Doorslaapprobleem? Oorzaken en 13 Tips!
11 augustus 2021 
6 min. leestijd

Doorslaapprobleem? Oorzaken en 13 Tips!

Je kruipt na een lange en vermoeiende dag eindelijk je bed in en je bent er zeker van dat je meteen als een blok in slaap zult vallen. Gelukkig is dit ook zo. Helaas is de rust van korte duur want na een kort slaapje lig je alweer klaarwakker en kijk je met bange ogen naar de klok. Het liefste wat je wilt is eindelijk weer eens een keertje lekker doorslapen…

Wanneer jij je in het bovenstaande verhaal herkent en dit regelmatig bij je voorkomt dan heb je misschien wel te maken met een doorslaapprobleem.

Ik leg je in dit artikel dan ook graag uit wat een doorslaapprobleem is, wat de mogelijke oorzaken zijn en geef ik je tips die je kunnen helpen om je doorslaapproblemen op te lossen…

Wanneer heb je een doorslaapprobleem?

Wanneer je wel makkelijk en moeiteloos in slaap valt maar 1 of meerdere keren per nacht wakker wordt en pas na langere tijd weer de slaap kunt vatten, dan spreken we van een doorslaapprobleem.

oorzaken niet kunnen doorslapen

Hoe het komt dat je niet kunt doorslapen

Een doorslaapprobleem kan ontstaan door pijn, stress, angst, zorgen, een druk hoofd of een drukke agenda.

Wanneer je een keer ’s nachts wakker wordt begin je – omdat je er zo mee bezig bent – meteen aan deze dingen te denken.

Hierdoor gaan er signalen naar je hersenen waardoor je lichaam denkt dat de dag alweer begonnen is.

Nu is de gedachtestroom meestal niet meer te stoppen en wordt opnieuw inslapen echt moeilijk…

Wanneer je bijvoorbeeld een hele stressvolle dag achter de rug hebt dan is het volkomen normaal dat je wel eens midden in de nacht wakker wordt en de slaap niet meer kunt vatten omdat alles weer door je hoofd begint te spoken.

In de meeste gevallen ontstaan slaapproblemen echter niet van de ene op de andere dag. Het is een sluipend proces wat op de achtergrond een steeds zorgwekkendere vorm aanneemt met steeds zwaardere (door)slaapproblemen als gevolg.

De kwaliteit van je slaap wordt hierdoor ernstig gesaboteerd.

Omdat de echte oorzaken meestal nogal onduidelijk zijn heb ik er hieronder een paar op een rijtje gezet. Dit maakt het makkelijker voor je om de bron van je doorslaapproblemen op te sporen. Eenmaal de bron van je slaapproblemen gevonden is kun je er namelijk ook iets mee gaan doen.


Cortisol: Stresshormoon als mogelijke oorzaak

Dit hormoon vervuld een hele belangrijke functie voor ons lichaam. Direct bij het opstaan overdag helpt Cortisol ons namelijk om wakker en alert te zijn. Sterker nog, onder invloed van (dag)licht stijgen de cortisol waardes in ons lichaam waardoor we vanzelf uit onze slaap wakker worden.

De hoeveelheid cortisol piekt dan ook in de ochtend en zal naarmate de dag vordert steeds wat afnemen zodat je in de avond makkelijk in slaap valt. Vervolgens neemt melatonine het roer in handen, dit hormoon zorgt er namelijk voor dat moe wordt en begint te geeuwen.

In sommige gevallen - bijvoorbeeld bij stress of een drukke dag – daalt de hoeveelheid cortisol niet genoeg met als gevolg dat het moeilijker voor ons wordt om de slaap te kunnen vatten. Hierdoor slaap je minder diep, word je vaker wakker en is het moeilijker om – éénmaal wakker – weer terug in slaap te vallen.

We kunnen dus stellen dat wanneer jij je stress mee naar bed toe neemt je cortisolwaardes nog te hoog zijn om fatsoenlijk door te kunnen slapen.

Zorg dus - voordat je gaat slapen – je al de indrukken van de dag hebt kunnen verwerken en je zo ontspannen mogelijk je bed in kruipt.

andere oorzaken voor je doorslaapproblemen

Andere oorzaken

Volgens mij heb ik de grootste boosdoener (stress) hierboven net besproken. Natuurlijk kunnen er nog andere oorzaken je (door)slaapproblemen als gevolg hebben.

 • Je moet vaak plassen
 • Snurkende partner
 • Te veel zorgen over de dag van morgen
 • Te warm, je wordt zwetend wakker en je kunt je draai niet meer vinden
 • Te veel spanning en te veel indrukken van de dag die je niet verwerkt krijgt
 • Angstige gedachten
 • Enge droom en angst om die droom weer te dromen als je weer in slaap valt

Is “Niet kunnen doorslapen” eigenlijk wel zo erg?

We worden allemaal gemiddeld zo’n 2 á 3 keer op een nacht wakker. Meestal zijn we nog zo ontspannen en loom dat je er totaal niet op let en je meteen weer in slaap valt.

Het wordt pas een doorslaapprobleem wanneer je erop gaat letten en je heel hard je best moet doen om weer de slaap te kunnen vatten. Hierdoor wordt je nachtrust ernstig verstoord en wanneer je dit enkele nachten na elkaar beleefd zal je er toch echt iets aan gaan moeten doen en dit patroon zo snel mogelijk verbreken.

Wanneer je namelijk inziet dat je het zelf allemaal in de hand hebt kan je er ook echt iets aan gaan doen.

Doorslaapproblemen oplossen

Wanneer je gaat slapen dan wil je ervoor zorgen dat je zo ontspannen mogelijk bent voordat je in je bed kruipt. Het is dan ook een must dat je jouw slaaphygiëne op orde hebt.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door een ritueel in te bouwen en pas naar bed toe te gaan wanneer je ook echt moe bent. Wel is het belangrijk om iedere dag rond hetzelfde uur op te staan.

Wanneer je volgende tips toepast zullen deze doorslapen ook helpen bevorderen:

 1. Zorg voor voldoende ontspanningsmomenten doorheen de dag. Met andere woorden: las voldoende pauzes in.
 2. Beweeg overdag!
 3. Tegenslagen? Denk in oplossingen in plaats van in problemen!
 4. Voorkom overbelasting – spreid je taken over de hele dag.
 5. Leer nee zeggen! Voorkom een te drukke agenda
 6. Zie wakker worden ’s nachts niet als een probleem en dat het heel normaal is – zo hoef jij je daar ook al niet meer druk om te maken
 7. Kijk nooit op de klok
 8. Laat die tv uit en laat die smartphone met rust (iets met blauw licht en te veel indrukken)
 9. Los je problemen op door erover te praten (eventueel met een expert)
 10. Drink geen alcohol voor het slapengaan
 11. Van koffie (cafeïne) word je wakker, wist je dat?
 12. Word je wakker met honger? Eet dan iets lekkers (liefst gezonds) en voel je vooral niet schuldig
 13. Kun je toch de slaap niet vatten, ga dan iets saais doen zoals een handleiding lezen ofzo

Samenvatting

Volgens mij wordt niet doorslapen echt een doorslaapprobleem als je het er zelf ook van maakt. Het is namelijk heel normaal dat je een paar keer per nacht wakker wordt. Heb je echter veel stress in je leven dan beginnen we al snel te piekeren en te tobben.

Dit kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat je zo ontspannen mogelijk bent wanneer je jouw bed inkruipt. Neem je problemen dus niet mee naar bed en laat ze staan voor de volgende dag of los ze op als dat nodig is.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen