Dromen: 20 Fascinerende Feiten
03 maart 2021 
in Slapen
8 min. leestijd

Dromen: 20 Fascinerende Feiten

Dromen: We doen het allemaal, al herinneren sommigen hun dromen beter dan anderen. Het lijkt soms wel of we een andere wereld binnenstappen ééns we in bed liggen en naar dromenland vertrekken. Ze kunnen zowel levensecht, weerzinwekkend als verhelderend zijn. Geen wonder dat er al sinds mensenheugenis al heel wat geschreven, gepraat, gefantaseerd en over verfilmd is. Hoog tijd dus om je 24 fascinerende feiten mee te geven over dromen.

1. Je vergeet 90%

Helaas ben je de helft al binnen de 5 minuten vergeten vanaf het moment dat je wakker wordt. Na tien minuten is 90% in de vergetelheid verdwenen. Of je je droom wel of niet onthoudt heeft alles te maken met het moment waarop je wakker wordt. We dromen namelijk tijdens onze Rem-Slaap. Ook hebben we zoals je waarschijnlijk wel weet een korte- en een lang termijngeheugen. Tijdens de Rem-Slaap, je raadt het misschien al, gebruiken we helaas ons korte- termijngeheugen en is de poort naar het lange- termijngeheugen dicht. Dit verklaart waarom we ons zo weinig of niets herinneren.

Wel zijn er manieren om onze dromen iets beter te herinneren: je kan bijvoorbeeld kiezen om geen wekker te zetten, zo word je niet in je slaapcyclus gestoord en als je er bovendien nog eens voor zorgt dat je langzaam en ontspannen wakker wordt dan ga je zeker elke keer iets meer herinneren. Sommigen beweren dat je dit kunt trainen…

2. Op de klok kijken en lezen lukt je niet in een droom

Ben je aan het twijfelen of je nu wel droomt of niet, probeer dan maar om iets te lezen. In een droom kun je namelijk niet lezen. Ook klokkijken gaat je niet lukken: iedere keer je op een klok kijkt in je droom zal de klok een andere tijd aangeven. Volgens lucide dromers staan de wijzers ook bijna altijd stil. Het zou volgens wetenschappelijk onderzoek allemaal te maken hebben met ons taalcentrum in ons brein: die is veel minder actief terwijl we slapen. Dit wil ook zeggen dat zowel lezen, schrijven als gesprekken zeer zelden voorkomen in onze dromen.

3. Ook voor blindendromen blind

Mensen die niet blindgeboren zijn kunnen toch visueel dromen, er komen ook beelden voor in hun dromen. Mensen die wel blindgeboren zijn hebben geen beelden in hun dromen, maar daarom zijn hun dromen niet minder levendig. In hun dromen zijn de andere zintuigen meer betrokken: zo hebben ze intensere ervaringen met geuren, geluiden, gevoelens en emoties.

4. Lucide Dromen

Er zijn tegenwoordig een hele groep mensen die zich hiermee bezighouden. Dit noemen ze ook wel “bewust dromen”.

Hierbij maken ze gebruik van verschillende technieken. Zo zouden ze de controle kunnen krijgen over hun dromen en doen ze in hun dromen de fascinerendste dingen zoals: vliegen, door muren wandelen, tijdreizen of andere dimensies bezoeken.

Wil je meer weten over lucide dromen? Check dan onderstaand artikel:

- Zijn lucide dromen gevaarlijk?

5. We doen het allemaal

Men gaat er van uit dat iedereen droomt, behalve als je lijdt aan een serieuze psychologische aandoening. Wanneer je denkt dat jij iemand bent die niet droomt vergeet je ze hoogstwaarschijnlijk gewoon. Van oudere mensen hoor je wel eens dat ze het niet meer kunnen nu ze op een bepaalde leeftijd zijn gekomen. Maar het is waarschijnlijker dat ze deze niet meer kunnen herinneren omdat ook hun geheugen achteruitgaat.

6. Vele uitvindingen zijn erdoor geïnspireerd

Sommige van de grootste uitvindingen zijn geboren in dromen. Hier enkele interessante voorbeelden:

  • Het idee voor Google – Larry Page
  • Wisselstroom generator – Nicola Tesla
  • De Dubbele Helix Spiraal van het DNA – James Watson
  • De Naaimachine – Elias Howe
  • De Periodieke Tabel – Dimitri Mendeleyev

…. En nog heel veel anderegezichten dromen

7. Er komen enkel gezichten in voor die we al ooit in levenden lijve gezien hebben

Onze geest vindt geen nieuwe gezichten uit wanneer we in dromenland vertoeven. Het heeft een hele database ter beschikking om mee te spelen en te gebruiken als acteurs in droomland. Hiervoor gebruikt het de gezichten die in ons dagelijks leven allemaal voorbijkomen, of we ze nu kennen of niet herinneren speelt geen rol. In een mensenleven komen misschien wel honderdduizend gezichten voorbij (of je moet alleen op een eiland wonen) en dus heeft onze geest genoeg keus.

8. Voorspellingen

Er zijn heel wat fascinerende verhalen bekend over mensen die dingen hebben meegemaakt op exact dezelfde manier als dat ze deze gedroomd hadden.

We zouden kunnen zeggen dat ze een voorproefje van de toekomst kregen in hun droom, maar het kan ook zo zijn dat het puur toeval was. Ook al is het puur toeval ik vind het toch super-interessant en een fenomeen waar ik een beetje kippenvel van krijg. De meest bekende voorspellingen die in dromen voorgekomen zijn:

  • Abraham Lincoln droomde over de aanslag op zijn leven
  • Vele slachtoffers van 9/11 hadden vooraf dromen die hun waarschuwden voor deze catastrofe
  • Mark Twain droomde over de dood van zijn broer die hij in een kist zag liggen
  • Er zijn 19 geverifieerde dromen over de ramp met de Titanic

9. Niet iedereen Droomt in kleur

Maar liefst 12% van mensen die ook kunnen zien droomt hun dromen in zwart/wit. De rest van deze mensen hebben gekleurde dromen. Interessant om te weten is dat in wetenschappelijk onderzoek tussen 1915 en 1950 de meerderheid van de mensen in zwart/wit droomde, maar de resultaten veranderden ergens rond de jaren 60. Het heeft er hoogstwaarschijnlijk mee te maken dat we toen omschakelden naar kleuren- film en tv.

10. De Dromenvanger

De dromenvanger is één van de meest bekende symbolen van de Indianen, samen met de Tomahawk en natuurlijk de Totempaal. De dromenvanger bestaat bijna altijd uit een ring met een web, vaak hangen aan deze ring nog allerlei versieringen en aanvullende elementen.

De dromenvanger kent zijn oorsprong bij nog andere natuurvolken zoals bijvoorbeeld de Aboriginals, ze komen dus niet enkel bij de Indianen voor. Hun geloof is dat de hemel vol zit met dromen zowel goede als kwade (nachtmerries).

Het idee is dat de dromenvanger de dromen voor je opvangt en de kwade dromen eruit filtert voor je. Wanneer de zon ’s morgens weer opkomt spatten de dromen uiteen en is de dromenvanger weer schoon. De goede dromen vallen via het web en de kraaltjes en veertjes bovenop de slaper. Dit zou zorgen voor een rustige dromen en een goede nachtrust.

11. Ze zijn Symbolischfascinerende feiten

Dromen zijn symbolisch maar kunnen vaak toch echt lijken. Zo lijkt een droom soms over een bepaald onderwerp te gaan maar blijkt dit onderwerp toch niet de hoofdrol te spelen. Dit komt omdat dromen een eigen ‘symbolische’ taal voeren. Hierdoor zijn dromen ook vaak vreemd en/of bizar.  Over de symboliek is al heel veel geschreven en er zijn zelfs een soort van droom-encyclopedieën waar je in kan opzoeken wat je droom volgens hun betekent. Bijvoorbeeld als je droomt over iemand die sterft en je huilend wakker wordt kan het zo zijn dat je moeite hebt om iets los te laten. Maar je snapt natuurlijk ook wel dat je een droom op vele manieren kan interpreteren.

12. Drugs & Dromen

Er zijn mensen die zo veel houden van dromen, dat ze liever in de ‘droom-dimensie’ vertoeven dan in de realiteit van de dagelijkse dag. Ze nemen dan een illegale en uiterst hallucinerende drug wat bekend staat onder de naam Dimethyltryptamine (DMT). Op Netflix is er trouwens een heel interessante documentaire over te vinden onder dezelfde naam.  Deze drug is eigenlijk een synthetische variant van een stof die ons lichaam ook zelf aanmaakt wanneer we dromen.

13. Emoties

De emotie die het vaak voorkomst tijdens onze dromen is angst. Helaas komen negatieve emoties vaker voor dan positieve. Men denkt dat dit komt omdat men ervan uitgaat dat we tijdens onze dromen een hoop onverwerkte emoties verwerken. Onderzoek toont aan dat mensen die hun gevoelens vaak onderdrukken ook vaker last hebben van negatieve emoties in hun dromen.

14. Verhoogde hersenactiviteit

Je verwacht het niet maar wist je dat je hersenen meer activiteit vertonen wanneer je slaapt ’s nachts en in droomland bent dan wanneer je overdag wakker bent? Dit is omdat wanneer we slapen en dromen (tijdens de Rem-slaap) een hoop informatie te verwerken hebben. Dit is ook het moment wanneer onze hersenen de dingen in ons geheugen grift die ze belangrijk vindt.

15. Je kan wel 4 tot 7 dromen dromen per nacht

Gemiddeld ziiten we aan 1 a 2 uur per nacht. Ook de lengte van een droom kan énorm variëren.  Sommigen duren een aantal seconden, anderen wel 20-30 minuten.

16. Verschillen tussen mannen & vrouwen

verschil man en vrouw dromenWist je dat 70% van alle personaliteiten in de dromen van een man ook mannelijk is?

Nog interessanter is dat in de vrouwelijke droombeleving er een gelijke verdeling is tussen mannen en vrouwen.

De mannelijke dromen zijn vaker agressiever.

De seksueel getinte dromen komen evenveel voor bij vrouwen en mannen.

17. Ook dieren doen het

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan op dieren en hun droomgedrag. De conclusie is dat ze dezelfde hersengolven vertonen tijdens hun slaap wanneer ze dromen als mensen. Dit is meest herkenbaar als je naar een hond kijkt wanneer hij slaapt en aan het dromen is: hun poten bewegen vaak alsof ze aan het wandelen zijn en ze maken ook piepende geluiden, net alsof ze ergens achteraan aan het rennen zijn.

18. Droom opname (inlijving)

Onze geest interpreteert vaak externe prikkelingen die onze zintuigen waarnemen tijdens onze slaap en laat ze vervolgens deel uitmaken van onze droom. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer je bijvoorbeeld muziek hoort spelen tijdens je slaap en je in je droom een concert bijwoont.

19. Wanneer je snurkt ben je niet in dromenland

Dit wordt vaak op het internet beweerd en circuleert als een gerucht. Er is echter nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd, dus deze mag je met een korrel zout nemen.Al vond ik ‘m leuk om in het lijstje te zetten en zelf eens te onderzoeken. Misschien eens iemand wakker maken als ie aan het snurken is en te vragen: “wat ben je aan het dromen?”

20. Je kan er een hevig in orgasme beleven

De laatste en meteen ook de meest tot de verbeelding sprekende ? Je kunt niet enkel seks beleven die net zo of misschien wel nog prettiger is dan in het echt, maar je kan zelfs een orgasme beleven net zo krachtig als dat je er één beleeft wanneer je wakker bent.  Sommigen beweren zelfs dat ze krachtiger kunnen zijn. Voordeel is ook nog dat ze niet altijd nat hoeven te eindigen

Einde

Zo dit waren hopelijk 20 interessante en fantastische feiten. Ik hoop dat jullie net zoveel plezier hebben gehad als ik heb gehad met het opzoekwerk en het schrijven. Als je het leuk vindt kan je je droombelevingen hieronder met ons delen. Dat wordt zeker geapprecieerd!

Wil je nog meer weten over waarom we (zoveel) dromen? Check dan onderstaand artikel.

- Waarom droom ik zoveel?

Over de schrijver
Reactie plaatsen