Hoe Om Te Gaan Met Slaapklachten Na Genezing Corona? (covid-19)
13 april 2021 
4 min. leestijd

Hoe Om Te Gaan Met Slaapklachten Na Genezing Corona? (covid-19)

Helaas hoor je steeds vaker dat mensen die genezen zijn van corona problemen hebben om in slaap te vallen, door te slapen en om hun normale ritme weer op te pakken. Ze hebben klachten als extreme vermoeidheid en depressieve gevoelens. Niet verwonderlijk want het lichaam (en de geest) heeft rake klappen gekregen en heeft hierdoor heel wat moeten verwerken en is waarschijnlijk nog steeds bezig met het herstelproces.

Ook een collega van mij die alweer enkele maanden geleden genezen was verklaard begint nu pas een verbetering te merken en kan pas nu weer op eigen houtje (ervoor met slaappillen) de slaap vatten. Dit kan toch nooit de bedoeling zijn?

Ik kan me inbeelden dat je door al deze klachten behoorlijk wanhopig kan worden en ik wil je via dit artikel dan ook zo goed mogelijk proberen te helpen door zo veel mogelijk tips te geven hoe je het beste kunt omgaan met je post-covid-slaapklachten. Weet ook dat je altijd hulp kunt zoeken, en niet schuw hoeft te zijn om hulpboeien uit te werpen. Het is juist nu belangrijk dat je de moed niet verliest, je bent al zo ver geraakt!

Post-Covidsyndroom

We zijn op het moment van schrijven inmiddels helaas al meer dan een jaar onderworpen aan een wereldwijde pandemie. Gelukkig zijn de meeste landen aan de lopende band aan het vaccineren geslagen en is er eindelijk wat licht te zien aan het einde van de corona-tunnel. Recentelijk is er steeds meer aandacht voor de langetermijngevolgen van covid-19 die droevig genoeg een deel van de patiënten nog steeds in hun greep houdt met een scala aan onverklaarbare klachten.

covid 19 slaaptekort

Extreme vermoeidheid

De klacht die het vaakst voorkomt is extreme vermoeidheid. Ook is duidelijk geworden dat corona-patiënten schade aan hun organen kunnen overhouden wat toch een deel van de vermoeidheid zou kunnen verklaren. Opmerkelijk is dat deze extreme vermoeidheid juist toeslaat bij de patiënten bij wie lichamelijk niets aan de hand lijkt te zijn: ze hebben geen beschadigde hartspier, hebben geen langdurige opname op de intensive care achter de rug en ook geen longproblemen maar zijn toch uitgeput bij de minste inspanning.

Artsen en wetenschappers hebben het dan ook vaak over het post-covidsyndroom dat opmerkelijk juist patiënten lijkt te treffen die van het virus zelf niet al te ziek zijn geweest maar juist erna een hele last te dragen hebben. De symptomen van het post-covidsyndroom vertonen grote gelijkenissen met nog een onbegrepen aandoening waar nog geen behandeling voor bestaat, het chronische-vermoeidheidssyndroom (CVS).

Omdat er nu veel meer mensen zijn met dezelfde klachten is er hierdoor eindelijk meer aandacht en interesse voor aan de kant van de wetenschap, dit is goed nieuws voor mensen die lijden aan cvs. Er wordt eindelijk meer onderzoek naar verricht en hierdoor krijgen mensen met cvs eindelijk erkenning, voorheen werd er namelijk maar al te vaak vanuit gegaan dat patiënten zich deze klachten inbeeldden.

Wel is het belangrijk dat we niet automatisch alle klachten aan het coronavirus wijzen, het is namelijk niet zo vreemd dat je lichaam na deze zware infectie de tijd nodig heeft om te herstellen…

Kleine stapjes nemen

Tijdens mijn research voor dit artikel kom ik dingen tegen als ‘futloosheid’ en ‘loden benen’ maar toch is het belangrijk dat je die kleine stapjes blijft nemen ook al is het moeilijk en word je er wanhopig van, het is een must om de hoop niet op te geven.

Wanneer je slecht slaapt nadat je genezen bent van corona, leg dan gerust je klachten neer bij je huisarts en maak je alsjeblieft niet druk om je werkgever. Je lichaam heeft nu éénmaal de tijd nodig om te herstellen en schuldgevoel is nu wel het laatste wat je kunt gebruiken.

Zo heeft mijn collega in het begin de slaap proberen te vatten met slaappillen, maar daar wilde hij vanaf omdat hij hier overdag nog suffer van werd. Uiteindelijk heeft hij hulp gezocht bij een hypnotiseur en er begint beetje bij beetje vooruitgang te komen. Hij valt eindelijk weer zelf in slaap alleen wil het doorslapen nog niet echt lukken, maar hij is al heel blij met deze vorderingen.

Iedere dag op hetzelfde uur naar bed en ’s morgens rond dezelfde tijd uit bed komen en zo te werken aan een goede slaaphygiëne is de beste raad die ik je kan geven. Test uit of je de dingen die je voor je corona besmetting deed weer stilletjes kunt oppakken en blijf het rustig aan doen. Het is belangrijk naar je lichaam te luisteren maar probeer toch iedere week ietsje meer te doen.

Waar kan je terecht voor hulp?

Het is altijd aan te raden je klachten sowieso voor te leggen aan je huisarts en dit samen met hem goed op te volgen. Vraag hem ook om raad en welke specialisten hij aanbeveelt.

Zo kan je er onder andere voor kiezen te praten met een psycholoog, slaapcoach of je te laten hypnotiseren net als mijn collega.

Samenvatting

Extreme vermoeidheid is de vaakst voorkomende klacht bij mensen die genezen zijn van hun besmetting met covid-19. Opmerkelijk is dat deze klachten het vaakst voorkomen bij mensen die niet heel ziek zijn geweest. Voordeel is dat er nu veel meer aandacht is voor het chronische-vermoeidheidssyndroom en men graag wil weten wat deze klachten juist veroorzaakt.

Voor een sneller herstel is het altijd wijs contact op te nemen met je huisarts en eventueel specialisten in te schakelen.

Belangrijk is de moed niet op te geven en te proberen om iedere dag iets meer te doen zodat je steeds een beetje van je leven terugkrijgt zoals het voor je besmetting was.

Over de schrijver
Sinds slaapapneu mijn leven is binnengeslopen ben ik helemaal geprikkeld door de slaapmicrobe en ben ik een paar jaar later liglekker.nl begonnen. Zo hoop ik veel mensen te kunnen helpen om beter te slapen. Dit doe ik onder andere door met veel plezier artikels en reviews te schrijven. Ook blijf ik steeds leren en me in het slaapvak verdiepen zodat ik "slaapspecialist" genoemd mag worden.
Reactie plaatsen