Daglichtlamp: al je vragen beantwoord
19 oktober 2021 
5 min. leestijd

Daglichtlamp: al je vragen beantwoord

Wanneer de dagen korter worden en we dus ook steeds minder worden blootgesteld aan daglicht zijn we vaak veel gevoeliger voor depressieve of negatieve gevoelens.

Ook hebben we het tijdens de wintermaanden meer moeite om op te staan en voelen we ons veel moeier vergeleken met de maanden wanneer de zon feller en langer schijnt.

Daglicht blijkt – net als onze voeding bijvoorbeeld – een basisbehoefte te zijn. Zonder licht is er namelijk geen leven mogelijk. Licht hebben we nodig om ons te kunnen oriënteren en voortbewegen maar het beïnvloedt ook zeer belangrijke lichaamsprocessen en zorgt voor een goed dag- en nachtritme.

Tijdens de donkere maanden brengen we onze tijd ook veel langer binnenshuis door. Maar gelukkig is de mens ook heel inventief en heeft de daglichtlamp uitgevonden.

In dit artikel probeer ik al je vragen te beantwoorden over de daglichtlamp. Na het lezen weet je onder andere hoe zo’n daglichtlamp werkt, welke soorten er zijn, waar je op moet letten wanneer je een daglichtlamp wilt kopen, of het je kan helpen tegen je winterdepressie en hoe je een daglichtlamp het beste kunt gebruiken.

Zit je na het lezen toch nog met vragen? Stel ze dan gerust in het reactiegedeelte en je zult zien dat je vraag binnen de kortste keren wordt beantwoord.

Wat doet een daglichtlamp?

De naam zegt het eigenlijk zelf al, een daglichtlamp is een lamp die het natuurlijk licht van de zon (probeert) na te bootsen en zo de positieve effecten die daglicht hebben op ons lichaam en onze gesteldheid te stimuleren.

beurer daglichtlamp

Hoe werkt een daglichtlamp?

Een daglichtlamp straalt bijzonder veel licht uit. De lichtsterkte van een lamp wordt uitgedrukt in lux.

Een daglichtlamp straalt gemiddeld zo’n 10.000 Lux uit (op 10cm afstand). Kantoorlicht straalt zo’n 500 Lux uit, een heel verschil dus. 20x zoveel als onze “standaard” verlichting in huis.

Het simuleren van daglicht zet onze hersenen ertoe aan om meer stofjes vrij te maken die ons beter doen voelen zoals bijvoorbeeld serotonine en ook ons dag- en nachtritme (positief) beïnvloeden bij correct gebruik.

Wanneer je een daglichtlamp ’s morgens gebruikt (wat trouwens aan te raden is) dan helpt deze je hersenen om te productie van het slaaphormoon ‘melatonine’ af te bouwen. Hierdoor zal jij je sneller energieker voelen.

Waarvoor wordt een daglichtlamp gebruikt?

Een daglichtlamp wordt gebruikt voor de behandeling van winterdepressie maar zeker ook door mensen die meer last hebben van slaapproblemen tijdens de donkere maanden.

Ook wanneer je last hebt van een jetlag kan een behandeling met een daglichtlamp verlichting brengen en je sneller weer in je normale dag- en nachtritme brengen.

Mensen die vaak ’s nachts moeten werken en hierdoor een verstoord dag- en nachtritme hebben, hebben ook baat bij een daglichtlamp.

Kortgezegd helpt een daglichtlamp je om jouw gebrek aan zonlicht te compenseren.

Wanneer start ik met het gebruik van een daglichtlamp?

Veel mensen starten het gebruik van een lamp (en hun lichttherapie) met daglicht wanneer de dagen beginnen te korten en de herfst begint – ergens eind september.

Je kunt natuurlijk ook op andere momenten gebruik maken van een daglichtlamp. Bijvoorbeeld wanneer je deze gebruikt om je dag- en nachtritme te verbeteren na een jetlag of wanneer je veel nachtdiensten moet draaien.

Je kunt een daglichtlamp ook preventief gebruiken om je klachten voor te zijn.

Hoe gebruik je een daglichtlamp?

Een daglichtlamp is heel eenvoudig te gebruiken. Je plaatst je lamp voor je op tafel of je bureau op ongeveer een armlengte. Het is niet nodig (en dit doe je best ook niet) om direct in het licht te kijken, wel is het belangrijker dat het licht je ogen goed kan bereiken. Je kunt tussendoor iets anders doen zoals lezen, tv kijken of ontbijten.


Hoe lang moet ik een daglichtlamp gebruiken?

Een sessie duurt doorgaans een kwartier tot maximaal 2 uur, dit is afhankelijk van de lichtsterkte en je afstand tot de lamp. Schakel de lamp weer uit wanneer je helemaal opgeladen bent.

Gebruik je een daglichtlamp het best ’s morgens of ’s avonds?

Een daglichtlamp gebruik je bij voorkeur ’s morgens. Gebruik je de daglichtlamp ’s avonds dan loop je het risico je dag- en nachtritme nog meer te verstoren. Je wilt het zonlicht dat je tekort komt simuleren en niet je lichaam in de war brengen.

Wanneer merken gebruikers dat het ‘werkt’?

Doorgaans merk je al binnen 1 tot 2 weken dat je minder somber bent en je energieker voelt.

Hoeveel lumen heeft een daglichtlamp?

Lumen gebruiken we om de lichtsterkte aan de bron zelf uit te drukken. Lux gebruiken we om de hoeveelheid licht die aan de oppervlakte terechtkomt uit te drukken. Bij een daglichtlamp gebruiken we dus Lux als uitdrukking. Een daglichtlamp is altijd minstens 10.000 lux (bij 10cm afstand).

Daglichtlamp als gewone plafondlamp of armatuur

Je hebt daglichtlampen die specifiek worden gebruikt als lichttherapie, maar je hebt ook daglichtlampen als vervanging voor de lamp in je gewone plafondlamp of de lamp in je armatuur. Deze zijn in allerlei fittingen verkrijgbaar alsook als Tl-buis. Het meest bekende merk is Truelight.

Waarop letten bij de aankoop van een daglichtlamp?

Er is tegenwoordig een groot aanbod in lichttherapielampen. Dat maakt dat je al gauw door de bomen het bos niet meer ziet. Wel is het goed jezelf de volgende vragen te stellen voor je tot aankoop overgaat:

  • Wat is de lichtsterkte en hoever wil ik ervan afzitten?
  • Wat voor model wil ik?
  • Zit er een timer op?
  • Zit er een dimmer op?
  • Hoe zwaar mag de lamp zijn?
  • Wil ik hem mee op reis nemen?

Heb trouwens een review geschreven over de Ayo lichttherapiebril die je hier kan doornemen >>>

Wat kost een daglichtlamp?

Prijzen zitten rond de 100€ naargelang het model en het gebruik. Een lichttherapiebril vind je rond de 200€.

Waar kan ik een daglichtlamp kopen?

Een daglichtlamp vind je onder andere bij Coolblue, Bol.com en in de meeste gezondheidswebshops. Soms hebben discountsupermarkten als Aldi en Lidl ze ook in de aanbieding, meestal rond de herfst.

daglichtlamp kopen

Led, TL, Spaarlamp of Halogeen?

Tegenwoordig hebben de meeste daglichtlampen een Ledlamp. Zit er een andere soort lamp in dan hebben ze als nadeel dat ze heel warm en zelfs heet worden.  De daglichtlampen die niet voor therapie worden gebruikt zijn zowel verkrijgbaar als spaarlamp, tl en natuurlijk als led.

Blauw of wit licht?

Het wordt aangeraden om een daglichtlamp met wit licht te kiezen die het gehele spectrum van licht uitstraalt. Lees dus altijd goed de specificaties van je daglichtlamp.

Waar moet een goede daglichtlamp aan voldoen?

Het is heel belangrijk dat het licht van je daglichtlamp geen UV-straling bevat, niet ‘flikkert’ en over voldoende intensiteit beschikt.

Is een zonnebank een goed alternatief voor een daglichtlamp?

Een zonnebank is zeker ‘GEEN’ goed alternatief voor daglicht. Het effect van een daglichtlamp wordt bereikt doordat het licht je netvlies bereikt. Een zonnebank bevat namelijk vooral Ultraviolet licht dat wanneer het langere tijd op het netvlies valt oogschade kan veroorzaken.

Alternatieven voor een daglichtlamp

Een goed alternatief voor een daglichtlamp is om zo veel mogelijk tijd buiten te spenderen. Bijkomend voordeel hiervan is dat je ook nog eens kan genieten van de weldadige buitenlucht.

Over de schrijver
Reactie plaatsen