Hoe vaak en hoe je het best je lakens, dekbed en hoofdkussens wast
13 mei 2021 
7 min. leestijd

Hoe vaak en hoe je het best je lakens, dekbed en hoofdkussens wast

Weet jij hoe vaak je jouw lakens, dekbed en hoofdkussens moet wassen? Of op hoeveel graden je het best je dekbed wast? Wat je kunt doen wanneer hij niet in je wasmachine past? Ik was zelf ook zoekende naar antwoorden op deze vragen en besloot de antwoorden in deze vorm te gieten. Makkelijk voor iedereen die ook antwoorden zoekt op deze vragen.

Uit ervaring weet ik dat wanneer mijn beddengoed niet regelmatig gewassen wordt er stof kan komen in alle hoekjes en gaatjes. Ook kunnen er vlekken ontstaan die ik er heel moeilijk uit kan krijgen of – in het ergste geval – niet meer. Soms komt het zelfs zo ver dat het echt begint te stinken, dan moet het echt snel gewassen worden.

Hoe vaak je best je lakens verschoont

Het duurt niet lang vooraleer je lakens aan een wasbeurt toe zijn. Ze verzamelen makkelijk en snel allerlei onzuiverheden zoals dode huidcellen, zweet, lichaamsoliën en zo veel meer. Nu je dit weet zie je ook snel in dat het belangrijk is om regelmatig je lakens te verversen. 1x per week zou voldoende moeten zijn maar in sommige gevallen – mensen die meer zweten of wanneer er een hittegolf is -zelfs vaker.

Ook wanneer er iemand van je gezin ziek is en zeker wanneer er iemand koorts maakt dan is het goed om de lakens wat vaker te verschonen – misschien zelfs iedere dag. Op zijn minst is het een must om de kussensloop iedere dag te verversen zo vermijd je blootstelling aan de bacteriën, microben en soms zelfs virussen die de ziekte veroorzaakten en/of verspreiden.

Alhoewel het vaak wordt vergeten is het ook belangrijk om je dekbed en hoofdkussens regelmatig een wasbeurt te geven. Gelukkig hoeft dit niet zo vaak als de rest: één keer om het half jaar zou voldoende moeten zijn. Ook is het goed je hoofdkussens iedere 3 jaar te vervangen en je dekbed om de 5 jaar. Zo blijft alles vers. De reden hiervoor is dat je nu éénmaal alles niet zo grondig gewassen krijgt als zou moeten. Om alle beestjes dood te krijgen zou je jouw dekbed en hoofdkussens kokend moeten wassen, alleen zal er dan niet veel meer van over blijven.

Als je jouw dekbed lekker fris wil houden is het goed om ze regelmatig buiten te hangen en lekker te laten luchten.


Hieronder leg ik je uit hoe je jouw beddengoed het beste kunt wassen – Ik raad je wel aan om altijd de instructies op het was label te volgen en zo beschadigingen te voorkomen


Hoe je het best een dekbed wast

Ik vind het belangrijk even te melden dat als je dekbed niet makkelijk in je wasmachine past het beter is om hem er niet in te stoppen. Kies dan voor de stomerij of was hem in je badkuip. Ook kan je bij een wassalon vaak gebruik maken van een grootformaat wasmachine en droogkast. Prop je hem toch in je wasmachine, dan zal ie waarschijnlijk niet zo goed gewassen zijn en er bestaat zelfs een kans dat je jouw wasmachine stukmaakt.Kijk ook altijd eerst op het label voor je gaat wassen – sommige dekbedden mogen namelijk alleen door de droogkuis (chemisch) gewassen worden – bijvoorbeeld wanneer je dekbed gevuld is met wol.Het wordt aangeraden om je dekbed in warm (niet heet) water te wassen (rond de 30°C) en om altijd milde wasproducten te gebruiken. Er zijn zelfs wasmiddelen verkrijgbaar speciaal ontwikkeld voor dekbedden, zodat ze zeker niet beschadigen. Heb je een vlek in je dekbed dan kan je de standaard vlek-verwijderaars gebruiken die je normaal ook voor je gewone was gebruikt.


Omdat dekbedden vaak groot en pluizig zijn en ze zo een hoop zepig water kunnen vasthouden geef ik je graag een gouden tip mee: Spoel je dekbed altijd 2x na en erna nog twee keer laten droogzwieren. Dit helpt om al de zeepresten weg te spoelen en zo zal je dekbed ook sneller drogen.


De makkelijkste manier om je dekbed weer droog te krijgen is om de droogkast te gebruiken. Let wel op dat je hem niet op de warmste stand zet. Sommige droogkasten hebben zelfs een speciale stand voor dekbedden, maak hier dan ook gebruik van. Hang je jouw dekbed erna nog even buiten op de waslijn of droogrek dan ben je zeker dat hij helemaal droog is voor hij weer op bed komt. Je kan hem ook binnenshuis op een droogrek laten drogen, zorg dan wel dat er een raam open staat want je lucht zal vochtig worden – nog beter gebruik je luchtontvochtiger als je die hebt in dezelfde kamer waar je jouw dekbed te drogen hangt. Het drogen gaat dan ook stukken sneller.

Hoe je het beste je kussens wast

Gelukkig kunnen de meeste kussens gewoon thuis de wasmachine in, maar zoals altijd toch best eerst op het label kijken wanneer jij je kussen voor het eerst gaat wassen. Ook is het goed om te kijken of je kussen geen beschadigingen heeft zodat het kussen z’n inhoud niet zal verliezen.

Zijn je kussens in goede staat en vind je het veilig om ze in je wasmachine te stoppen dan heb ik weer een goede tip voor je: Stop ze met kussensloop in de wasmachine. Dit zal voorkomen dat ze rechtstreeks op je trommel schuren en kunnen scheuren en alsnog hun inhoud verliezen. Was ze vervolgens ook weer met een mild wasmiddel.

Wanneer je wasmachine klaar is met het wassen van de hoofdkussens is het de bedoeling dat je ervoor zorgt dat ze zo snel mogelijk weer droog worden zodat je schimmel- en meeldauwvorming voor bent. Dit kan in de droogkast als het mag volgens het was label. Anders laat je ze binnen drogen op je wasrek of buiten in de zon.

 hoe je jouw kussens wast

Hoe je het best je lakens wast

Zoals al eerder vermeld verschoon je jouw lakens best éénmaal per week, dus dit is ook het ideale moment om de lakens die van je bed komen te wassen. Hoe en op welke temperatuur je jouw dekbedovertrek, hoeslaken en kussensloop moet wassen is afhankelijk van welk materiaal ze zijn gemaakt. Tijd dus om diegene die het meest voorkomen eens van dichterbij te bekijken.

Hoe je het best je katoenen beddengoed wast

 • Katoenen beddengoed was je best op 40°C tenzij het label je iets anders vertelt
 • Blij vlekken mag het iets heter in combinatie met een vlekken-verwijderaar
 • Heb je patronen of speciale kleurtjes in het dekbedovertrek? Was deze dan binnenstebuiten
 • Het beste is om ze buiten aan de waslijn te drogen te hangen
 • Mag ook in de droogkast op middelmatige warmte
 • Tip: Wil je een hotel-look, strijk ze dan wanneer ze nog een beetje klammig zijn

Hoe je het best je zijden lakens wast

 • Om beschadiging te voorkomen en ze lekker zacht te houden was je deze best altijd apart
 • Als je bezorgd bent dat je wastrommel beschadigt kan je ze in een speciale was-net stoppen
 • Was zijden lakens altijd op een lagere temperatuur – max 30°C
 • Altijd een mild wasmiddel gebruiken
 • Houdt er rekening mee dat als je ze buiten droogt, zijden lakens makkelijk verbleken in de zon
 • Ze mogen in de droogkast maar dan wel op de laagste temperatuur
 • Haal ze der al uit voordat ze volledig droog zijn en hang ze gelijk op om kreukels te voorkomen


Hoe je witte lakens wit houdt

Wit beddengoed wordt gemakkelijk grauw of geel als ze niet goed behandeld worden. Dus is het goed om te weten hoe je ze zo wit mogelijk kunt houden. Ik leg je dan hieronder ook graag uit hoe je dit voor mekaar krijgt en zelfs hoe je jouw witte lakens weer kunt laten opleven als ze er reeds wat grauw uitzien.

Knoei je op je lakens dan is het noodzakelijk dat je daar zo snel mogelijk iets aan doet. Anders zit je straks mogelijk met een vlek die je er niet meer uitkrijgt. In de meeste gevallen zal je zien dat je het probleem snel van de baan hebt met een vlekken verwijderaar. Wanneer je een grote vlek hebt haal je lakens dan van bed en spoel ze onmiddellijk af onder de kraan. Stop ze vervolgens meteen in de wasmachine.

Als jij je nieuwe witte lakens ook echt wit wilt houden dan is het belangrijk dat je jouw wekelijkse was routine goed aanhoudt. Zo vermijd je dat er vlekken in komen die je der niet meer uitkrijgt. Ook is het goed om een detergent te gebruiken speciaal voor witte lakens. Probeer wel om bleek (javel-chloor) te vermijden, dit zorgt er namelijk voor dat zweetplekken geel uit gaan slaan.

Als laatste wil ik je nog meegeven dat het goed is om je witte lakens nog een keertje extra te spoelen. Resten van je wasmiddelen kunnen namelijk achterblijven wanneer je lakens niet goed gespoeld zijn en ze doffer maken. Met goed spoelen kan je doffe lakens vermijden.

Samenvatting

Het wordt aangeraden om je beddengoed elke week te wassen en te verschonen. Je dekbed hang je liefst ook regelmatig buiten om het te verfrissen. Iedere 3 jaar vervang je best je hoofdkussens en om de 5 jaar je dekbedden. Tenzij je er zeker van bent dat je ze grondig kunt wassen. Kijk altijd op je was label voor je iets in de wasmachine stopt.

Over de schrijver
Ik werd door liglekker aangetrokken omdat ik het zo'n boeiende en interessante artikels vind. Toen er een vacature vrij kwam en ik de opdracht kreeg om ook enkele artikels te schrijven, ben ik meteen op de wagen gesprongen. Ook sta ik volledig achter de missie van liglekker: iedereen te helpen met slaapproblemen. Wat zou de wereld mooi zijn zonder slaapproblemen!
Reactie plaatsen