken: al je vragen beantwoord
03 december 2021 
5 min. leestijd

Het Elektrische deken of Warmtedeken: al je vragen beantwoord

Wanneer het kouder wordt in onze slaapkamers gaan we op zoek naar manieren om het ons zo comfortabel mogelijk te maken. Een optie die al snel naar voren komt is het gebruiken van een elektrische deken.

Een elektrisch deken wordt ook wel warmtedeken genoemd en mensen willen graag weten of er ook draadloze of infrarode varianten te vinden zijn.

Ik ging voor jou op onderzoek uit en deel m’n lakens voor 1x met jou, euhm ik bedoel m’n dekens.

Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met vragen? Stel ze gerust onderaan in het reactiegedeelte…

Waarom is een elektrische deken een aanrader?

Ik vond het zo bijzonder te lezen dat veel mensen spreken van een warmtedeken, terwijl ze het in België altijd hebben over een elektrische deken. We bedoelen allebei hetzelfde gelukkig.

Een warmtedeken wordt door veel mensen tijdens de koudere maanden gebruikt om zich lekker warm te houden. Het is dan ook een makkelijke manier om het toch behaaglijk te maken in de vaak wat koudere slaapkamers.

Een leuk bijkomend voordeel is dat je zo ook wat bespaart op je elektriciteitsrekening.

Een elektrische deken mag wel nooit een vervanging worden van je warmtebronnen omdat het de atmosfeer (je slaapkamer zelf) niet verwarmt. Enkel het deken zelf wordt warm en natuurlijk de persoon die eronder ligt.

Wat is een warmtedeken (of elektrische deken)?

Een warmtedeken of elektrisch deken is een deken gemaakt van zwaar en stevig materiaal. In de binnenkant zit een bedradingssysteem verwerkt wat via spiraaldraden warmte afgeeft. Er bestaan ook infraroodmodellen, maar daarover straks meer.

Deze dekens moet je in de meeste gevallen in het stopcontact steken en kunnen op verschillende warmteniveaus worden ingesteld. Er zijn zelfs modellen met een timer zodat je jouw deken makkelijk kunt voorverwarmen en je iedere avond in een warm bed terechtkomt.

De meeste elektrische dekens worden gemaakt van een combinatie van polyester en acryl. Het voordeel van deze mix is dat ze brandwerend zijn en zo verweven dat ze toch goed de warmte op kunnen vangen en vasthouden.

De meeste dekens hebben 3 warmteniveaus: laag, middel en hoog. Het warmteniveau kan worden geregeld met een afstandsbediening, zo kun je met een druk op de knop het warmteniveau aanpassen.

Hoe werkt zo’n elektrische deken?

Een elektrisch deken heeft een reeks met elkaar verbonden spiraaldraden, beschermd door een plastic hittebestendige bekleding, die, eenmaal ingeschakeld of in het stopcontact gestoken, een gestage warmtebron vormen, terwijl ze 220V elektriciteit verbruiken.

De draden verwarmen tot de gewenste temperatuur bereikt is.  Ze kunnen zowel voor het slapen gaan of tijdens het slapen gebruikt worden.

Sommige mensen hebben de voorkeur om het elektrisch deken alleen te gebruiken om het bed te verwarmen, anderen gebruiken het liever de hele nacht door.

Elk elektrisch deken heeft grote verbindingsstukken aan het uiteinde van het deken. Deze worden gebruikt de elektriciteit van je stopcontact naar de warmtedraden die in het deken zitten te leiden.

Deze verbindingsstukken moeten vóór het schoonmaken of wassen worden losgekoppeld van het deken.

De veiligste plaats om de aansluiting tijdens het gebruik te laten rusten is aan de voet van het deken of het uiteinde van het bed. Zo wordt voorkomen dat de deken gedurende de nacht wordt losgekoppeld of oververhit raakt door bijvoorbeeld het bewegen tijdens je slaap.

Nieuwere modellen (van na 2001) van elektrische dekens zijn te koop met thermostaten en temperatuurmeters die zowel de combinatie van lichaamswarmte als elektrische warmte aflezen om je zo een aangename slaapervaring te bieden.

Deze modellen bevatten ook automatische uitschakelmechanismen om oververhitting en mogelijk brandgevaar te voorkomen. Deze mechanismen schakelen het deken onmiddellijk uit in geval van oververhitting en wanneer het deken een bepaalde inwendige temperatuur bereikt.

Sommige modellen bieden zelfs de mogelijkheid om vooraf in te stellen hoe laat de deken in- en uitschakelt, wat de veiligheid van het gebruik van een elektrisch deken nog verder vergroot.

De nieuwere modellen worden verwarmd met draden van koolstofvezel om de veiligheid verder te waarborgen en tegelijk constante temperaturen te bieden. Koolstofvezeldraden worden ook door de meeste autofabrikanten gebruikt bij de vervaardiging van hun verwarmde zitplaatsen.

spiraal warmtedeken elektrische deken

Welke soorten warmtedekens bestaan er?

Er zijn eigenlijk 2 soorten warmtedekens. Je hebt de echte dekens, die je ook echt gebruikt als een deken en je hebt modellen waar je bovenop moet liggen.

De echte dekens heb je in verschillende soorten, kleuren en mogelijkheden.

De onderdekens (zo zal ik ze maar noemen) zijn dun genoeg zodat je er makkelijk je hoeslaken overheen kunt trekken.

Heb je ze zowel voor 1 als voor 2 personen?

Jawel, zo bestaan zowel voor 1 als voor 2 personen. De elektrische dekens voor 2 personen hebben wel meestal 2 apart regelbare zones, wel zo makkelijk.

Zijn er ook draadloze warmtedekens?

Ook hier kan ik positief op antwoorden: die zijn er wel degelijk. Of je het nu hebt over de stroombron of over de bediening, dit kan tegenwoordig allebei draadloos.

Er zijn tegenwoordig dus warmtedekens die gebruik maken van krachtige accu’s om je het zo behaaglijk te maken en zodat je geen gedoe hebt met stopcontacten en verlengkabels.

Bestaan er ook infrarood warmtedekens?

Zeer zeker, maar deze worden meestal gebruikt voor de behandeling van bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld reuma. Het zijn dus therapeutische dekens.

Alhoewel ze infrarood warmtedekens worden genoemd lijken ze meer op matten. Je moet er in de meeste gevallen dan ook bovenop gaan liggen.

Zo’n infrarode mat is dus geschikt voor de behandeling van spier- en gewrichtsaandoeningen. De warmte van deze infraroodstralen kan voor deze patiënten een gunstig effect hebben.

Sommige modellen zijn ook geschikt om in bed te gebruiken. Je gebruikt ze dan niet louter therapeutisch maar om het behaaglijk warm te hebben in bed.

Waarop moet ik letten wanneer ik een elektrische deken wil kopen?

Wat ik je allereerst wil meegeven is dat goedkoop meestal duurkoop is. Je zult een goedkope variant in de meeste gevallen ook sneller moeten vervangen en dan ben je uiteindelijk toch meer geld kwijt.

Ook het aantal warmtedraden of met andere woorden hoeveel warmte je deken zal kunnen afgeven en vasthouden is afhankelijk van de prijs en kwaliteit van je deken.

Andere zaken waar je nog op moet letten zijn bijvoorbeeld:

  • Lengte van het snoer
  • Indien niet in het stopcontact: zijn de batterijen krachtig genoeg (hoelang gaan ze mee)
  • Of je de stof wel prettig vindt
  • Wordt het deken warm genoeg?
  • Wordt het deken snel warm?
  • Is het deken lang genoeg zodat het ook je voeten zal bedekken?

Ik zal proberen in de toekomst enkele reviews van warmtedekens in dit artikel te plaatsen zodat je straks precies weet welke dekens je het beste links laat liggen of welke je het beste koopt.

Conclusie

Een warmtedeken is aan te raden voor mensen die het koud hebben in bed. Ook wanneer je partner het niet koud heeft en jij wel dan kan je dit met een elektrisch deken perfect oplossen. Let goed op de kwaliteit van het deken en de andere aandachtspunten voor je besluit een elektrisch deken aan te kopen.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen